Hlavní obsah
Cestování

Dobrodružství na kole mezi skálami a prameny řek Žďárských vrchů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Cyklovýlet kolem skal a pramenů řek Žďárských vrchů

Projeďte se na kole 55 km dlouhým okruhem Žďárskými vrchy a objevte skalní vyhlídky, prameny řek a historické památky.

Článek

Přírodní krásy v podobě skalních vrcholů, pramenů řek či lesních zákoutí se studánkami, ale i fyzický výkon při překonávání výškových rozdílů. To slibuje pětapadesát kilometrů dlouhý okružní cyklovýlet určený pro horská kola se startem i cílem ve Vysočina Areně. Po cyklotrase č. 103 se vydejte přes Vlachovice kolem rybníka Sykovec do Třech Studní. V létě Sykovec se svojí čistou vodou patří k vyhledávaným místům ke koupání a k občerstvení můžete využít třeba nabídku Krčmy na náměstí nebo hotelu U Loubů. Nezapomeňte si také prohlédnout miniaturní náměstí EU se specifickým rozcestníkem.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Rybník Sykovec

Ze silnice nad vesnicí se pusťte po cestě do lesů k Fryšavskému kopci. Tam si můžete odpočinout i prozkoumat zahloubený přístřešek u památníku partyzánské skupiny Mistr Jan Hus, která v těchto místech za 2. světové války sídlila. Z rozcestí pod kopcem si ještě zajeďte po modré turistické značce k prameni řeky Svratky, ukrytém kousek od cesty v lese. Až se vrátíte na rozcestí, trasa vás zavede do skutečného pralesa. V Národní přírodní rezervaci Žákova hora je les ponechaný přirozenému vývoji už od roku 1933.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Pramen řeky Svratky

Trasa vás vyvede na silnici II/350 a opět se vnoříte do lesů. Projedete osadou Mariánská Huť, kde kdysi fungovala sklárna, a poté se napojíte na cyklotrasu č. 4122 mířící do Kameniček. Těsně před vsí si nenechte ujít odbočku k vyhlídce na Vojtěchově (Volákově) kopci, kde je mezi stromy skryté jezírko. Dole u cesty stojí dům, kde pobýval malíř Antonín Slavíček, když v roce 1904 maloval známé dílo U nás v Kameničkách – i na něm je v pozadí vidět Volákův kopec. U fotogenického kopce se v roce 1996 také natáčela pohádka Lotrando a Zubejda.

Z Kameniček se dejte k Chlumětínu, těsně před ním uhněte vlevo a přes osadu Paseky dorazíte k prameni Chrudimky. Na upraveném místě v lese najdete i posezení a ohniště. Cesta pokračuje okrajem lesa a přes louku do Svratouchu. Tam se dejte po cyklotrase č. 4120 k zámečku Karlštejn. Stávající majitelé objekt citlivě zrekonstruovali, v sezoně v něm provozují restauraci, pořádají akce pro veřejnost, možná je i prohlídka části interiéru. Atraktivní objekt taktéž láká filmaře. Už v roce 1950 se tam točil film Temno, v roce 1997 díl Četnických humoresek Slavnost a deset let poté pohádka O kominickém učni a dceři cukráře.

Foto: Koruna Vysočiny

Lovecký zámeček Karlštejn

Dojeďte na rozcestí u Knížecí studánky, kde vás čeká odbočka k zajímavé skále Zkameněný zámek, jež je z jedné strany obehnaná náspem a dvojitým valem – kdysi v těchto místech stávalo hradiště. Na dalším rozcestí se dejte po cyklotrase č. 4184, která vás zavede do blízkosti dalších skalních vrcholů, jimiž jsou Milovské Perničky s erozními „miskami“ a Čtyři palice. U obou impozantních skal se je možné dostat na vyhlídku i bez horolezecké výstroje.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Čtyři palice

Cesta pokračuje přes České Milovy – bývalou sklářskou osadu, kde vás upoutá zrekonstruovaný Skelmistrovský dům s Galerií na Milovské huti představující unikátní sbírku českého skla. Zájemci o prohlídku s pomocí umělé inteligence se ale musí předem objednat přes web galerie. Trasa vás poté dovede k silnici II/354 a cyklotrasou č. 4340 do Blatin, kde můžete zastavit v kavárně Hofr na čerstvou kávu z vlastní pražírny, která stojí hned naproti. Pak pokračujte do Krátké, osady s malebnou vesnickou památkovou rezervací a Domem přírody Žďárských vrchů s expozicí proměny místní krajiny v čase.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Dům přírody Žďárských vrchů

Následně se pusťte po cyklotrase 104 do Kadova, kde můžete v hostinci U Janečků ochutnat speciální likér Kadovánek, a pak po trase č. 103 do Fryšavy. Tam se přeorientujte na trasu č. 4346, jež vás přivede k Medlovskému rybníku. I ten je v létě oblíbeným místem ke koupání. Navštívit u něj můžete kiosek nebo celoročně restauraci Hotelu Medlov. Odtud už pojedete zpět k Novému Městu. Než dorazíte do cíle, můžete se ještě osvěžit v rybníku Koupaliště.

Zdroj: regionální web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz