Hlavní obsah
Cestování

Festivaly, poutě a tvůrčí dílny: Co Vysočina nabízí tento víkend

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Kopec muziky v Novém Městě na Moravě

Vysočina ožívá uměním a kulturou. Vydejte se za poznáním na dny otevřených lesů, navštivte Kopec Muziky, Žďárskou pouť, Rockový majáles a další akce tento víkend.

Článek

17. - 18. 5. Kopec muziky v Novém Městě na Moravě

Kopec Muziky, druhý ročník bezplatného dvoudenního uměleckého festivalu, opět oživí Nové Město na Moravě. Tento festival, který propojuje umělce s návštěvníky ve vzájemně obohacující atmosféře, je organizován jako nevýdělečný projekt závislý na dobrovolných příspěvcích fanoušků. Umístění v parku mezi rozkvetlými kaštanovníky dodává setkání jedinečnou atmosféru, kde se můžete cítit jako na plesu, brazilském karnevalu či vinné degustaci – vše doplněné o vynikající gastronomii a živou hudbu.

Letošní program nabízí širokou škálu aktivit, od slavnostního zahájení festivalu v pátek večer po závěrečné jam sessions v pozdních sobotních hodinách. Příznivci hudby mohou očekávat vystoupení místních i mezinárodních umělců jako jsou Oliver Kucharovič Quartet, Jana Koubková a Robert Balzar trio, které zajistí muzikální požitek na vysoké úrovni. Dále si návštěvníci mohou užít taneční workshopy, brunch doprovázený živým klavírním projevem a speciální vystoupení, která překlenou žánrové bariéry. Kopec Muziky slibuje být více než jen festival – je to setkání kultury, hudby a společnosti v srdci Vysočiny.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Kopec muziky

17. - 19. 5. Svatojánská pouť ve Žďáře nad Sázavou

Žďár nad Sázavou o víkendu přivítá tradiční Svatojánskou pouť, která je jednou z největších v Česku. Od 17. do 19. května přiláká nadšené návštěvníky z celého kraje i ze vzdálenějších míst. Atraktivní program pouti zahrnuje jak adrenalinové zábavné atrakce, tak duchovní program na Zelené hoře, kde se uskuteční slavnostní otevření křížové cesty. Adrenalinová lákadla jako Extrem-booster, Break dance, adrenalinový katapult a Factor-X jsou doplněná o novinky pro děti a rodiny, včetně kolotoče SAMBA a aquazorbingu. Vedle toho, stánkaři nabídnou široký sortiment zboží, od hraček a řemeslných výrobků po lokální pochoutky.

Pouťový víkend ve Žďáře nad Sázavou je také příležitostí pro milovníky umění a řemesel. Sobota 18. května bude patřit Fler trhu, který v Kulturním domě od 9:00 do 16:00 představí bohatý výběr řemeslných a uměleckých výrobků od místních tvůrců. Současně farmářský trh na náměstí Republiky nabídne od 8:00 do 11:30 široký sortiment čerstvých a lokálně pěstovaných potravin. Pro ty, kteří chtějí spojit kulturní zážitek s nádhernými výhledy, bude v sobotu otevřena věž kostela sv. Prokopa, poskytující nezapomenutelné výhledy na město a okolní krajinu. Tento víkend ve Žďáře nad Sázavou tak slibuje nezapomenutelné zážitky pro každého.

Foto: Se souhlasem autorky Hany Vykoukalové

Žďárská pouť

18. 5. Tvoření na Karlštejně

V sobotu se na loveckém zámku Karlštejn uskuteční jedinečná tvořivá akce, v rámci sobotního programu si budou moci návštěvníci vyzkoušet práci s mechem a přírodními materiály během workshopu „Mecháček“, který proběhne mezi 11:00 a 13:00 hodinou. Účastníci se naučí vyrábět obrázky z mechu, kamení, dřívka a minerálů, které mohou později využít jako dekorace domova nebo dárek pro blízké.

Odpoledne bude patřit workshopu „Světlohra“, který se koná od 14:00 do 18:00 hodin. Účastníci se zde ponoří do světa tvoření šperků z křišťálů, barevného skla, drahých kamenů a korálků. Kurz nabídne příležitost naučit se vlastní techniky výroby šperků, což umožní každému vytvořit si unikátní a osobní doplňky. Oba kurzy jsou zpoplatněné a doporučujeme rezervaci předem.

Foto: Koruna Vysočiny

Lovecký zámeček Karlštejn

18. 5. Rockový majáles v Bystřici nad Pernštejnem

V Bystřici nad Pernštejnem se chystá hudební událost roku, když 18. května odpoledne areál za Lužánkami ožije čtrnáctým ročníkem Rockového majálesu. Festival, který se koná v prostředí sportovního oválu, přivítá na svém pódiu osm kapel z České republiky i ze zahraničí. Všechny kapely spojuje láska k rockové a metalové muzice, přičemž návštěvníci se mohou těšit na bohatý program plný energických vystoupení. Mezi hlavní taháky patří Forrest Jump se svým crossoverovým stylem a slovenská skupina Eufory, která představí svého nového zpěváka v duchu kapely Helloween.

Kromě zavedených jmen jako Forrest Jump a Eufory se majáles může pochlubit i vystoupením méně známých, ale neméně nadějných kapel. Milovníci power metalu si přijdou na své u skupiny Donor, která slibuje strhující show s pyroefekty a skladbami z jejich úspěšného alba „Devět křížů“. Pro fanoušky tuzemské scény jsou připraveny kapely jako Hand Grenade a Šamat, kde se blýskne charismatický dámský vokál. Prostor dostane i zkušený Mirek Horňák s projektem Mylions. Rockový majáles tak nabídne pestrou směsici zvuků pro všechny příznivce tvrdší hudby na jednom z prvních venkovních festivalů sezóny.

Foto: Michal Mašek - Město Bystřice nad Pernštejnem

Rockový majáles

Další akce na Vysočině

18.5. Den otevřených lesů v Bystřici nad Pernštejnem - Akce se koná v lesním komplexu Ochoz nedaleko Bystřice nad Pernštejnem. Den lesů, organizovan Lesním společenstvím obcí, se uskuteční 18. května 2024 a začíná v 13:00 na parkovišti u TS města. Návštěvníci se mohou těšit na komentovanou vycházku lesním areálem, při které se dozvědí o moderních metodách lesního hospodaření a ukázkách těžby dřeva. Kromě toho bude k dispozici bohatý doprovodný program pro děti, včetně aktivit zaměřených na poznávání lesních rostlin a živočichů. Pro všechny účastníky je připraveno i občerstvení.

18.5. Den otevřených lesů Kinský Žďár - Akce se bude konat v malebné lokalitě Velké Dářko na Vysočině a vycházky jsou plánovány na 9:00, 9:30 a 10:00 hodin. Sraz účastníků je na parkovišti u kempu na hrázi Velkého Dářka pod obcí Škrdlovice. Návštěvníci se mohou těšit na turistickou vycházku dlouhou přibližně 3 km k hájence „Mlýn“, během které se seznámí s hospodařením v lesích společnosti Kinský Žďár, obnovou lesa, ochranou přírody a myslivostí. Dále budou mít možnost sledovat ukázky práce v těžbě dřeva a jeho přibližování koňmi. Pro zájemce je připraveno občerstvení, posezení u ohně a country hudba, a pro nejmenší návštěvníky jsou organizovány projížďky bryčkou taženou koňmi. Celý program slibuje bohatý kulturní i vzdělávací zážitek v srdci Vysočiny.

Foto: Se souhlasem Jitky Kadlčíkové - Kinský Žďár

Den otevřených lesů

19. 5. Family cup v Nedvědici - v neděli vás Nedvědice srdečně zve na druhý ročník FAMILY CUP a první ročník Nedvědického běhu, který se koná ve 13.00 hodin u sokolovny a nabídne pestrý program pro celou rodinu. Účastníci se mohou těšit na odpoledne plné sportu, zábavy a soutěží včetně skákacího hradu a různých rodinných soutěží. Občerstvení je zajištěno a nejlepší rodinné týmy si odnesou atraktivní odměny. Tato akce slibuje skvělou příležitost pro strávení aktivního dne v příjemné atmosféře společenství.

19. 5. Tišnovský komorní orchestr v Horácké galerii - Jedno z významných neprofesionálních hudebních těles v regionu Tišnovský komorní orchestr, se chystá obohatit kulturní scénu v Horácké galerii v Novém Městě na Moravě. Koncert, který se uskuteční v neděli 19. května v 18.00 hodin, přinese návštěvníkům jedinečný hudební zážitek za doprovodu violistky Valérie Chomaničové a pod taktovkou dirigenta Tomáše Křemena. Na programu jsou díla klasiků jako Jan Dismas Zelenka a  Leoš Janáček, ale i méně známé skladby Henri Casadesuse a Františka Musila. Vstupenky jsou dostupné i na místě.

Foto: Se souhlasem Marty Hauptmanové - Horácké galerie

Tišnovský komorní orchestr

Zdroj: regionální web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz/akce-a-udalosti

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz