Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Adrenalinoví nadšenci si mohou ve Víru vyzkoušet skok z komína uhelny

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se souhlasem Továrny Vír, autor Michal Mašek

Skok z továrního komínu

Vyzkoušejte jedinečný adrenalinový zážitek v údolí řeky Svratky. Továrna Vír ožívá novými aktivitami, těšit se můžete na seskok z plošiny komína ve výšce 26 metrů nebo jeho slanění s instruktorem.

Článek

Kdysi klasický cihlový komín uhelny ve vírské továrně Rotter, nyní místo k provozování adrenalinové atrakce v revitalizovaném areálu Továrny Vír. „Máme zkolaudováno a od minulého víkendu skáčeme a slaňujeme z továrního komínu,“ potvrdil David Matuška ze společnosti Údolí Svratky, která se před několika lety pustila do rozsáhlé revitalizace někdejší továrny a přilehlého areálu.

Foto: Koruna Vysočiny

Cihlový komín dominuje Továrně Vír

Seskok na laně se speciálním systémem automatického magnetického brždění z plošiny umístěné na komíně šestadvacet metrů nad zemí se dá doplnit dalšími aktivitami. Kdo si netroufá skočit do hloubky, může si vyzkoušet slanění komína s instruktorem nebo výstup nahoru ferratovým stylem. Objednávat se je možné přes formulář, telefonicky či prostřednictvím e-mailu. „Zatím se skáče primárně o víkendech, ale po dohodě si je možné rezervovat i jiný den. Skoky z komína však nejsou možné při nepřízni počasí, jako je třeba déšť, bouřka nebo silný vítr,“ upřesnil David Matuška.

Foto: Se souhlasem Továrny Vír, autor Michal Mašek

Komín bývalé uhelny

  • Seskok z komína - Vyzkoušejte si jedinečný adrenalinový seskok z plošiny komína umístěné ve výšce 26 metrů. Samotný výstup na komín je výzvou, která připraví vaše smysly na krok do prázdna. Pro ty, kteří hledají alternativní cestu dolů, je připravena možnost slanění s dojištěním.
  • Industriální ferrata - Vír je známý svými zajištěnými cestami, ale lezení po průmyslových objektech přináší zcela nový rozměr. Ferrata vede až na vrchol 46 metrů vysokého komínu.

Stavební práce na revitalizaci bývalé továrny, kde strojní a textilní výroba skončily před více než desetiletím, ještě nejsou u konce. Provozovatelé chtějí zachovat co nejvíce zejména prvorepublikových řemeslných hodnot a opět je zprovoznit. Jako první začalo na jaře v objektu fungovat informační centrum a půjčovna sportovních potřeb, začátkem léta byla v areálu zprovozněna restaurace včetně zahrádky na nádvoří i prodejna marmelád a dalších jedlých regionálních suvenýrů, zatím ještě vyráběných v prostorách nedalekého Forest Resortu.

Foto: Se souhlasem Továrny Vír, autor Michal Mašek

Seskok z továrního komínu

V provozu už jsou i kongresové prostory pro konání různých akcí nebo ubytování pro dohromady čtyřicet lidí s výdejnou a jídelnou. Dalším počinem se stalo otevření nové naučné stezky s panely zaměřenými na historii továrny a stavbu přehrady, jež navazuje na červenou turistickou značku od skalní vyhlídky Klubačice a Vírské skalky a spojuje parkoviště v továrním areálu s přehradní hrází i Klubačicí.

Zdroj: regionální turistický web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz