Hlavní obsah
Umění a zábava

Výstava v galerii na zámku ve Zlíně oslavuje 100. výročí narození Václava Chada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Katka Martykánová

Začátkem září by oslavil 100 let výrazný malíř Václav Chad. Zlínská galerie nesoucí jeho jméno připravila k této příležitosti výstavu obrazů pod názvem Pax tecum.

Článek

Poměrně krátký, ale intenzivní život Václava Chada představuje prostřednictvím jeho díla výstavní prostor nesoucí jeho jméno – Galerie Václava Chada ve Zlíně. Václav Chad patřil k prvním studentům nově založené Školy umění firmy Baťa, jež zahájila provoz 18. září 1939. Po dokončení studia pokračoval na tzv. huti – speciální školní dílně pro absolventy, kde měl možnost se zapojit do velkých školních zakázek, současně během celých studií také pracoval jako výtvarník v propagačním oddělení Baťových závodů. Od října roku 1944 se naplno zapojil do protifašistického odboje, nakonec sám vedl konspirativní skupinu. Při razii gestapa na firemním internátu v noci z 23. na 24. února 1945 byl při pokusu o útěk zastřelen.

Zvolil smrt, než aby riskoval slabost při krutých výsleších, které by ho jinak čekaly. Jeho odchodem mizí i v archivech stopa jeho rodiny. Stejně pozoruhodný jako jeho osud pak bylo i jeho dílo,“ připomíná Čestmír Vančura, spoluzakladatel galerie. „Byl velmi talentovaný, neuvěřitelně suverénní ve všech technikách. Silné jsou pro mě jeho surrealistické kresby, série pláten na téma ukřižování, autoportréty.“

Výstavu Václava Chada a Alexe Berana bude možné zhlédnout také v doprovodu jejích kurátorů, Miroslavy Ptáčkové a Víta Jakubíčka. Tato komentovaná prohlídka se uskuteční ve čtvrtek 26. října v 17 hodin. O umělecké činnosti studentů baťovské Školy umění během 2. světové války promluví Vít Jakubíček ve čtvrtek 9. listopadu. Přednáška s názvem „Když mluví zbraně, mlčí můzy?“ začíná v 17 hodin.

Až do 12. listopadu je v Galerii Václava Chada k vidění také výstava Alexe Berana „Čas, kdy nohy umrzají a srdce odlétá ústy“, která zahrnuje zlínské období autora, tj. roky 1939-1945.

Výstavy jsou realizovány za podpory Státního fondu kultury ČR, Zlínského kraje a Statutárního města Zlína. Jsou přístupné v Galerii Václava Chada v prvním poschodí zlínského zámku od středy do pátku a v sudé neděle, vždy od 13 do 17 hodin.

Další podrobnosti o zlínském zámku i Galerii Václava Chada najdete na www.zlinskyzamek.czwww.gvch.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Václav Chad

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz