Hlavní obsah
Cestování

Březnový víkend na Vysočině bude plný zajímavých akcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Velikonoční trhy v Novém Městě na Moravě

Vysočina v březnu ožívá! Zažijte velikonoční trhy, setkání s uměním cisterciáků a vědecké objevy na festivalu Hokus Pokus. Jaro plné kultury, vědy a zábavy čeká právě na vás.

Článek

16. 3. Farmářský velikonoční trh - Nové Město na Moravě

Připravte se na jedinečnou velikonoční atmosféru v srdci Vysočiny! V sobotu 16. března se od 8.00 hodin v Novém Městě na Moravě, na idylickém Vratislavově náměstí, otevřou brány velikonočních farmářských trhů. Tato tradiční akce, známá svou bohatou nabídkou kvalitních potravin a produktů s jasným původem, tentokrát přivítá návštěvníky s rozšířenou nabídkou o velikonoční zboží. Přijďte si užít pravou jarní atmosféru a obklopit se vůněmi čerstvých květin a sazenic, zatímco vaše oči budou hledat tu nejkrásnější velikonoční dekoraci nebo pomlázku pro vaše blízké.

A co všechno si zde můžete pořídit? Od masných výrobků a specialit z místních farem až po pečivo z rodinné pekárny. Nenechte si ujít drůbež a vejce ze Zlatkova, mléčné výrobky z Březin nebo kvalitní maso z Netína. Lákavě zní i krůtí maso od Zelenky, med z Rokytna nebo nakládané sýry a utopence z Hastrmanky. A to není vše! Můžete se těšit také na Janečkovy a Prosetínské trubičky, mrkvance z Polné, výběr vín z Němčiček, rakytníkové výrobky a mnoho dalších lahůdek včetně koření, čajů a sirupů.

Velikonoční farmářský trh v Novém Městě na Moravě skvělou příležitostí, jak podpořit místní výrobce a zároveň si domů přinést to nejlepší z českého venkova. Nezapomeňte, že nejlepší zážitky jsou ty, které si můžete nejen prohlédnout, ale i ochutnat!

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Novoměstské farmářské trhy

16. 3. Umění cisterciáků - Žďár nad Sázavou

Připravte se na fascinující setkání s uměním a historií cisterciáků v nádherném prostředí baziliky Nanebevzetí Panny Marie a svatého Mikuláše ve Žďáře nad Sázavou. V sobotu 16. března se zde od 14:00 hodin uskuteční přednáška s názvem Umění cisterciáků, kterou povede respektovaný prof. Jana Royt, český historik umění a prorektor pro tvůrčí a ediční činnost Univerzity Karlovy. Jeho hlavní oblastí zájmu je křesťanská ikonografie a středověké malířství, což slibuje hluboký vhled do duchovního a uměleckého dědictví řádu, který měl zásadní vliv na vývoj evropského umění a kultury.

Cisterciáci, po staletí spojovaní s přísným dodržováním pravidel sv. Benedikta, projevovali svou zbožnost také skrze umění, od strohých iluminovaných rukopisů až po pozdější rozvoj monumentálních klášterních komplexů. Však i bazilika Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše ve Žďáře nad Sázavou je sama o sobě mistrovským dílem cisterciáckého stavitelství.

Foto: Roman Šulc

Bazilika ve Žďáře nad Sázavou

17. 3. Hokus pokus - Žďár nad Sázavou

Milovníci vědy a poznání, pozor! Activ ve Žďáru nad Sázavou se v neděli 17. března promění svět plný objevů a pokusů, kdy ožije 2. ročníkem festivalu Hokus Pokus. V prostorách sálu Active si návštěvníci budou moci užívat interaktivní Science Show, která je připravená zažehnout jiskru zvědavosti v každém, kdo má chuť něco nového poznat. V dopoledních i odpoledních hodinách na vás čekají fascinující vystoupení od skupiny Science ON a studentů Střední průmyslové školy chemické z Pardubic, kteří slibují, že věda nikdy nebyla zábavnější.

Kromě vzrušujících vědeckých show festival nabízí možnost kombinovaného vstupného, které zahrnuje nejen účast na festivalu, ale i návštěvu výstavy Divy fyziky v Regionálním muzeu ve Žďáře nad Sázavou. To znamená, že vaše dobrodružství s vědou nemusí skončit v den festivalu, ale můžete pokračovat v objevování a učení se až do konce března. Připravte se na den plný inspirace, experimentů a objevů, které rozšíří vaše obzory a ukážou vám, že věda je všude kolem nás!

Foto: Se souhlasem autorky Petry Vince

Festival Hokus pokus

Další akce na Vysočině

Ptačí svět v našem okolí - Městečko Nedvědice zve všechny příznivce přírody a ornitologie na zajímavou přednášku s názvem „Ptačí svět v našem okolí“. Setkání se uskuteční v pátek 15. března 2024 od 17:00 v historickém domě č. 32. Své bohaté znalosti s vámi bude sdílet MUDr. Bohumíra Hrabalová, která vás provede rozmanitým světem ptáků žijících v naší blízkosti. Vstup na akci je dobrovolný, tak neváhejte přijít a dozvědět se více o okřídlených sousedech našich lesů a polí.

Jarní Fler trh - Připravte se na jarní obnovu vašeho šatníku na oblíbeném Fler trhu, který se uskuteční v sobotu 16. března v novoměstském kulturním domě. Mezi 9:00 a 16:00 se zde představí stovky originálních módních kousků, dekorací a doplňků, ideálních pro oživení vašeho jarního vzhledu. Tato akce vám nabídne nejen možnost zakoupit jedinečné produkty od talentovaných tvůrců, ale i vychutnat si nejlepší dobroty. K dispozici bude i dětský koutek a kavárna, takže si celá rodina užije den plný pohody a inspirace. Jaro volá… Buďte originál a nepropásněte tuto jedinečnou příležitost k nákupu originálů!

Dětský karneval v Blažkově - V sobotu 16. 3. se uskuteční od 14.00 hodin karneval na téma pohádky Tři veteráni v Blažkově na Bystřicku. Kromě klasického karnevalového veselí v podobě her, hudby a smíchu, na vás bude čekat i hraná pohádka na motivy Třech veteránů.

Dětský karneval v Kadově - V sobotu 16. 3. se můžete připojit ke karnevalu v Kadově. Tato slavnost plná her, hudby a smíchu se uskuteční od 14:00 hodin v bývalé škole. Pro děti i dospělé bude připravena bohatá tombola a program plný hudebních i tanečních vystoupení. Vstupné je dobrovolné.

Dětský karneval ve Vojnově Městci - V neděli 17. 3. mohou děti a jejich rodiče vyrazit na veselý dětský karneval do Vojnova Městce na Žďársku, který se koná od 14:00 hodin v Sokolovně. Na všechny čeká bohatý program plný hudby, zábavy a her, včetně tomboly a chutného občerstvení.

Foto: Kulturák NMNM

Karneval

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz