Hlavní obsah
Aktuální dění

Proč se hemží wagnerovci v Rostově?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Repro Reuters

Putinův kuchař se rozhodl svůj vojenský boršč pořádně okořeníme.

I když je Rostov na Donu na uniformy zvyklý, protože v něm sídlí velitelství Jižního vojenského okruhu Ruské armády a de facto se odtud vede válka proti Ukrajině, takové probuzení dnes čekal málokdo.

Článek

Jevgenij Prigožin hraje už pár let roli ruského „jokera“ - nevyzpytatelné entity disponující penězi, vězeňskou zkušeností, PR géniem (cokoliv vypustí, to se čte i na "globálním Západě") a určité formy moci (nebojí se „vyzývat“ na souboj nejvyšší hlavy moskevského gosudarstva, byť na samotného Putina si zatím cílit netroufal).

V sobotu nad ránem se jeho jednotky obrátily proti „vlastním“ - začaly pobíhat po ulicích jihoruského Rostova na Donu. Možná to nebude tak horké, říkají si zatím místní, kteří stojí dle videí na ulicích a klidně si natáčejí na mobily pobíhající „zelené mužíčky“, sem tam projede pár obrněných aut a otočí se tank.

Spekulace o začátku občanské války nebo vědomého odvádění pozornosti od ukrajinské fronty (Bývalý šéf špionáže: Mohou být Prigožinovy kroky začátek občanské války? – (neovlivni.cz) se budou konkretizovat v průběhu hodin, možná příštích dnů.

Jedno je ale téměř jisté - po tichém souhlasu Kremlu s ustavením soukromé armády a hromadným verbováním vězňů, včetně těch, kteří měli pobýt za mřížemi desítky let kvůli vraždám, se teď nestabilní mina v podobě Wagnerovců chystá odpálit i svoje vlastní. Systém bumerangu zafungoval, jen jsme možná ve fázi, kdy už australská zbraň pomyslně opsala nejzazší bod a začíná se vracet k tomu, kdo ji poslal do světa. A je otázka, zda bude mít Putin dost síly, aby chytil a zkrotil…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz