Článek
Letošní ročník opět představil pestrou škálu dodavatelů, kteří prezentovali nejnovější trendy v oblasti sklepního hospodářství, enologie, laboratorních technologií, vinohradnické mechanizace i digitalizace výrobních procesů. Účastníkům se představily firmy Agra Group, Milcom, Renomia, Pemag, Eika, ACO, Hobra Školník, Agri-Precision, SYNPRO, Kubota, BS vinařské potřeby, Vialtek (Vitipad), Garden Studio, Oslavan a další.
Celý program odstartoval křest nové lahvovací linky společnosti BS vinařské potřeby, který provedl spolumajitel společnosti Miloš Balga. „Nové lince bych přál, aby byla mezi vinaři stejně úspěšná jako její starší sestra a aby jim pomohla doprovodit víno na jeho poslední cestě do lahve a ke spotřebitelům. Ať slouží a funguje co nejdéle,“ uvedl Miloš Balga a dodal, že moderní linka dosahuje kapacity až 3 000 lahví za hodinu, podporuje širokou škálu uzávěrů – korkové, šroubové (Stelvin, Stelvin Lux) i skleněné Vinolok – a umožňuje také přídavek CO₂ pro osvěžení vína. Technologie zajišťuje minimální saturaci kyslíkem, nabízí sterilizaci ozónem, garantuje mikrobiální stabilitu a všechny šarže procházejí kontrolou v laboratoři BS. Současně splňuje požadavky pro certifikovanou BIO výrobu a umožňuje korekci tlaku pod korkovou zátkou. Pro vinaře tak představuje špičkové, flexibilní a vysoce spolehlivé řešení pro kvalitní lahvování.
Pátý ročník Vinařského jarmarku přinesl mimořádně silnou sérii odborných přednášek reflektujících klíčové výzvy současného vinařství, a to masivní šíření zlatého žloutnutí révy (GFDP) ve střední Evropě, novou legislativu LOW & ZERO a tvorbu národního apelačního systému. „Těší nás, že Vinařský jarmark spojuje moderní technologie, výzkum, legislativní novinky i praktické zkušenosti. Letos byla cítit silná potřeba sdílet informace o GFDP, apelačním systému i LOW & ZERO – tématech, která ovlivní celé odvětví v následujících letech. Zájem odborné veřejnosti ukazuje, že vinaři chtějí aktivně pracovat s novými výzvami a posouvat obor kupředu,“ uvedl Martin Půček, výkonný ředitel Svazu vinařů ČR.
Jedním z nejsledovanějších bloků byla prezentace Tomáše Kisse, Ph.D. (MENDELU), která přinesla alarmující data o vývoji GFDP (Grapevine flavescence dorée phytoplasma) na Slovensku. Meziročně dochází k 10 – 40násobnému nárůstu výskytu, přičemž některé vinice zaznamenávají až 80% ztrátu výnosů. Zlaté žloutnutí se aktuálně považuje za nejzávažnější karanténní chorobu evropských vinic. Šíří se velmi rychle, mimo jiné kvůli neudržovaným porostům a rezervoárovým rostlinám.
Na alarmující situaci reagoval Michal Hnízdil (ÚKZÚZ), který upozornil na masivní výskyt agresivního genotypu M54 v okolních zemích. Zatímco v ČR se dosud vyskytuje mírnější genotyp M51, zavlečení M54 by znamenalo zásadní hrozbu pro celý sektor. Český ÚKZÚZ proto připravuje mimořádná opatření, včetně přísnější kontroly dovozů, laboratorních testů rozmnožovacího materiálu, monitoringu přenašečů či povinné eradikace infikovaných rostlin.
Významným bodem programu byla přednáška Mojmíra Baroně, která představila aktuální stav tvorby národního apelačního systému. Ten má sjednotit a zpřehlednit označování původu vín v České republice podle vzoru Francie, Itálie či Rakouska a posílit prestiž domácích terroirních vín na evropském trhu. Mojmír Baroň představil novou strukturu založenou na CHOP, CHZO a terroirních celcích, metodiku hodnocení terroir (geologie, pedologie, klimatologie, ampelografie, enologie), definici klíčových i doporučených odrůd, i plán kroků vedoucích k finální legislativní implementaci. Nový systém má být flexibilní a umožnit průběžnou aktualizaci dle vývoje oboru.
Prezentace Martina Půčka (SVČR) nabídla přehled aktuálních evropských pravidel pro dealkoholizovaná vína (ZERO) a částečně dealkoholizovaná vína (LOW). Nová legislativa stanovuje povinné označování, striktní uvádění obsahu alkoholu a pravidla pro používání CHOP/CHZO. Na toto téma navázala Dagmar Fialová (NVC) příkladem společného nealkoholického cuvée Dunajovských kopců. Do cuvée přispívají členové spolku a reagují tak na trendy i rostoucí poptávku po nízkoalkoholických a nealkoholických produktech. První edice 6 000 lahví byla téměř ihned vyprodána; další výroba je již plánována.
Vinařský jarmark 2025 potvrdil rostoucí zájem odborné veřejnosti o moderní technologie, automatizaci, digitalizaci i legislativní změny. Účastníci ocenili nejen praktické informace z přednášek, ale i možnost osobního setkání se zástupci firem, kolegy z oboru a odborníky z akademické a státní sféry.






