Hlavní obsah
Lidé a společnost

11. září nebylo prvním útokem na dvojčata. O osm let dříve zranila bomba tisíc lidí, některé zabila

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Carol M. Highsmith (Wikipedia Commons, volné dílo)

11. září 2001 má mnoho z nás v paměti jako den nevýslovného neštěstí, při kterém zemřeli tisíce lidí. New York navíc přišel o svou velkou dominantu, budovy Světového obchodní centra, takzvaná dvojčata. Jenže to nebyl první útok na tyto budovy.

Článek

Když 11. září 2001 narazila do budov WTC neboli Světového obchodního centra unesená letadla, celý svět s hrůzou sledoval vývoj v americké metropoli. Poškození obou budov ale byla tak vážná, že se během pár desítek minut oba mrakodrapy zřítili. Při tomto teroristickém útoků zemřely tisíce lidí a další byli zraněni. Málokdo už si ale pamatuje na to, že nešlo o první teroristický útok v dějinách Světového obchodního centra.

O osm let dříve začali uskutečňovat svůj vražedný plán pákistánští extremisté vyznávající islám. Jako cíl útoku si zvolili právě jednu z budov Světového obchodního centra. Ti v dodávce do podzemního parkoviště jedné z budov propašovali 600 kilogramů vážící výbušninu. Ta měla v budově explodovat, narušit statiku budovy a způsobit její zhroucení. Navíc by severní budova, ve které byla nálož umístěna, měla spadnout tak, aby strhla i jižní budovu, což by mělo za následek smrt desítek tisíc lidí.

Jenže tito extrémisté nezaparkovali v podzemním parkovišti dodávku na správném místě, a tak bomba při výbuchu sice nadělala velké škody, statiky budovy se však prakticky nedotkla. I tak toho dne ve Světovém obchodním centru zemřelo šest lidí a více než tisíc jich bylo zraněno. V té době se jednalo o něco nevídaného a Američané byli z takového útoku doslova šokováni.

Po explozi se ve zdivu budovy objevila třicet metrů velká trhlina, přestalo fungovat elektrické vedení a po schodištích se začal valit kouř. A protože mají obě věže společné parkoviště, dým se dostal do obou budov. Pomalu pak stoupal až do 93. patra. Lidé byli v šoku a propukla naprostá panika. Někteří lidé zůstali uvězněni na svých patrech, někteří dokonce ve výtazích. Byla tu i mateřská škola, která čítala téměř dvě desítky dětí, které se nemohly dostat ven. Lidé se nadýchali všudypřítomného kouře a ztráceli vědomí.

Přestože byla nařízena evakuace, byla nekoordinovaná a trvala příliš dlouho. Pokud by skutečně hrozilo zřícení budovy, byl by efekt takové evakuace minimální. A právě proto se od tohoto incidentu začala evakuace v budovách Světového obchodního centra pravidelně nacvičovat, což se o osm let později ukázalo jako zcela pozitivní krok. Efektivní evakuace při útocích 11. září pomohla zachránit tisíce životů.

Po útocích se objevily spekulace, že útok z části financovala teroristická skupina Al-Káida, přesvědčivé důkazy o jejich zapojení však nikdy nebyly doloženy. Tento útok však byl důkazem síly extremistických skupin a toho, že by se možná hrozba teroristických útoků neměla podceňovat.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz