Hlavní obsah
Cestování

Cestu kolem řeky Bystřice doplnila pohádka a Pohádkovou alej nové sochy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Koruna Vysočiny

Nové sochy v Pohádkové aleji

Hned dva počiny zatraktivňující vzhled města zrealizovali v Bystřici nad Pernštejnem. Návštěvníky přivítají nové sochy v Pohádkové aleji a procházku kolem řeky Bystřice zpříjemní pohádka o vodníkovi.

Článek

V Pohádkové aleji v lokalitě Lužánky dokončené v září roku 2014 byly vyměněny první čtyři dřevěné sochy z celkových deseti původních. Jde o smrtku, polednici, vodníka a permoníka. Zatímco původní sochy byly z lipového dřeva, nové jsou vyrobeny z tvrdšího dřeva dubového, aby lépe odolávaly povětrnostním vlivům.

„Všechny nové sochy jsou z dílny Martina Šustra ze Studnice u Hlinska, který je vyřezává za pomoci motorové pily. Pořizovací cena každé z nich byla 35 tisíc korun, jen Permoník je menší, ten vyšel na 17 tisíc. Na příští rok plánujeme výměnu zbylých šesti soch, jimiž jsou čert, hejkal, Honza, princezna, Bílá paní a ježibaba, a při té příležitosti bychom uspořádali řezbářské sympozium,“ přiblížila Lenka Žaloudková z odboru správy majetku a investic bystřické radnice. Doplnila, že další sochy by tak vznikaly přímo před očima návštěvníků. V plánu je taktéž speedcarving, tedy vyřezávaní soch na čas, přičemž tato díla by se následně vydražila.

Foto: Koruna Vysočiny

Pohádková alej v Bystřici nad Pernštejnem

Druhou akcí se s nákladem 225 tisíc korun stala Pohádková stezka kolem řeky Bystřice s deseti panely obsahujícími části pohádky O Bystřickém vodníkovi, která patří mezi příběhy z nové knihy místního obyvatele Jana Rossího nazvané Pohádky z Bystřice nad Pernštejnem. Stezka začíná u mostku v Cibulkově ulici a vede proti proudu do nedaleké části města Domanínek. „Jan Rossí je nejenom autorem pohádky, ale taktéž ve své dílně vytvořil otáčecí panely a postaral se o celkové grafické zpracování. Díky tomu návštěvníci mohou číst pohádku jak ze směru od ulice Cibulkova, tak když půjdou z Domanínku,“ sdělila Lenka Žaloudková.

Foto: Koruna Vysočiny

Pohádková stezka podél řeky Bystřice

A proč je na panelech právě pohádka o vodníkovi? „Jednak celý život žiji u řeky, takže je mi blízká, navíc vodník k vodě přece patří. A navíc jsem narozený ve znamení Raka,“ uvedl s úsměvem Jan Rossí. Pohádky z Bystřice nad Pernštejnem jsou dílem jeho fantazie a dosavadní ohlasy na Pohádkovou stezku zaznamenal kladné. „Příjemně mě to překvapilo, čekal jsem spíše negativní komentáře, ale lidé píší, že se jim panely s pohádkou líbí a že by uvítali další,“ dodal Jan Rossí.

Zdroj: regionální turistický web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz