Hlavní obsah
Umění a zábava

Když dva píší totéž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Lidé se v obdobné situaci mohou chovat obdobně, a tomu taky odpovídá obdobný popis.

Článek

V prvním díle Goethovy nikdy nedokončené trilogie, románu Viléma Meistera léta učednická, je scéna z večírku, ukončeného zásahem noční hlídky a odvozem hostů. Výsledkem večírku je Vilémova špatná nálada. Popsáno je to takto:

Zatím přišla noční hlídka a žádala, aby byla vpuštěna do domu. Vilém, velmi rozpálený předčítáním, jakkoli málo pil, měl co dělat, aby ji s pomocí hostinského ukonejšil penězi a dobrým slovem a aby jednotlivé členy společnosti v jejich zuboženém stavu dopravil domů. Když se vrátil, vrhl se, přemožen spánkem a pln nevole, jen tak v šatech na postel, a nic se nevyrovná nepříjemnému pocitu, s jakým příštího rána otevřel oči a chmurně hleděl na spoušť z předešlého dne, na nepořádek a na zlé účinky, jaké vyvolalo duchaplné, životné a dobře míněné dílo básníkovo.

Obdobnou scénu najdeme v první knize Zločinu a trestu F.M. Dostojevského. Popis je sice trochu delší, obsah je ovšem shodný. Protagonista románu Raskolnikov se ocitne v hospodě, kde se setká s jistým Marmeladovem. Po delší konverzaci hospodu opustí:

„Pojďme, velevážený pane,“ zvedl náhle Marmeladov hlavu a podíval se na Raskolnikova: „Odveďte mě… Kozelův dům, ve dvoře. Už musím… ke Katěrině Ivanovně…“

Raskolnikov už dlouho pomýšlel na odchod a sám se chystal, že Marmeladovovi pomůže. Ukázalo se, že tomu slouží mnohem lépe jazyk než nohy, nalehl na mladíka celou váhou. Bylo třeba zdolat dvě stě nebo tři sta kroků. Jak se blížili k domu, padal na opilce stále větší zmatek a strach.

Raskolnikov se – stejně jako Vilém Meister – po jistých peripetiích na druhý den probudí ve velmi mizerné náladě:

Druhý den procitl pozdě z neklidného spánku, ale nijak po něm neokřál. Probudil se mrzutý, podrážděný, zlostný a nenávistně se rozhlédl po svém pokojíčku.

Co si o té podobnosti myslet? Kopíroval Dostojevskij Goetha? Možné to samozřejmě je. V jeho době nebyla myšlenka práv duševního vlastnictví ještě etablována. Může ovšem taky jít o shodu vytvořenou obdobnou situací – lidé se v obdobné situaci mohou chovat obdobně, a tomu taky odpovídá obdobný popis.

Ať už tomu bylo jakkoliv, oba romány se zařadily do zlatého fondu světové literatury; stojí za čtení!

Citovnáno z vydání:

F.M. Dostojevskij: Zločin a trest, ALPRESS, s.r.o., edice Klokan, Frýdek-Místek 2014

Johann Wolfgang Goethe: Viléma Meistera léta učednická, Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, n.p., Praha 1958

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz