Hlavní obsah
Lidé a společnost

Advent se kvapem blíží. Znáte zvyky a tradice, které se s tímto obdobím pojí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Období čtyř neděl před Vánoci se nazývá advent. Je to čas rozjímání i radostného očekávání. Období adventu máme spojené s vánočními trhy, sháněním dárků na poslední chvíli a pečením cukroví. Jaké další zvyky a tradice ale s tímto časem souvisí?

Článek

Každá adventní neděle má své jméno

Kromě zapalování svíček na adventním svícnu, má každá neděle i své pojmenování. Ta první se nazývá želená, druhá je bronzová, třetí stříbrná a ta poslední zlatá. Pokud připadá Štědrý den na neděli, je zároveň i čtvrtou adventní nedělí.

První zmínka o adventním věnci

Přestože by se mohlo zdát, že tradice adventního věnce sahá daleko do historie, první zmínky se začaly objevovat až v polovině 19. století. Což vlastně není až tak překvapivé, protože i tradice vánočního stromečku a jeho zdobení, tak jak ji známe dnes, se objevila až v roce 1812. S tímto zvykem přišel tehdejší ředitel Stavovského divadla Johann Carl Liebich, který ozdobený vánoční strom připravil jako překvapení pro své hosty.

Svatá Kateřina znamenala poslední zábavu před koncem roku

Každý rok oslavujeme 25. listopadu svátek všech Kateřin. I přesto, že svatá Kateřina stále patří k nejoblíbenějším světicím, málokdo ví, že právě na tento svátek v minulosti připadaly poslední zábavy a veselky.

Ty měly v rukou ženy a obstarávaly vše od shánění hudebníků až po zařizování občerstvení i nápojů. Kateřinské zábavy se většinou protáhly až do časných ranních hodin, protože se jednalo o poslední možnost užít si před příchodem adventu trochu té zábavy.

26. listopadu totiž již nastával čas předadventní. Ten zahrnoval nejenom velký předvánoční úklid, ale také čas, kdy se lidé nadobro přesunuli do světnic a věnovali se domácím pracím.

Adventní zvyky a tradice

Pojďme se nyní ale podívat již na samotné tradice, jež jsou s adventním časem neodmyslitelně spjaty.

Barborky

Kromě zapalování svíček na adventním věnci se také řežou barborky. Tento zvyk připadá na 4. prosince, kdy slaví svátek všechny Barbory. Větvička ovocného stromu, nejčastěji višně či třešně, se doma vloží do vázy s vodou a pokud do Vánoc vykvete, příští rok se žena provdá.

Pokud toužíte po svatbě, stačí, když větvičku po příchodu domů seříznete, vložíte do teplejší vody a pravidelně budete vodu ve váze vyměňovat.

Mikuláš

Další adventní tradicí je příchod Mikuláše, čerta a anděla. Ačkoliv podle kalendáře slaví Mikuláš svátek až 6. prosince, do ulic se společně se svými dvěma společníky vydává již v předvečer svých jmenin. Hodné děti odměňuje sladkostmi a těm zlobivým pohrozí čert peklem a někdy je též obdaruje uhlím.

Lucie

Slyšeli jste o tradici, která se dodržovala na svátek svaté Lucie? 13. prosince se ženy měly vyhýbat domácím pracím, jinak jim svatá Lucie provede nějakou neplechu.

Jmelí

Další adventní zvyk spočívá v pověšení jmelí do bytu. Jmelí do domu přináší štěstí a lásku. Samozřejmě s ním je spjata také tradice líbání.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám