Hlavní obsah
Lidé a společnost

Rozhovor hnutí Budoucnost s dánským magazínem rØST

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Klára Školníková

Co plánuje evropská levice a jaká témata budou rezonovat v evropských volbách? Přečtěte si rozhovor dánského magazínu rØST se spolupředsedkyní levicové strany Budoucnost.

Článek

Za Hnutí Budoucnost jsem se zúčastnila setkání evropských levicových stran v dánské Kodani. S novináři z magazínu rØST jsme probrali témata nadcházejících eurovoleb, vliv oligarchie na českou politiku i výzvy, kterým levicové strany v Česku čelí.

Přeloženou verzi zveřejňujeme zde:

Jaký přínos vidíte ve spolupráci mezinárodní aliance evropské levice „now the people“?

V únoru jsme se ve Varšavě setkali s polskou levicovou stranou Razem a proběhlo oficiální odstartování CEEGLA (středo – a východoevropské aliance zelené levice). Následně jsme dostali pozvání na tuto konferenci do Kodaně, abychom hovořili o nadcházejících volbách do Evropského parlamentu. Máme zájem o partnerství mezi zelenými levicovými stranami a věřím, že Budoucnost může přinést středoevropský pohled, který v celoevropské diskuzi chybí. Se západoevropskými a severskými zeměmi sdílíme mnoho stejných cílů v oblasti zelené transformace, ale musíme si uvědomit, že těchto cílů nedosahujeme stejným způsobem, protože v našem regionu máme jiné výzvy. A musíme o nich mluvit.

Jaké otázky, jak doufáte, budou řešeny v nadcházejících červnových volbách do evropského parlamentu?

Samozřejmě spravedlivý přechod na zelenou energetiku. V České republice panuje rozdělený názor na klimatickou změnu, což je dáno tím, jak je východní Evropa postižena ve srovnání se západní Evropou. Dalším důležitým tématem jsou pro nás oligarchové a vliv velkokapitálové lobby na politiku. V České republice máme Daniela Křetínského, který vlastní nejen velkou část průmyslu, ale i různá média a například fotbalové kluby, a tam je vliv oligarchů na veřejnou debatu opravdu neúměrný. O tom je nesmírně důležité diskutovat a bojovat proti tomu, protože vliv oligarchů v konečném důsledku lidem neprospívá.

Jak proti tomu bojovat?

Je třeba ukázat, že čeští oligarchové z tohoto systému těží a jak ho ničí. A zároveň přijít s nějakou alternativou. Důležité je také zmínit, že v Česku panuje velmi vysoká nedůvěra k EU a zelené transformaci, protože v 90. letech bylo Česku slibováno, že Západ opravdu rychle doženeme. Ve skutečnosti jsme však byli využíváni západními nadnárodními společnostmi pro levnou pracovní sílu. Českým občanům EU slibovala životní úroveň na úrovni Západu, ale skutečnost je taková, že mzdy v ČR jsou ve srovnání s ostatními členskými státy mnohem nižší a inflace je obrovská.

Existují nějaké specifické problémy spojené s levicovou platformou v bývalé komunistické zemi, jako je česká republika?

Cokoli, co je označeno za levicové, je okamžitě označeno za komunistické. Často se setkáváme s poznámkami, že chceme, aby bohatí lidé byli chudí. Vůbec se nechápe, že mnoho lidí v České republice je na tom opravdu špatně, zejména kvůli energetické krizi, a že se to bude se změnou klimatu jen zhoršovat. Je opravdu důležité řešit tyto věcné, reálné problémy, a ne neustále diskutovat o tom, co je komunistické a co není komunistické. Diskuse, kterou jsme vedli velmi dlouho, protože vychází z naší historie.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám