Hlavní obsah
Internet a technologie

VALL-I doručuje kávu. Robotické kurýry povolila i Korea, Česko je pozadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Starship Technologies/ Press Kit 2023

Donáškoví roboti už rozvážejí jídlo a nápoje už v různých zemích světa - a další se k nim stále připojují. Jaká je situace v Česku?

Článek

Krabice na kolečkách s roztomilýma očima, které vypadají trochu jako VALLI-I. Donáškoví roboti sami přivezou zákazníkovi nákup nebo hotové jídlo až domů. Od včerejška mohou rozvážet zboží i v Jižní Koreji. Země se tak přidá třeba k USA, Číně, Vietnamu nebo Japonsku, kde už tyto služby fungují. V Česku robotické kurýry v ulicích nepotkáte - zatím. V budoucnu by se to mohlo změnit.

Musí vážit méně než pět set kilogramů, jezdit rychlostí maximálně patnáct kilometrů v hodině a složit test z dodržování předpisů. Pak už budou moci donáškoví roboti vyrazit do jihokorejských ulic - a zákazníkům doručit třeba čerstvě připravenou kávu z místní kavárny. Pohybovat se budou po chodníku a v případě nedoržení dopravních předpisů jim hrozí - stejně jako jejich lidským protějškům - pokuta.

Donáškoví roboti nejsou ve světě velkou vzácností. Jenom v Asii v dubnu vyrazili do japonských ulic a čínské firmy začaly zkoumat využití podobných strojů už kolem roku 2013. Jejich integraci do každenního života pak ještě urychlila pandemie covidu-19, kdy se poptávka po donáškách bez lidského kontatku značně zvýšila.

Foto: Starship Technologies/Press Kit 2023

Doručovací robot v zimě v Estonsku

V západních zemích už roboti jezdí třeba v Kalifornii, kde se ale stávají i oběťmi nežádoucích vtípků nebo i agrese ze strany kolemjdoucích. S technologií si pohrává i sousední Německo. Například v Berlíně si loni vozítko zkusilo doručovat pizzu.

V Česku zatím donáškové roboty v ulicích lidé běžně nepotkají. I když jejich pohyb po chodníku zákony přímo nezakazují, legislativa ohledně autonomních vozidel není v Česku vyřešená. Při pohybu na komunikacích je totiž nutné, aby se řidič plně věnoval řízení a sledoval situaci v provozu. Česká legislativa také nedefinuje pojem autonomní kurýr - a není tak jasné, co by tedy jeho provoz měl obnášet.

Rozvážet jídlo by ale v budoucnu mohli roboti nadnárodní služby Bolt Food, která funguje i v Česku. Firma zatím začne autonomní kurýry testovat v estonském Tallinu. Pokud se osvědčí, může je rozšířit dál.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám