Hlavní obsah
Cestování

Druhý listopadový víkend na Vysočině bude o inspiraci, nostalgii i zábavě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Knihovna Žďár nad Sázavou

Opékání buřtů na akci Sychravo.

Ani druhý listopadový víkend na Vysočině nebude vůbec nudný. Inspirujte se a přijeďte si užít volné dny do tohoto malebného koutu České republiky.

Článek

Pro všechny, kteří rádi tráví čas na Vysočině, jsme připravili přehled zajímavých akcí, které se o nadcházejícím víkendu budou konat. Ať už máte rádi inspirativní příběhy, krásnou hudbu a tanec nebo radost ze hry a zábavy, na Vysočině si určitě přijdete na své.

10. 11. - Svojí cestou

Inspirativní životní příběhy známých osobností přicházejí do žďárského Kina Vysočina. Tato událost vás v pátek 10. 11. zavede do světa inspirace a životních cest šesti hostů, kteří představí své zajímavé příběhy a pohledy na svět.

Prvním hostem večera bude známý český youtuber, moderátor a influencer, Karel „Kovy“ Kovář. Jeho schopnost přizpůsobit svou tvorbu potřebám a zájmům publika ho učinila oblíbeným a respektovaným youtuberem. Druhým hostem bude Václav Kroutil, mistr v yoyování a podnikatel. Vašek se yoyování věnuje již od roku 2002, a v roce 2007 se stal prvním sponzorovaným českým yoyerem. Třetím hostem večera bude Pavlína Korcová, skvělá tanečnice a lektorka, která se snaží do tance vnést kousek sebe a zapojit do něj společenská témata, jako je feminismus a emoční inteligence. Její lekce jsou o více než jen o krocích. Dalším hostem večera je David Butula, ředitel institutu Paměť národa, dokumentarista a producent. David se specializuje na dokumentární tvorbu, během večera vám představí svůj pohled na spojení hudby a dokumentární tvorby. Předposledním hostem bude žďárský rodák Martin Koukal. V našich srdcích je nesmazatelně zapsán jako reprezentant v běhu na lyžích, když mezi jeho hlavní úspěchy patří zlato z Mistrovství světa v roce 2003. Posledním hostem bude šperkařka a designérka Lenka Kerlická, která má bohatou rodinnou tradici ve šperkařství a dělá toto řemeslo již odmala.

Foto: Svojí cestou

Svojí cestou

10. 11. - Sychravo

Sychravo se uskuteční 10. listopadu 2023 od 14:00 do 19:00 ve Žďáru nad Sázavou. Tato akce není jen zážitkem pro knihomoly, ale také symbolickým rozloučením se starou knihovnou.

Program nabízí širokou škálu aktivit pro návštěvníky různého věku. Začátek akce bude věnován scénickému čtení, kde knihovnice představí pohádku „Nedráždi bráchu bosou nohou“. Pro rodiče a prarodiče je připraven workshop s názvem „Jak číst dětem?“ Tato část akce vám poskytne rady a tipy, jak čtení udělat pro děti zábavným, a jak podpořit jejich fantazii, rozvoj komunikačních dovedností a lásku ke knihám.

Milovníci divadla se mohou těšit na pohádkové dřevěné divadlo Honzy Hrubce, které představí pohádku o Princi z knížky. Přichystaný je také program pro ty, kteří hledají inspiraci na vánoční dárky. „Tipy na knížky pro Ježíšky“ vám pomohou vybrat knižní dárek pro malé i velké čtenáře. Kromě těchto aktivit bude možnost zúčastnit se komentované prohlídky knihovny Od sklepa po půdu. Prohlídka bude zvlášť kouzelná ve večerních hodinách, a to díky spolupráci se ZUŠ F. Drdly. Prohlídka bude doplněna výstavou starých fotografií, které připomínají historii knihovny.

Pokud máte zájem o historii města, nesmíte opomenout přednášku Žďár záhadný od Stanislava Mikule z Regionálního muzea města Žďáru nad Sázavou. Tato přednáška odkryje tajemství města a jeho záhadné historie. Pro ty, kteří chtějí projevit svou kreativitu, jsou připraveny workshopy na výrobu podzimní aranže a záložky do knihy. Můžete si tak vytvořit vlastní originální dílo. Hudební program bude zastoupen skupinou „Svist smyčce,“ žďárskou skupinou plnou skvělých muzikantů, kteří zahrají country-pop. Pro milovníky vzpomínek a fotografií bude připraven fotokoutek, kde si budete moci vyfotit vzpomínkovou fotku se starou knihovnou. A co by to bylo bez dobrého jídla? Na akci Sychravo nebude chybět opékání špekáčků v atriu knihovny a bohaté občerstvení pro všechny návštěvníky.

Foto: Knihovna Žďár nad Sázavou

Pozvánka na Sychravo

12. 11. - Hudba tanec baroko (pastva nejen pro oko)

Pokud máte rádi krásnou hudbu, elegantní tance a atmosféru zdobenou květinami a světly, máme pro vás jedinečnou událost, kterou si nemůžete nechat ujít. V neděli 12. listopadu vás zveme na nezapomenutelný večer plný baroka do velkého sálu KD Bystřice nad Pernštejnem.

Chcete se alespoň na chvíli přenést do éry francouzského krále Ludvíka XIV., známého jako Krále Slunce? Ačkoli se do kulturního domu možná nevejde celý zámek, přesto to bude zážitek, na který budete dlouho vzpomínat. Na programu večera je vystoupení souboru barokních tanců Alla Danza – Baroque z Brna za doprovodu smyčcový orchestru N. Kyjovského. Taneční soubor se specializuje na studium a autentickou interpretaci dvorských tanců z přelomu 17. a 18. století. Můžete se těšit na nádherné tance, které vám přiblíží atmosféru a eleganci této doby. A co víc, možná se dokonce naučíte některý z těchto tanců během samotného koncertu.

Hudba tanec baroko bude pastvou nejen pro vaše oči, ale i pro vaše uši a duši. Hudba a tanec mají sílu přenést nás do jiných dob a prostorů, a tento večer bude právě takovým kouzelným okamžikem.

Foto: Alla Danza Brno - Baroque

Alla Danza Brno - Baroque

Další akce na Vysočině

11. 11. Sobota plná her a zábavy - Městské lázně v Novém Městě na Moravě slaví 8. narozeniny a pro děti budou mít narozeninovou akci v bazénové hale. Připravené budou nafukovací hračky všech velikostí nebo třeba míčky v divoké řece.

11. 11. Duše kytary - benefiční koncert Lukáše Sommera v poutním kostele sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Hudební skladatel a kytarista bude průvodcem dějinami kytary od renesance po 20. století. Vstupné dobrovolné, bude určeno na rekonstrukci poutního kostela sv. Jana Nepomuckého.

11. a 12. 11. Svatomartinské hodování na Medlově - o víkendu přijede hodovat Svatý Martin i na Medlov. Můžete se k němu přidat v sobotu i v neděli. Těšit se můžete na parádní opeřené menu a tvořivé dílničky pro děti, které budou otevřené v sobotu i v neděli od 12.00 do 15.00 hodin.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz