Hlavní obsah
Aktuální dění

Sexmise 2023 aneb nastala vzpoura Polek proti vládnoucím mužům?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Almondox / Wikimedia Commons / CC BY 3.0

Odklon od ultrakonzervativní strany Právo a spravedlnost rozhodně neznamená, že by všichni Poláci zanevřeli na křesťanskou víru a přestali si připomínat svého papeže Jana Pavla II.

Nedělní polské volby, kdy se zároveň volilo do obou komor parlamentu, přilákaly podle prvních odhadů rekordních 73 % občanů, což je nejvíc od roku 1989.

Článek

Vypadá to, že se především mladší lidé a hlavně polské ženy rozhodli zřetelně vyjádřit k tomu, kam se bude jejich země v příštích letech obracet. A zdá se, že vyhrává budoucnost. Volby v Polsku 2023 ON-LINE: Výsledky a aktuální dění (seznamzpravy.cz)

Ve slavném polském filmu Sexmise z roku 1983 se dva polští muži nechají experimetálně zmrazit, aby po svém probuzení o 50 let později zjistili, že všude vládnou ženy a muži jsou „na vyhynutí“.

Tak to pravděpodobně v Polsku nedopadne, už jen z důvodu, že v čele většiny polských politických stran jsou muži. Jenže se začíná i v tradičně patriarchální společnosti projevovat, že ženy chtějí a mají právo o sobě rozhodovat samy. A nejen pokud jde o jejich tělo, které jim minulá vláda formou drakonického zákona o zákazu potratu de facto odňala. Nová data. Polsko láme rekordy v počtu obviněných kvůli pomoci při potratu - Deník.cz (denik.cz)

Možná zapůsobil na část voličů i šok z toho, jak dopadly volby v sousedním Slovensku, kde se má zanedlouho ujmout vlády staronový premiér Robert Fico (SMER). Země vinou jeho dohody s Peterem Pellegrinim (HLAS) a Andrejem Dankem (SNS) otáčí kurz o 180 stupňů a plnou parou se vzdaluje budoucnosti ve prospěch „já na bráchu-brácha na mě“ vazeb mezi politiky a mafiány.

Dalším faktorem mohl být efekt „Kaczyński“, kdy o celém státě rozhodoval vicepremiér, který házel klacky pod nohy všem cestám k modernizaci a kdyby to bylo jen v jeho moci, nejspíš by opravdu nechal rozhodovat pouze muže.

O tom, že by mohlo dojít ke změně, leccos napověděla obří demonstrace proti vládě, kterou začátkem června svolala do Varšavy opoziční strana Občanská platforma. Ve Varšavě demonstruje proti vládě až milion lidí - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)

Věřím, že se opozičnímu předákovi a bývalému premiérovi Donaldu Tuskovi podaří sestavit takovou vládu, která dá Polsku naději a vyřeší většinu přešlapů, co po sobě PiS zanechala, aniž by to ve společnosti ještě víc prohloubilo nepřekonatelné bariéry. Myslím, že by si to nejen Polsko v dnešní turbulentní době víc než zasloužilo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz