Hlavní obsah
Sport

Bílá magistrála Vysočiny spojuje stovky kilometrů stop

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Město Žďár nad Sázavou

Lyžařské stopy na Vysočině

Pro milovníky běžeckého lyžování přináší zima na Vysočině nekonečné možnosti malebných tras, které lákají na nezapomenutelné zimní dobrodružství.

Článek

Až tři stovky kilometrů strojově upravených běžeckých stop si mohou lyžaři za ideální zimy užít v Bílé magistrále Koruny Vysočiny. Hustá síť lyžařských tras se nachází nejenom na Novoměstsku, tradičním a vyhlášeném centru běžeckého lyžování, kde se dřevěná prkýnka zvaná ski objevila a začala vyrábět už koncem 19. století, ale i na sousedním Žďársku či Bystřicku. Bílé stopy je však možné objevit kupříkladu i ve Svratce a jejím okolí a rovněž na území Subregionu Velké Dářko. A protože subjekty, které trasy upravují, spolupracují, stopy jsou propojené, takže neúnavní lyžaři mohou strávit putováním v bílé stopě celé dny, vybírat si okruhy podle nálady a cestou se občerstvovat v hospůdkách nebo penzionech. Komplexní aktuální informace o trasách, parkování, možnostech občerstvení či ubytování, ale i relaxace nebo dalšího vyžití po lyžovačce jsou k dispozici na webu destinační společnosti Koruna Vysočiny.

Foto: Město Žďár nad Sázavou

Bílá magistrála Koruny Vysočiny

Na Novoměstsku si lyžaři mohou vybrat ze zhruba sto kilometrů tras, a to upravených jak na klasiku, tak bruslení, vedoucích malebnou přírodou Žďárských vrchů. Například i přes takzvaný Fryšavský ledovce u Fryšavy pod Žákovou horou. Díky specifickým klimatickým podmínkám se tam sníh drží i v době, kdy se jinde už nelyžuje. S výjimkou profesionálních tratí v novoměstské Vysočina Areně, kde se na umělém sněhu v hodinách pro veřejnost dá zdarma lyžovat v místech, kde závodí světová lyžařská či biatlonová elita. Ve Vysočina Areně se však v době od 5. do 18. února 2024 uskuteční Mistrovství světa v biatlonu, takže v té době tamní stopy nebudou pro veřejnost dostupné. Nicméně pokud bude typická vysočinská zima s dostatkem přírodního sněhu, běžkaři mají možnost projezdit křížem krážem celé území Koruny Vysočiny.

Foto: Miloš Neuman

Vysočina Arena

Projet se mohou kupříkladu kolem Žďáru nad Sázavou, kde stopy vedou i okolo památky UNESCO v podobě poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, nebo o pár kilometrů dál kolem Velkého Dářka, největšího vysočinského rybníka. Tamní okruhy Radostínský, Račínský, Městecký, Světnovský a Škrdlovický volně navazují na sousední žďárské stopy. Ze Světnovského okruhu se zase dá přejet na novoměstské běžkařské trasy. Lyžovat se dá i na Bystřicku či dalších místech ležících na území destinační společnosti Koruna Vysočiny, která nejsou tolik vyhlášená, nicméně kvalitou stop si v ničem nezadají s nejfrekventovanějšími trasami.

Foto: Koruna Vysočiny

Úprava lyžařských tras

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz