Hlavní obsah
Knihy a literatura

Alternativní historii i budoucnost představuje román autorky Malého života

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Knižní okénko

Obálka knihy Do ráje

Autorka moderní klasiky Malý život představuje svůj nový román Do ráje: odvážný, brilantní, zahrnující tři století a tři alternativní verze Ameriky.

Článek

Malý život byl takovým bestsellerem, že americké vydavatelství nabídlo spisovatelce Hanye Yanagihaře za nový rukopis takřka neuvěřitelný milion dolarů. Na český překlad jsme si museli nějakou chvíli počkat, ale konečně ho máme tady.

V alternativní verzi Ameriky z roku 1893 je New York součástí Svobodných států, kde lidé mohou žít a milovat, koho chtějí (nebo to tak alespoň vypadá). Mladý a křehký potomek významného rodu se brání zasnoubení s vhodným nápadníkem – přitahuje ho okouzlující, ale nemajetný učitel hudby.

Na Manhattanu v roce 1993, který sužuje epidemie AIDS, žije mladý Havajec se svým mnohem starším a zámožnějším partnerem, kterému tají své pohnuté dětství i osud svého otce.

A v roce 2093, ve světě zmítaném epidemiemi a ovládaném totalitní vládou, se nemocí poznamenaná vnučka slavného vědce snaží zorientovat v životě bez něj – a odhalit, kam se pravidelně vytrácí její manžel.

Tyto tři části se spojují ve strhující a důmyslnou symfonii, v níž se opakující motivy a prvky vzájemně prohlubují a obohacují: dům na Washingtonově náměstí v Greenwich Village, nemoci a jejich léčba, která si žádá strašlivou daň, bohatství a bída, slabí a silní, rasa, definice rodiny i národa, nebezpečná spravedlivost mocných i revolucionářů, touha najít své místo v pozemském ráji a postupné pochopení, že takový ráj nemůže existovat. Nejen postavy, ale i tyto verze Ameriky spojuje to, jak se vyrovnávají s vlastnostmi, které nás dělají lidmi: Se strachem. Láskou. Studem. Touhou. Osamělostí.

Do ráje je román „fin de siecle“ (franc. označení epochy přelomu 19. a 20. století) s obdivuhodným literárním účinkem, ale především je to dílo emocionálního génia.

Síla knihy je v tom, jak hluboce Hanya Yanagihara chápe palčivou lidskou touhu chránit ty, které milujeme – partnery, milence, děti, přátele, rodinu, a dokonce i spoluobčany – a bolest, která přijde, když je ochránit nedokážeme.

Spisovatel Michael Cunningham o knize řekl: „Do ráje je transcendentální vizionářský román ohromujícího rozsahu a hloubky. Román tak mnohovrstevnatý, tak bohatý, tak aktuální, tak plný radostí a hrůz – čistého tajemství lidského života –, je nejen vzácný, ale i revoluční.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám