Hlavní obsah
Finance

Dlouhodobé spoření s daňovými výhodami: šance pro nás všechny

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Dlouhodobé investování na důchod pomůže vám, ale hlavně naší zemi.

Článek

Poslaneckou sněmovnou prošel nedávno zákon umožňující dlouhodobé spoření s daňovými výhodami (DIP) a když se vše podaří, tak už v roce 2024 budeme moci konečně skutečně spořit na důchod.

Nejprve pár zajímavostí. Celá úprava nemá za cíl „pouze“ zachránit naše důchody, ale již v materiálech, které slouží jako podklad k ní, je vždy uváděn pojem stabilizace kapitálových trhů. Toto je velmi důležité, je to poprvé, co můžeme mi všichni poskytnout naší ekonomice tzv. dlouhé peníze a to ve velkém objemu. Zde vidím to podstatné, je tady možnost nastartovat inovace a projekty ze soukromých zdrojů, s návratností 10 let plus, se standardními náklady a riziky pro všechny strany.

V zahraničí (USA, Velká Británie) v těchto typech produktů investuje/spoří nad 30 % populace v produktivním věku.

Podle mého názoru, by každý měl, pokud mu to jeho možnosti dovolují, tento produkt mít ve svém plánu na důchod a to z těchto důvodů:

1. Jde o regulovaný produkt tj. má pravidla

2. Dlouhodobě budou standardně porážet inflaci, což se o stávajícím „penzijku“ říct nedá

3. Investujete peníze osvobozené od daně z příjmu (48 000 Kč/rok) tj. ihned cca 30 % doma

4. Když se něco stane, tak peníze bez sankčně (samozřejmě asi jak u koho) bude možné vybrat i dříve, než po 10 letech (jen budete muset na Finančním úřadě dodanit) tj. vlastně jako by jste investovali zdaněné peníze + půjčené od státu (daň)

5. Jsou na vašem individuálním účtu tj. můžete s ním nakládat jak je libo (změny strategií, částek apod.)

Pokud si ještě představíme , že se do vašeho DIP zapojí zaměstnavatel, tak je možná i varianta, že budete investovat přímo do rozvoje vašeho konkrétního podniku (forma zaměstnanecké penze).

Věřím, že to celé může pomoci pro vybudování základu mezigeneračních fondů a tím i ke zmírnění sociálních třenic staří/mladí atd..

Prostě se na to celkem těším a věřím, že to vejde v život bez nějaké české speciality (ono je to totiž původně EU věc) a nakopne to nás i ekonomiku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám