Hlavní obsah
Lidé a společnost

Andrea Bocelli nebyl slepý od narození, osudným se mu stal fotbalový zápas

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nuță Lucian (Wikipedia Commons, CC BY-SA 2.0)

Andrea Bocelli

Neobyčejně nadaný zpěvák, jehož hlas dokáže rozeznít i ty největší haly po celém světě, se už nikdy nebude radovat ze světla či barev. Je totiž úplně slepý. Jenže tomu tak nebylo vždy, o zrak přišel až v dospívání.

Článek

Když Bocelli matka zjistila, že čeká dítě, dostala od lékaře varování. Kvůli vrozenému glaukomu bude mít její syn silně zhoršené vidění. I přes toto varování se ale manželé rozhodli, že si dítě nechají. Potrat nepřicházel v úvahu. A tak se jim následně v září 1958 narodil syn, který dostal jméno Andrea.

Vadu zraku měl od narození, a tak si ji ani neuvědomoval. Nevěděl, jaké to je, když lidé se zrakem problémy nemají. Uklidnění a lásku našem malý Andrea v hudbě. Ta ho fascinovala doslova od dětství a bylo jasné, že se jí bude v dospělosti věnovat. Bylo mu teprve šest let, když začal hrát na klavír. Pak následovaly další hudební nástroje. Jeho sen však souvisel se zpěvem. Chtěl se totiž stát slavným tenoristou.

Osud mu ale do cesty postavil těžkou překážku. Protože také miloval sport, hrával Andrea fotbal. Nejvíce vynikal na pozici brankáře. Když mu bylo dvanáct let, dostal při jednom zápase ránu míčem do oka. Přestože nehoda působila zprvu banálně, následoval doslova boj o život. Rána mu totiž způsobila krvácení do mozku. Lékaři se snažili zachránit jeho život, což se jim nakonec podařilo. Cenou ale Andreovi byla úplná ztráta zraku.

Přestože od mládí trpěl tím, že špatně viděl, ztráta zraku pro něj byla něco nepředstavitelného. Naštěstí měl svoji milovanou hudbu. Protože ale nevěřil tomu, že by se zpěvem uživil, odešel po střední škole studovat práva, která zdárně dokončil. Přivydělával si ale po místních barech, kde hrával na klavír a někdy také zpíval.

Že by se někdy stal slavným už Bocelli doufat přestal. Bylo mu přes třicet let a stále si ve volném čase zpěvem pouze přivydělával. I přesto se ale rozhodl, že se zúčastní konkurzu, který pořádal slavný italský zpěvák Zucchero. Ten v té době sháněl tenory, kteří by s ním nazpívali demo verzi později slavné skladby. Tato demo verze se ale nikdy neměla objevit na veřejnosti, Zucchero chtěl s její pomocí pouze přesvědčit Luciana Pavarottiho, aby s ním píseň nazpíval.

Když se ale píseň dostala Pavarottimu do rukou, byl Bocelliho hlasem naprosto uchvácen. Začal přesvědčovat Zucchera, že by to měl být právě Bocelli, kdo nakonec píseň Miserere nazpívá. A Zucchero nakonec souhlasil. Z písně se brzy stal hit a Andrea Bocceli se stal slavným po celém světě. V následujícím roce Zucchera doprovázel na jeho turné. A tím se započala kariéra jednoho z nejslavnějších tenoristů současnosti.

V roce 1995 nazpíval Bocelli největší hit své kariéry nazvaný Con te partiro a následovala řada dalších úspěšných hitů včetně duetů s interprety zvučných jmen včetně kanadské zpěvačky Céline Dion. Za dlouhé roky jeho pěvecké kariéry si Bocelli vybudoval silnou fanouškovskou základnu, a i dnes jsou jeho koncerty beznadějně vyprodané.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Luciano Pavarotti

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz