Hlavní obsah

Situace v onkologii je na Karlovarsku nejhorší v ČR.Pomoci mají Den zdraví i kulatý stůl s odborníky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Dialog Jessenius/se souhlasem autora

V sobotu 19. října se od 10 do 15 hodin uskuteční v obchodním centru Shopland v Karlových Varech Den zdraví nejen proti melanomu. Vstup, všechna vyšetření a konzultace na místě jsou zdarma.

Článek

Včasná prevence je v oblasti zdraví důležitá a v onkologii to platí dvojnásob. A právě prevenci a včasné diagnostice se hodlá věnovat program Dnů zdraví nejen proti melanomu v Karlových Varech. Pro zájemce bude připravena celá řada vyšetření, screeningové programy, poradenství i ukázky samovyšetření, ale také informace o tom, jak mohou být prospěšné pacientské organizace z Hlasu onkologických pacientů.

Víme, že lidé často nechtějí na prevenci přijít, obávají se, že jim lékař sdělí nepříjemnou diagnózu. Naším mottem proto je, že nehledáme nádory, ale ujišťujeme se o jejich zdraví,“ uvedla Michaela Tůmová, ředitelka pořádající společnosti Dialog Jessenius.

Onkologická prevence se na Dnu zdraví zaměří na nádory plic, prsu, varlat, prostaty, gynekologické nádory a nádory tlustého střeva. „Ke zhlédnutí a praktickému vyzkoušení budou tak i ukázky samovyšetření prsů a varlat na věrných anatomických modelech. Návštěvníci ale mohou procházet také obřími maketami střeva nebo si prohlédnout rozměrné nafukovací makety plic včetně reálného modelu nádoru. Ve druhém laloku uvidí na zabudované obrazovce ukázky bronchoskopického vyšetření a další edukační materiály,“ vysvětlila Michaela Tůmová a doplnila, že právě na nový screeningový program zaměřený na rakovinu plic u kuřáků se chce Hlas onkologických pacientů letos více soustředit.

Díky spolupráci s DiaKar bude možné na jednotlivých stanovištích zkontrolovat například krevní tlak, cukr i cholesterol, pigmentová znaménka, funkci ledvin nebo funkci a kapacitu plic. Nebudou chybět ani ukázky první pomoci, edukace při pohybových aktivitách a mnoho dalšího. Návštěvníci mohou získat také informace z oblasti nutričního poradenství, zdravého životního stylu nebo se seznámit se základy první pomoci.

Jednotlivé edukační a informační stánky připravily organizace z Hlasu onkologických pacientů z.s., Dialog Jessenius o.p.s, České Ilco, DiaKar z.ú., NZIP, a to díky podpoře Karlovarského kraje. Veškerý program na místě je zdarma.

Tvrdá data z Karlovarského kraje ukázala, kde je třeba pomoct a najít cestu ke zlepšení, konstatovala Michaela Tůmová a dodala, že rychlý přístup k léčbě u rakoviny plic je rozhodující, a proto se sejdou odborníci napříč celou problematikou v pondělí 29. října u kulatého stolu, aby společně připravovali Cestu pacienta s rakovinou plic Karlovarským krajem. „Díky skvělé spolupráci s krajem se zde tak potkají všichni, kdo mohou tuto cestu připravit, a za to moc děkujeme,“ řekla Michaela Tůmová, která je současně místopředsedkyně výboru Hlasu onkologických pacientů, jenž je iniciátorem setkání u kulatého stolu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz