Hlavní obsah
Hobby a volný čas

61 let tradice: Blažkovská lávka láká pětkrát více lidí než je obyvatel vsi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se souhlasem autorky Petry Tatíčkové

Blažkovská lávka je plná zábavných scén

Po jednašedesáté letos vyrazí na úzkou dřevěnou lávku vedoucí těsně nad hladinou rybníka v Blažkově účastníci tradiční Blažkovské lávky – závodů na bicyklu přes rybník.

Článek

Tradiční Blažkovská lávka se uskuteční v neděli 28. července od 14 hodin. Oblíbená kratochvíle se v malé obci na Bystřicku na Vysočině zrodila už v roce 1947. „Kdo se udržel s kolem na úzké a později už i kluzké lávce nejdéle, vyhrál. Tehdy jistě nikdo z pořadatelů, dobrovolných hasičů, kterým pomáhá i řada blažkovských obyvatel, netušil, že se zrodila akce dosahující generačního dědictví,“ vyjádřila se za pořadatele Petra Tatíčková, jedna ze členek Sboru dobrovolných hasičů v Blažkově. „Nyní už bohužel nežije žádný z prvních aktérů této zábavy, ale ještě před několika lety závody pravidelně navštěvovali a nostalgicky vzpomínali na jejich počátky,“ upřesnila Petra Tatíčková.

Foto: Se souhlasem autorky Petry Tatíčkové

Blažkovská lávka

Při akci nejde jenom o samotnou jízdu po úzké lávce přes rybník, neboť součástí bývá i další zábava, například hod pivním sudem, skok za lahví rumu, avšak zdrojem všeobecného veselí bývají taktéž tematické kostýmy. „Stejně jako v minulosti, tak ani při současných závodech nesmí chybět takzvané šarády, které obstarávají místní ochotníci. Návštěvníky tak už vítali různí cvičenci, zdravotní sestřičky, banda cikánů, ženy z Hoštic, tradiční blažkovská bába s dědkem, tlupa lovců mamutů nebo farmáři. A letos? Nechte se překvapit,“ poznamenala s úsměvem Petra Tatíčková. Pozornost návštěvníků Blažkovské lávky poutá také výstava automobilových veteránů a zemědělské techniky čítající kolem stovky exponátů.

Foto: Se souhlasem autorky Petry Tatíčkové

Výstava veteránů

Stále ještě existuje a je funkční původní bicykl s nestejně velkými koly, místními zvaný kostitřas, nicméně Blažkovští si ho „šetří“, aby se moc neponičil. Na lávku tak sledovány pobavenými stovkami přihlížejících diváků vyrážejí technicky mladší modely. O oblibě podniku, na který se obvykle přijde podívat asi tisícovka lidí, což je pětinásobek počtu obyvatel vesnice, svědčí i to, že na počasí zase tolik nezáleží. „Loni pršelo a déšť ustal až ve dvě hodiny. Čekali jsme se začátkem, jestli někdo dorazí, a deset minut po druhé hodině se začali lidé ve velkém sjíždět. Nakonec jsme napočítali na 700 diváků,“ dodala Petra Tatíčková.

Foto: Z archivu Petry Tatíčkové

Původní závodní kolo

Zábavná akce se v průběhu let dočkala dvou přetržek. Poprvé v 90. letech, když přívalové deště poničily rybník, který si pak musel několik let počkat na finančně náročnou rekonstrukci, a jednou v době covidových restrikcí. Za udržování dlouholeté tradice se už v roce 2014 blažkovští hasiči stali držitelem ocenění Nositel tradic Bystřicka.

Foto: Se souhlasem autorky Petry Tatíčkové

Součástní Blažkovské lávky jsou i doprovodné závody

Zdroj: regionální web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz