Hlavní obsah
Lidé a společnost

Milouš Jakeš: Hlava komunistické strany, která byla lidem spíše k smíchu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: che (Wikipedia Commons, CC BY-SA 2.5)

Miloš Jakeš

Jmenoval se Miloš Jakeš, ale snad nikdo mu neoficiálně neřekl jinak než Milouš. Byl předrevolučním generálním tajemníkem a jeho projevy bavili lidi tehdy a baví je i dnes, přestože je pronášel v době nesvobody a útlaku demokratického lidu.

Článek

Když Gustáv Husák v roce 1969 nastoupil do funkce generálního tajemníka Ústředního výboru Komunistické strany Československa, ještě nikdo v té době nevěděl, že o šest let později se stane i posledním komunistickým prezidentem v naší historii. Po svém zvolení vykonával ještě mnoho let obě funkce současně, avšak ze zdravotních důvodů se v roce 1987 rozhodl, že z funkce generálního tajemníka odstoupí. Hlavou státu však zůstal i nadále.

Ve funkci generálního tajemníka ÚV KSČ ho vystřídal dlouholetý člen a funkcionář komunistické strany Miloš Jakeš. Bylo to v době, kdy moc komunistické strany pomalu slábla, lidé začínali veřejně projevovat svoji nespokojenost a později docházelo k řadě demonstrací. Miloš Jakeš sice nahradil nemocného Husáka, avšak sílu komunistické straně do rukou nevrátil. Ba právě naopak. Ještě prohloubil krizi v československém státě a lidem ukázal, že komunisti jsou slabí a začínají být bezmocní.

Hlavní vinu na tom měla Jakešova rétorika. Mluvil o ekonomických i politických věcech, kterým nerozuměl. Jeho výroky tak mnohdy lidi po celé zemi bavili. Nechápali totiž, jak se někdo takový mohl dostat do čela komunistické strany. Jakešovi ale bylo úplně jedno, co říká. Jeho výroky někdy nedávaly ani smysl. Zaměňoval slovosled, mnoho slov nesmyslně opakoval, mnohdy se i před veřejností vyjadřoval tak, že tím jen slábnoucí komunistickou vládu zbavoval dalšího mocenského vlivu.

Doslova legendární je jeho kritika českých zpěváků a zpěvaček, kdy komentoval především jejich vysoké platy. Neméně slavná byla jeho významová záměna slov bojler a brojler, stejně jako vyjádření, že komunisté by mohli zůstat sami jako kůl v plotě. Miloš Jakeš byl lidem zkrátka k smíchu. Měli ho za nevzdělaného člověka nízké úrovně. A byl to právě Jakeš, kdo nevědomky pád komunismu v Československu urychlil.

V revolučním roce 1989 pak znělo napříč demonstracemi heslo, které hanobilo zejména jeho osobu. Slogan „Jakeše do koše“ se uchytil a mnohdy zněl celým Václavským náměstím. Komunisté začali chápat, že v dobách uvolňování poměrů a takzvané přestavby, je právě Jakeš tím, koho je třeba se zbavit. Odvolán byl ještě v listopadu 1989 a o necelý měsíc později vyloučen z komunistické strany.

Navzdory tomu zůstal Jakeš svým přesvědčením komunistou i nadále. Když v roce 2020 zemřel, rodina jeho smrt tajila, aby se vyhla případným nepříjemnostem během jeho pohřbu. O Jakešově smrti se tak veřejnost dozvěděla až později.

Miloš Jakeš tak byl právě tím generálním tajemníkem, který, ač nechtěně, napomohl českému lidu získat zpět svou důstojnost a nastolit v našem státě demokratické zřízení.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Generální tajemník

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz