Článek
V pátek 21. února se do areálu firmy BS Vinařské potřeby sjelo rekordních 85 soutěžících z Česka i ze Slovenska, kteří se na přilehlých vinicích utkali ve speciální vinohradnické disciplíně. „Příjemně nás překvapil velký zájem soutěžích. Startovní pole bylo zcela naplněno již čtrnáct dní před akcí,“ konstatoval Jiří Škutík, výkonný ředitel BS Vinařské potřeby, a dodal že se jedná o historicky nejvyšší počet účastníků.
Na řezače čekalo 25 keřů révy odrůdy Rulandské šedé vysazené v roce 2017. Na jejich ořezání mělo 60 soutěžících z kategorie Elite patnáct minut a 25 soutěžících z kategorie Junior potom o 5 minut déle. „S ohledem na mrazivé a větrné počasí jsme se rozhodli startovat obě kategorie ve stejnou dobu,“ vysvětlil prezident Svazu vinařů Martin Chlad a dodal, že právě zimní řez je klíčový pro nadcházející úrodu. „O kvalitě vína se zkrátka rozhoduje už ve vinohradu,“ zdůraznil.
Hodnocení v chladném počasí potom čekalo na členy čtyř odborných komisí, které posuzovaly podle zadaných kritérií kvalitu a architekturu řezu. První v obou hlavních kategoriích (Elite i Junior) si již tradičně odváží trofej v podobě pozlacených nůžek od BAHCO. Vítěz v hlavní kategorii týdenní zápůjčku viničního traktoru od firmy Kubota.
Mistrovství ČR v řezu révy vinné bylo nejen oslavou vinařského umění, ale také příležitostí k výměně zkušeností mezi odborníky. Součástí programu byla i odborná přednáška profesora Pavla Pavlouška na téma „Aktuální trendy v zakládání vinic“, prezentace partnerů soutěže i zabijačkové speciality a degustace místních vín.
Soutěž Mistrovství ČR v řezu révy vinné vznikla v roce 1993 jako neformální setkání vinařů. Postupně se z amatérské akce stala seriózní a vyhledávaná celostátní soutěž nejlepších řezáčů révy vinné, která má dobrý zvuk jak mezi vinaři, tak i odborníky z oboru vinohradnictví. Za 20. ročníku si akce získala velkou oblibu a v posledních letech se jí účastnilo pravidelně na osm desítek soutěžících. Akce se ve své historii nekonala pouze v roce 2021, kvůli kovidové pandemii.