Hlavní obsah
Cestování

Co si nenechat ujít o prvním červencovém víkendu na Vysočině

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Koruna Vysočiny

Hrad Pernštejn bude dějištěm Slavností Pernštejnského panství

Prodloužený víkend na Vysočinu přináší širokou škálu akcí od festivalů po poutě. Vychutnejte si hudební, kulturní a historické zážitky v malebném prostředí regionu na pomezí Čech a Moravy.

Článek

4. - 7.7. NeZavřeno Jimramov

Pátý ročník festivalu NeZavřeno v Jimramově, který se koná od čtvrtka do neděle, slibuje opět nezapomenutelný zážitek plný kultury a umění. Akce se odehraje v malebném prostředí dvorku Kovářovy kobyly a nabídne bohatý program pro všechny věkové kategorie. Návštěvníci se mohou těšit na pestrou škálu aktivit od koncertů přes divadelní představení pro děti i dospělé až po vědecké show. Mezi účinkujícími nebudou chybět takové osobnosti jako je Jaromír 99 s Dušanem Neuwerthem, kapela Severní nástupiště, zpěvačka Marie Puttnerová s kapelou, jazzový kytarista David Dorůžka, výtvarník Petr Nikl s Třemi buzuki a mnoho dalších. Dále festival obohatí autorská čtení, výtvarné dílny a speciální vědecké představení Aleše Pilgra. Festival NeZavřeno je skvělou příležitostí, jak prožít čtyři dny plné inspirace a zábavy v srdci Vysočiny.

Foto: Se souhlasem autora Romana Šulce

Městská památková zóna Jimramov

5.7. Vítochovská pouť

V pátek se ve Vítochově u Bystřice nad Pernštejnem koná každoroční Vítochovská pouť. Tato oblíbená akce slouží jako skvělá příležitost k návštěvě kostela svatého Michaela archanděla, který je běžně uzavřen pro veřejnost. Během pouti se brány tohoto architektonického skvostu otevírají všem návštěvníkům, kteří chtějí obdivovat jeho unikátní interiér a zažít atmosféru historie a tradice. Kromě prohlídky kostela jsou připraveny různé zábavné aktivity, jako jsou tradiční kolotoče, pouťové stánky s občerstvením a další atrakce, které obohatí tento výjimečný den. Poutní mše začne v 10.00 hodin před kostelem. Tato akce je vynikající příležitostí pro celou rodinu, aby si užila nejen kouzlo starobylého kostela, ale také společenské veselí.

Foto: Se souhlasem autora Romana Šulce

Kostelík ve Vítochově

5.7. Novoměstské Slunohraní - Janáčkovo kvarteto

V Novém Městě na Moravě se na nádvoří Horácké galerie odehraje poslední koncert Novoměstského Slunohraní, který se uskuteční v pátek ve 20:00 hodin. Tento večer, zasvěcený české hudbě, představí Janáčkovo kvarteto. Slavnostní program otevře Janáčkovo kvarteto s ikonickým dílem Bedřicha Smetany „Z mého života“, oslavujícím 200 let od skladatelova narození. Následovat bude vystoupení Letního orchestru, složeného z mladých hudebníků, kteří se sešli v rámci hudebních workshopů. Pod taktovkou dirigenta Richarda Kružíka zahrají vybrané skladby českých mistrů, včetně speciálního doprovodu pro harfu. Tento kulturní zážitek pod širým nebem na nádvoří novoměstského zámku slibuje nezapomenutelný večer plný emotivní hudby.

Foto: Se souhlasem autorky Hany Konderlové

Novoměstské slunuhraní

5. - 6.7. Létohrátky se zvířátky v Šiklandu

Připravte se na nezapomenutelné Létohrátky se zvířátky, které se uskuteční v pátek a sobotu. Tato dvoudenní akce, konaná během červencových státních svátků, přinese do největšího přírodního zábavního areálu Šikland spoustu zábavy a vzrušujících aktivit pro celou rodinu. Program zahrnuje průvod roztomilých zvířátek, soutěže o skvělé ceny, zábavné animační programy, divadelní představení a westernovou show v přírodním amfiteátru. Nechybí ani tematické večery – páteční country večer před saloonem a sobotní ohňová show po setmění, která vás zaručeně ohromí. Pro děti jsou připravené diskotéky a setkání s pohádkovými maskoty a různými zvířaty, včetně možnosti vyfotit se s lamou nebo mega krajtou. Navíc, děti v pohádkovém kostýmu mají vstup zdarma. Přijďte do Westernového městečka Šiklův mlýn oslavit začátek léta.

Foto: Se souhlasem autora Jaroslava Zmydlocha

Létohrátky se zvířátky

5. - 7.7. Slavnosti Pernštejského panství

Hrad Pernštejn se tento víkend vrátí do středověku díky Slavnostem Pernštejnského panství. Tato tradiční událost, která se koná od 5. do 7. července 2024, přiláká návštěvníky do jednoho z nejkrásnějších hradů, kde mohou zažít historické rekonstrukce, šermířská vystoupení, sokolnické ukázky a různé řemeslné trhy. Celodenní program na hradě zahrnuje bohaté kulturní představení, kde se prolíná minulost s přítomností a návštěvníci se mohou vrátit v čase do doby rytířů a kejklířů.

V Doubravníku, který je druhým dějištěm festivalu, proběhne v pátek 5.7. řada akcí zaměřených na rodiny a kulturní nadšence. Návštěvníci se mohou těšit na vědecké show, koncerty, divadelní představení. Místní kostel a historické budovy otevřou své brány pro veřejnost s možností komentovaných prohlídek, které odhalí bohatou historii a architektonickou krásu Doubravníku.

V okolních obcích budou probíhat další doprovodné akce. Ve Smrčku se koná Lego výstava, která je skvělou příležitostí k návštěvě pro rodiny s dětmi. Kostel Nanebevzetí Panny Marie, známý svou unikátní freskovou výzdobou, láká milovníky umění a historie do Černvíru. Neopomenutelným zážitkem je také návštěva kostela sv. Václava v Dolním Čepí, který je výjimečný tím, že nikdy nebyl přestavován. Pro fanoušky fantazie a modernějších příběhů je ideálním cílem Fantasy museum v Černvíru, kde je možné nahlédnout do světa fantasy umění a literatury.

Foto: Se souhlasem autorky Kristýny Čermákové

Slavnosti Pernštejnského panství

6.7. Nostalgická chvilka v Křižánkách

V sobotu se v malebné obci Křižánky koná půvabná akce „Nostalgická chvilka s retro kočárky“. Tato akce slibuje den plný nostalgie a rodinné zábavy, zahájený řemeslnými trhy již v 9 hodin ráno. Návštěvníci mohou očekávat hudební vystoupení kapely Naex ve 12:00 a po obědě průvod s historickými kočárky kolem Kyšperského rybníka. Odpoledne vrcholí dobovou módní přehlídkou a losováním tomboly. Pro milovníky minulosti bude k dispozici celodenní výstava kočárků a panenek v Komunitním centru Stodola, což dodá této nostalgické akci pravý punc venkovské slavnosti.

Foto: Se souhlasem Jany Koudelkové

Výstava retrokočárků v Křižánkách

6.7. Komentovaná prohlídka Nového Města na Moravě

Přijďte objevovat skryté klenoty a historii Nového Města na Moravě při prohlídce, která se uskuteční tuto sobotu pod vedením zkušeného průvodce. Prohlídka vám nabídne jedinečný pohled na architektonické a historické poklady města, zahrnující Vratislavovo a Komenského náměstí. Návštěvníci se dozví o významných osobnostech, které město formovaly, a prozkoumají díla umělců, která zdobí městský prostor. Sraz účastníků je plánován u Horáckého muzea na Vratislavově náměstí v 16:00 hodin, odkud se společně vydáte na cestu plnou objevů a inspirace.

Foto: Koruna Vysočiny

Komentovaná prohlídka Nového Města na Moravě

Další akce na Vysočině

5.7. Setkání traktorů ve Světnově - Připojte se na III. ročník Setkání traktorů, které se koná v pátek na fotbalovém hřišti ve Světnově. Tato akce začíná registrací účastníků v 9:00 hodin a vrcholí společnou jízdou traktorů obcí v 11:30 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na pohled na různé typy traktorů a zemědělské techniky, která přiláká jak milovníky strojů, tak rodiny s dětmi. Pro děti bude připraven skákací hrad a po celý den je zajištěno bohaté občerstvení.

6.7. Pavel Helan v Habří - Přijďte si užít příjemný večer s Pavlem Helanem, který se uskuteční v sobotu od 19:00 Penzionu U Statkářky v Habří. Tento oblíbený český písničkář, zpěvák a multiinstrumentalista, známý ze soutěže Česko Slovensko má talent, vám představí svůj jedinečný repertoár plný optimismu, humoru a emotivní hudby. Pavel, který svou kariéru začínal v jazzovém bandu a později působil jako kytarista i učitel hudební výchovy v New Yorku, je garantem skvělé atmosféry a kvalitního hudebního zážitku.

Foto: Se souhlasem autorky Andrey Buchtové

Koncert Pavla Helana

6.7. Dářkofest na Velkém Dářku - Druhý ročník hudebního festivalu vypukne v sobotu v malebném prostředí kempu Velké Dářko, kde se od 15:00 rozvine celodenní festival plný hudby. Návštěvníci se mohou těšit na živé vystoupení široké palety hudebních stylů od Bluegrassu, přes a-capella, pop, folk rock, rock'n'roll, až po country a crossover-grunge. Festival přinese nejen hudební zážitky, ale i bohatý doprovodný program a širokou nabídku jídla a nápojů, čímž zaručí perfektní letní atmosféru pro celé rodiny.

6.7. Farmářský trh v Novém Městě na Moravě - Na Vratislavově náměstí v sobotu pokračuje další oblíbený farmářský trh. Návštěvníci se mohou těšit na pestrou paletu čerstvých potravin a produktů od místních výrobců, kde každý kousek zboží nese příběh svého původu. A aby zážitek byl kompletní, trh bude doprovázet swing & dixiland kapela Tata band.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Novoměstské farmářské trhy

Zdroj: regionální web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz/akce-a-udalosti

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz