Hlavní obsah
Aktuální dění

Konec brněnské „myší díry“ se blíží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: knihoMolka

Současná podoba podchodu pod brněnským vlakovým nádražím s pomalu, ale jistě mizející vietnamskou tržnicí.

Být průvodcem moravskou metropolí, asi bych před časem pronášela: „Dámy a pánové, zadržte dech a vstupte do místa plného hrůz.“

Článek

Napravo busker se smečkou československých vlčáků a klávesami (případně jiný muzikant), nalevo více či méně provizorní stánky ověšené mávajícími čínskými kočičkami pro štěstí, čepicemi, tričky supernadměrných velikostí i botami, v kterých se projdete možná jen jednou v životě. Nepřeháním, známý si tu kdysi koupil kopačky a vydržely mu na noze vcelku stěží do poločasu.

Zapomenout nesmíme ani na oblíbené pražené oříšky u Mandličky, sbírku spodního prádla a plavek či zaručeně pravého andského Indiána s nabídkou domorodých náramků. A pak ty tajuplné odbočky, které vás vyplivnou tu na vlakovém nádraží, tu v obchodním domě a když se budete zvlášť snažit, možná i trefíte na správné stanoviště šaliny.

Denně procházejí pod hlavním brněnským nádražím desítky tisíc lidí a bezmála třicet let to občas chtělo opravdu otrlou povahu, aby se člověk propletl správným směrem.

Konečně se začíná blýskat na lepší časy. V několika vlnách mizí příšerná tržnice z devadesátek. Tak dlouho dělala vytrvale ostudu u všech, kteří se do brněnské metropole nechali dovézt vlakem a nebo se potřebovali rychle přepravit k autobusovému nádraží Zvonařka, až se konečně bourá. A propos Zvonařka - i tam to nedávno prokouklo a už si nepřipadáte jako v temné sluji pravěkého obra. Jen by to ještě chtělo zmodernizovat okolní služby.

Stěny podchodu zvaného „myší díra“ teď zdobí plakáty znázorňující, jak by se - doufejme - v příštích letech mohlo Brno dotáhnout do moderní doby: koncertní sál Leoše Janáčka, náplavka Svratky, dopravní okruh (ano, ten není bolest pouze v Praze) a hlavně - modernizovaný a přátelský podchod, kde se člověk nebude muset bát po osmé večerní, že se tu stane nechtěným cílem agrese u ústí podchodu bivakujících spoluobčanů se zálibou v omamných látkách všeho druhu.

Bude se někomu stýskat po „staré myší díře“? Těžko, zvlášť když se podaří dotáhnout celou rekonstrukci do vítězného cíle. Jen o jedno poprosím. Ať tu dál vystupují muzikanti (mými favority jsou kluci s moravskými lidovkami a slečna s houslemi), ale podle určitého řádu, aby navzájem jednotlivé tóny nemusely bojovat a trhat procházejícím uši.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz