Hlavní obsah
Umění a zábava

Nejhorší koncert Michala Davida v roce 1987: Diváci na něj házeli kelímky, odpadky i gumové granáty

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vishnurnair (Creative Commons, pexels.com)

Ilustrační foto

Michal David je hvězdou českého šoubyznysu už po desítky let. Navíc je to jeden z největších hitmakerů, kterého v Česku máme. Na jeden koncert z předrevolučního období ale asi nevzpomíná rád.

Článek

Když se řekne Michal David, každému z nás se vybaví jeho doslova nestárnoucí hity, které se i dnes hrají v rádiích a často i na zábavách pro mladé. Jeho atypický hlas je doslova nezaměnitelný. Michal David byl ale také již v předrevoluční éře skladatelem, který složil velké množství hitů největším hvězdám tehdejší popové hudby. Po roce 2000 se pak začal orientovat především na muzikály, které se dodnes těší značné oblibě.

Koncerty Michala Davida v tehdejším Československu byly vždy doprovázené hlasitým potleskem. Jenže v roce 1987 udělali pořadatelé velkou chybu, která z Davidova vystoupení vytvořila doslova bojovou zónu. Mluvíme tu o mezinárodním Mírovém koncertu, který se toho roku uskutečnil v Plzni. Hlavní hvězdou večera měla být německá punk rocková kapela Die Toten Hosen.

Bylo vůbec s podivem, že tehdejší režim vystoupení takové kapely na našem území povolil, avšak povolení ke koncertu bylo podmíněno vystoupením diskotékového zpěváka Michala Davida jako předskokana. Jenže došlo ke změně programu a Die Toten Hosen na Mírovém koncertu nakonec zazpívali jako první a českým divákům předvedli doslova šílenou podívanou. Skákalo se mezi lidi, šplhalo se po konstrukcích. Na něco takové nebyl socialistický občan zvyklý. A teprve po tomto vystoupení, které diváky doslova rozproudilo, přišel Michal David.

Jenže návštěvníci Die Toten Hosen se od těch, kteří poslouchali Michala Davida, diametrálně lišili. Jeho vystoupení je vůbec nezajímalo a nelíbilo se jim. A tak začal asi nejhorší koncert v životě tohoto zpěváka a hudebního skladatele. Nejprve to byl jen hlasitý řev a pískání, co přerušovalo Davidův zpěv. Následně se ale přidali i předměty, které někteří punkeři neváhali házet na pódium. Jednalo se o zejména o odpadky či kelímky od piva, našli se i takoví, kteří ale mrštili kameny či gumový granát.

Koncert nemohl být dokončen a byl předčasně přerušen. Návštěvníci byli rozehnáni a zahraniční kapely, které se ho měly účastnit, byli poslány zpět do své země, tedy do sousedního Německa. Chování návštěvníků akce bylo kritizováno všemi tehdejšími médii a jejich chování bylo označeno za skandální.

Nejhorší koncert ve svém životě zažil Michal David poměrně jako mladý. Bylo mu teprve 27 let, avšak už v té době měl za sebou mnoho hitů, které lidé v Československu milovali. Mezi ty, které v době lidé poslouchali nejvíc, patřily skladby jako Nenapovídej, Třetí galaxie, Non stop, My máme prima rodiče, Céčka nebo Každý mi tě lásko závidí. Před publikem na Mírovém koncertu ale ani s nimi neuspěl.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz