Hlavní obsah
Lidé a společnost

Sebevražda není řešením, Karel Heřmánek ale nebyl jediným slavným, který si vzal život

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jozef Janoško (Wikipedia, CC BY-SA 4.0)

Karel Heřmánek nás nečekaně opustil

V souvislosti s úmrtím Karla Heřmánka je třeba se zamyslet nad způsobem jeho odchodu. Herec si totiž odchod z tohoto světa zvolil dobrovolně. A nebyl zdaleka jedinou známou osobností, která dospěla k takovému rozhodnutí.

Článek

Karel Heřmánek byl hercem, kterého kdysi milovalo celé Československo. Jeho role si dodnes pamatujeme a rádi na ně vzpomínáme. A nebyl to jen film, kde jsme Heřmánka mohli vidět. Jeho Divadlo Bez zábradlí bylo svého času jedním z nejlepších pražských divadel. A tak lze Heřmánka považovat i za muže, který v porevolučním období přispěl k rozvoji moderního divadelního umění.

Karel Heřmánek už ale není mezi námi. Před několika dny odešel z tohoto světa poté, co na střelnici spáchal sebevraždu výstřelem z nabité zbraně. Ať už byly jeho motivy k takovému činu jakékoli, je nutno poznamenat, že sebevražda v žádném případě není řešením. Člověk, který se k takovému činu odhodlá, už sice žádná trápení nezažije, ublíží tím ale všem ve svém okolí. Přitom Heřmánek nebyl jediným slavným, které se k takovému činu odhodlal.

Vlastimil Brodský

Patří mezi ně například i Vlastimil Brodský. Jeho nesmazatelná stopa v českém filmu je i více než 20 let po jeho smrti jasně patrná. Nezaměnitelný herecký projev, kterým nás dokázal rozesmát v mnoha českých komediích, patřil k tomu nejlepší, co mohla česká předrevoluční kinematografie nabídnout. Role Karla IV. ve filmovém muzikálu Karla Svobody mu sedla jako ulitá.

Ale i tato významná osobnost českého filmu se rozhodla ve svých 81 letech ukončit svůj život vlastní rukou. Způsob, který si zvolil, byl podobný tomu Heřmánkovu. Hlavní roli opět hrála střelná zbraň. Brodský však sebevraždu spáchal mimo veřejný prostor za zavřenými dveřmi svého bytu.

Karel Svoboda

I hudební showbyznys přišel o mnoho svých hvězd na základě jejich vlastního rozhodnutí. Karel Svoboda byl jedním z nejlepších českých hudebních skladatelů za poslední desítky let. Z jeho pera vyšly desítky hitů, které zpívali ti nejslavnější z nejslavnějších. A dodnes se tyto písně hrají v rádiích a zná je každý. „Stín katedrál“, „Lady Carneval“ nebo „Kdepak ty, ptáčku, hnízdo máš?“ To je jen zlomek toho, co tu po Karlu Svobodovi zůstalo.

A opět jeho život ukončila střelná zbraň. Je to už 17 let, co tento velikán odešel do hudebního nebe. Zprávy o jeho smrti byly pro hudební průmysl naprostým šokem. Odešel mistr svého oboru a z jeho manželky Venduly se ve velmi mladém věku stala vdova.

Iveta Bartošová

Sebevraždy se ale netýkají jen mužů. Hvězda 80. a 90. let Iveta Bartošová měla před sebou hvězdnou kariéru, která ještě stále mohla trvat. Její život však zničily závislosti, ze kterých se zpěvačka nedokázala dostat. Nazpívala spoustu krásných písní a lidé ji doslova milovali. Ani to ale nestačilo.

Iveta Bartošová se před deseti lety rozhodla, že svůj život dobrovolně ukončí. Smrt nalezla na kolejích, když se rozhodla jít proti rozjetému vlaku. Dodnes na ni její fanoušci vzpomínají.

Zdravotní či finanční problémy, osamělost, deprese či jiné závažné věci, které nás za života doslova užírají, jsou jistě velkým problémem, který nás může dohnat až k myšlenkám na sebevraždu. Ta ale v žádném případě řešením není. Člověku mnohdy totiž stačí málo. Přiznat si, jak na tom je, o svých problémech s někým mluvit a dostat podporu od svých nejbližších. Ani jedna z těchto osobností už ale zřejmě jiné východisko neviděla.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz