Hlavní obsah
Jídlo a pití

Máte doma jen zbytky? 7 způsobů, jak z nich udělat skvělé jídlo!

Foto: Pixabay

Co ze zbytku rajčat vymyslíte dnes vy?

Nemusíme mít složité ingredience nebo plnou ledničku, abychom vytvořili něco skvělého. Ať už máte jakékoliv zbytky, s těmito univerzálními tipy vykouzlíme rychlé a chutné jídlo.

Článek

Nekonvenční recepty: Jak vařit s tím, co máš doma

Někdy se stane, že máme chuť na něco dobrého, ale lednice je poloprázdná a spíž také neoplývá zásobami. Co s tím? Nemusíme hned běžet do obchodu, aby se splnily naše kulinářské touhy. Improvizace a kreativita v kuchyni mohou být klíčem k příjemnému překvapení, i když máme na skladě pouze pár základních ingrediencí. Jak i z těch nejběžnějších surovin vykouzlit syté jídlo, které budeme chtít vařit znovu a znovu?

1. Hledání skrytých pokladů v lednici

Než začneme panikařit, pořádně se podívejme do lednice. I „nudné“ suroviny mohou být skvělé základy pro něco nečekaného. Jogurt, zbytek sýra nebo kousek zeleniny, která už trochu ztratila na vzhledu? Nebo třeba syrové vejce? I z těchto „neatraktivních“ ingrediencí se dá vytvořit chutné jídlo.

Zkuste například využít jogurt na rychlou omáčku nebo dip. Smíchejte ho s bylinkami, česnekem, citronem a solí. Můžete také přidat kousky okurky nebo papriky, které se v lednici ukrývají už několik dní.

2. Zaměřte se na „mix and match“

Pokud máte v lednici nějaké zbytky – ať už to je zbytek těstovin, pečené kuřecí maso nebo třeba restovaná zelenina – zkuste to všechno spojit. Těstoviny + zbytek masa + skoro cokoliv = snadný a rychlý oběd. A k tomu nějaké koření a bylinky, které vám zbyly z posledního vaření.

Máte-li v lednici zbytek pečené zeleniny, smíchejte ji s rozšlehanými vejci, přidejte trochu sýra a vznikne vám skvělý „zeleninový koláč“, který stačí zapéct v troubě nebo na pánvi.

3. Tajemství v prášku: Koření a bylinky

Koření je skutečný mág v kuchyni. Věřte tomu nebo ne, správné koření může úplně změnit chuť jídla a dodat mu nový rozměr. Nezapomeňte, že i když máte na výběr jen pár základních ingrediencí, správná dávka koření z nich udělá skutečnou lahůdku. Okořeňte indickým kořením jednoduchou rýži, přidejte bylinky do polévky nebo vyzkoušejte zkombinovat několik druhů pepře v těstovinách.

Zkuste například „smetanovou omáčku“ s troškou kurkumy a česneku. Stačí smíchat smetanu (nebo jogurt) s těmito dvěma ingrediencemi a dostanete zajímavý základ pro těstovinový salát nebo jako dip k zelenině.

4. Improvizované polévky: Když se všechno smíchá do jednoho hrnce

Nemusíte mít ve spíži zásobu skvostných vývarů nebo celé hory čerstvé zeleniny. Mnohé polévky se dají připravit i z toho, co vám zůstalo v lednici – kousky zeleniny, zbytky masa nebo i některé zbylé pečivo, které se už nehodí k jídlu, ale jako základ pro polévku se bude skvěle hodit. Co třeba taky hrst červené čočky? Nemusí se dopředu namáčet a polévku krásně zahustí.

Přidejte kousek mrkve, bramboru a zbytek vařené zeleniny. S trochou bylinek a soli vznikne chutná polévka, která zahřeje a zároveň využije vše, co máte doma.

5. Rychlé a efektivní: Celozrnný toast nebo wrap s čímkoliv

Zbyl vám kousek kuřecího masa? Nebo máte jen nějakou dušenou zeleninu a trochu sýrů? Zabalte to do celozrnného wrapu nebo na opečený toast. Využijete zbytky a připravíte rychlý a sytý pokrm.

Opečte chleba nebo wrap, přidejte nějaký dip nebo sýr, a do toho zbytek pečené zeleniny nebo masa. Můžete si dokonce vytvořit svůj vlastní „pizza toast“ s ingrediencemi, které máte po ruce.

6. Palačinky a lívance z toho, co máte

A kdo by nechtěl palačinky nebo lívance? Ale co když nemáte mléko nebo vajíčka? Nebojte se improvizovat! Místo mléka použijte vodu nebo rostlinné nápoje. A místo vajíček? Zkuste jablečné pyré nebo rozmačkaný banán. Chutnat to bude skvěle!

Pokud nemáte prášek do pečiva, dejte trochu jedlé sody nebo použijte obyčejnou sodu a ocet, což vytvoří podobný efekt. Palačinky z těchto „náhradních“ ingrediencí budou stejně chutné!

Toto jídlo lze také připravit ve slané variantě, akorát to ovocné pyré budete muset vynechat. Pak se ale k tomuto základu může přidat také úplně cokoliv. Zbytek špenátu z nedělního oběda, zbytek nastrouhaného sýra, co se nespotřeboval k obědu nebo pár plátků šunky, která stále čeká v ledničce na svou chvíli.

7. Saláty, které se neohrají

Salát není jen o rajčatech a okurkách. Když máte zbytek zapečeného masa nebo kousky zbylých pečených brambor, vytvoříte ze všech těchto surovin skvělý základ pro salát. Přidejte k tomu oříšky, sýr a nějakou tu omáčku, kterou máte doma (nebo ji vyrobíte snadno z olivového oleje, hořčice a medu).

Nezvyklý, ale skvělý tip na salát je třeba kombinace pečené dýně, čočky, nějakého tučného sýra (feta, halloumi) a rukoly. K tomu pár kapek balsamika a máte skvělý a rychlý pokrm, který si můžete zabalit i do krabičky k obědu.

8. Oživte zvadlé jídlo opečením na pánvi nebo v troubě

Máte doma zbytky jídla, které už trochu zvadlo nebo oschlo a ztrácí na atraktivitě? Nebojte se, i z těchto ingrediencí se dá vykouzlit nový pokrm! Často stačí jídlo trochu oživit – ať už opečením na pánvi nebo rychlým prohřátím v troubě. Tím, že jídlo dostane trochu křupavosti nebo se opět prohřeje na správnou teplotu, vrátí se mu plná chuť a textura.

Zbytky pečených brambor nebo zeleniny stačí potřít trochou oleje a bylinek a dát je na pánvi nebo do trouby, aby získaly krásnou zlatavou kůrčičku. Stejně tak si můžete „oživit“ i zbytek těstovin – na pánvi s trochou olivového oleje, česneku a koření je přetvoříte na skvělý přílohový pokrm. Místo toho, abyste je ohřívali v mikrovlnce, což je může udělat suché a gumové, opečení jim dodá novou šťávu a báječnou chuť.

Tento jednoduchý trik je ideální nejen pro zbytky, ale i pro jídla, která už vám nepřipadají čerstvá. Stačí je trochu znovu „rozpálit“ a užijete si je stejně chutně, jako kdyby byly čerstvě připravené. A nejen to – opečené jídlo obvykle získá zajímavější texturu a zintenzivní se i jeho chuť.

Kreativní vaření s tím, co máte doma, není jen zábavné, ale také velmi praktické. Nemusíte mít v lednici spoustu ingrediencí nebo složité recepty, abyste připravili něco chutného. Improvizace a využívání toho, co zrovna máte po ruce, vám nejen ušetří čas, ale také přinese nové, nečekané gastronomické zážitky. Takže příště, až budete stát před lednicí s prázdným pohledem, vzpomeňte si na to, jak nekonvenční recepty mohou být kreativními a chutnými pokrmy.

Dobrou chuť!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Recepty ze zbytků

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz