Hlavní obsah
Sport

Zapomeňte na Paříž, příští Olympijské hry adoptoval Hollywood a Snoop Dogg

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Daieuxetdailleurs/wikimedia.commons/CC-BY-SA-4.0

Olympijský oheň v Paříži sice nebyl „opravdový“ - tvořily jej led diody a vodní mlha - ale přesto byl originální a krásný

Pokud vás pařížský opening 33. olympijských her pobuřoval, pak se za čtyři roky ani neobtěžuje pustit si televizi, nemuseli byste rozdýchat olympiádu v Los Angeles!

Článek

Na rozdíl od opulentní francouzské hostiny při zahájení her by se dalo říct, že jejich závěr byl dietní. Žádný kankán, žádné zpěvy nad střechami Paříže, vše se decentně odvíjelo v prostorách stadionu Stade de France v Saint-Denis.

V uplynulých dnech se rozdaly ve 32 sportech a 329 disciplínách všechny medaile a můžeme být pyšní, že česká kolekce se rozrostla na 32 zlatých a 41 bronzových medailí. Stříbrná necinkla letos žádná, takže jejich počet zůstal na čísle 33.

Nezklamala kanoistika ani atletika, hlavně „zlatý“ český oštěp, ale uznání a poděkování patří všem sportovcům, kteří se vůbec nominovali, a pak nás ve Francii reprezentovali. A také českým dobrovolníkům, kteří věnovali svůj čas a energii, aby se 33. olympijské hry vydařily.

Co je nejdůležitější - byly to bezpečné hry, což vzhledem k mezinárodní situaci a útoku na pařížské dráhy v první den her bohužel není v dnešním světě tak samozřejmé, jak by se mohlo zdát. Organizátoři se vytáhli a byť se drobné chybky určitě najdu, kompletní dojem je skvělý. Zvlášť, když se řada sportu odbývala ne na anonymních stadionech, ale přímo uprostřed města, ve stínu Eiffelovky, Versailles nebo v Seině. Milým momentem bylo i zapojení zámořských držav.

Foto: Sebleouf/wikimedia.commons/CC-BY-SA-4.0

Novým francouzským národním hrdinou je plavec Leon Marchand s 5 medailemi

Absolutním domácím miláčkem se stal teprve 22letý a mimořádně skromný Leon Marchand. Neuvěřitelný plavecký talent si z olympijského bazénu „vylovil“ 4 zlaté a navrch ještě jednu bronzovou medaili. Proto mu připadla čestná role posledního nosiče olympijského ohně, který pěšmo dopravil na stadion v malé zlaté lampičce a spolu se sportovci zastupujícími všechny kontinenty světa ho svým dechem sfouknul.

To kolem předání olympijského praporu byla mnohem větší show. Bylo hned znát, že se dění přesouvá do Los Angeles. Ze střechy stadionu seskočil agent Ethan Hunt (herec Tom Cruis osobně), aby přebral štafetu od starostky LA Karen Bass, naskočil na motorku, vjel do nákladního letadla a padákem seskočil přímo do města andělů, kde na něj čekali další pomocníci. Minikoncert na pláži s Red Hot Chili Peppers, Billie Eilish a Snoop Doggem, který coby vyslanec LA proplouval celou pařížskou olympiádou, sice na chvíli převzal pozornost diváků, ale závěr přeci jen patřil Paříži.

Jak se bude na letošní hry vzpomínat? Jako na ty, kde se nám celkem dařilo, i když možná nevyhráli ti, od kterých se to nejvíc čekalo, ale i o tom je sport. A mimochodem, nezapomeňte, že už koncem srpna startuje v Paříži na stejných místech Paralympiáda, kde máme také celou řadu medailových nadějí. Tak jim držte palce!

Pro kontext:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz