Hlavní obsah

V Chebu se uskutečnil 2. ročník Dne pro zdraví

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Katka Martykánová

V pondělí 10. června se od 13 do 17 hodin uskutečnil Den zdraví nejen proti melanomu v OC Dragoun v Chebu.

Článek

Včasná prevence je v oblasti zdraví důležitá a v onkologii to platí dvojnásob. Karlovarský kraj ale dlouhodobě bojuje se špatně dostupnou onkologickou péčí . A právě prevenci se věnoval program Dnů zdraví v Chebu. Připravena je celá řada vyšetření, screeningové programy, poradenství i ukázky, jak na to.

Víme, že lidé často nechtějí na prevenci přijít, obávají se, že jim lékař sdělí nepříjemnou diagnózu. Naším mottem proto je, že nehledáme nádory, ale ujišťujeme o jejich zdraví,“ uvedla Michaela Tůmová, ředitelka pořádající společnosti Dialog Jessenius. Onkologická prevence se na Dnech zdraví zaměří na nádory prsu, varlat, prostaty, gynekologické nádory a nádory tlustého střeva. Ke zhlédnutí a praktickému vyzkoušení budou i ukázky samovyšetření prsů a varlat na anatomických modelech.

Díky spolupráci s DiaKar bude možné na jednotlivých stanovištích zkontrolovat hladinu cukru v krvi, krevní tlak, hladinu cholesterolu, pigmentová znaménka, funkci ledvin nebo funkci a kapacitu plic. Návštěvníci mohou získat také informace z oblasti nutričního poradenství, zdravého životního stylu, o zdravém stárnutí nebo se seznámit se základy první pomoci.

Jednotlivé edukační a informační stánky připravily Hlas onkologických pacientů z.s., Dialog Jessenius ops, České Ilco, DiaKar z.ú., NZIP, a to díky podpoře Karlovarského kraje a za pomoci nemocnice Karlovy Vary. Veškerý program na místě je zdarma.

DIALOG JESSENIUS

Obecně prospěšná společnost Dialog Jessenius vznikla v roce 2009 s cílem rozšířit informovanost široké veřejnosti o závažných onemocněních, jejich průběhu a léčbě a tím zlepšit komunikaci mezi zdravotníky a pacienty i mezi pacienty a rodinnými příslušníky.

K hlavním projektům patří publikace edukativních DVD pod souhrnným názvem Průvodci onemocněním, která mají pomoci pacientům s onkologickým onemocněním překonávat těžkou životní situaci a připravit je na to, co je při léčbě čeká. Kampaň Ruce na prsa se zaměřuje na osvětu, prevenci a motivaci veřejnosti k zodpovědnému přístupu k vlastnímu zdraví a životu.

HLAS ONKOLOGICKÝCH PACIENTŮ

Spolek, který tvoří nestátní neziskové organizace (pacientské a podpůrné organizace), jež se věnují naplňování zdravotních, sociálních a psychologických potřeb onkologických pacientů a jejich blízkých.

Více informací o aktivitách i jednotlivých projektech na www.dialog-jessenius.cz; www.hlaspacientu.cz a www.ciop.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz