Hlavní obsah
Cestování

Horký týden? Koupací plochy na Vysočině mají výborné hodnocení od hygieniků

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Koruna Vysočiny

Domanínský rybník

Chystá se na nás opravdu horký týden a s ním přichází potřeba najít si místo, kde se osvěžit a zchladit. Dobrou zprávou je, že přírodní koupací plochy na Vysočině mají od hygieniků skvělé hodnocení.

Článek

Nedávné hygienické kontroly ve Žďárských vrších odhalily, že voda v místních přírodních koupalištích je vynikající kvality. Přestože teploty vzduchu jdou postupně nahoru, voda zůstává čistá a osvěžující, což je ideální pro každého, kdo touží po relaxaci ve venkovním prostředí.

Všechny naše rybníky získaly nejvyšší hodnocení, teplota vody se pohybuje mezi 21 a 22 °C. Neodkládejte svou návštěvu a vydejte se do Žďárských vrchů, kde vás čeká nejen krásné prostředí, ale také skvělé koupáni.

Foto: Se souhlasem majitele Kraje Vysočiny a autorky H. Nejedlé.

Koupání na březích Velkého Dářka

Pilská nádrž

  • Kvalita vody: 1
  • Průhlednost: 1,0 m bez viditelného znečištění
  • Teplota: 21,3 °C

Nádrž Pilská, ležící na okraji Žďáru nad Sázavou, je oblíbeným místem pro milovníky vody a zábavy. V jejím rekreačním areálu Pilák najdete ideální podmínky pro rodinnou rekreaci. Areál nabízí širokou škálu vodních aktivit – od plavání a šlapadel až po paddleboarding. Nechybí zde ani moderní zázemí s převlékárnami a sprchami.

Pro ty, kdo upřednostňují zůstat na souši, Pilák nabízí řadu dalších aktivit. Můžete si zde zahrát discgolf s přáteli nebo si užít rodinné klání v minigolfu. Děti se mohou těšit na množství zábavných atrakcí, které je jistě nenechají chladnými. Dominantou areálu je také impozantní socha Hraničního kamene s lvem a orlicí, symbolizující historickou zemskou hranici, která tudy vedla.

Foto: Se souhlasem autorky Petry Vince

Pilská nádrž

Velké Dářko

  • Kvalita vody: 1
  • Průhlednost: 0,5 m, nízká průhlednost je dána podložím - rašeliniště
  • Teplota: 21,3 °C

Velké Dářko, s rozlohou 206 hektarů, je největším rybníkem Českomoravské vrchoviny a je známé jako „Moře Vysočiny“. Tento přírodní poklad a oblíbené rekreační středisko se nachází v idylickém prostředí hustě zalesněných Žďárských vrchů. Voda Velkého Dářka, pocházející z rašelinišť a má kyselý charakter, to zajišťuje vysokou kvalitu a čistotu vody s minimálním výskytem sinic.

U hráze rybníka je umístěna pláž se sociálním zařízením a několika stánky s občerstvením. Pro ty, kdo plánují delší pobyt, jsou k dispozici dva autokempy – jeden přímo u pláže a druhý pod hrází. Milovníci vodních sportů si přijdou na své, neboť Velké Dářko nabízí ideální podmínky pro jachting, windsurfing, kiting a paddleboarding. Pro návštěvníky hledající klid, doporučujeme východní břeh rybníka. Tato část je obklopena lesy a poskytuje místa s maximálním soukromím a klidem. Písčité pláže s pozvolným vstupem do vody jsou ideální pro rodiny s dětmi. Navíc zde můžete navštívit populární nudistickou pláž, která je jedním z nejžádanějších míst pro nudisty v České republice.

Foto: Se souhlasem autorky Petry Vince

Velké Dářko

Sykovec

  • Kvalita vody: 1
  • Průhlednost: 1,3 m bez viditelného znečištění
  • Teplota: 21,0 °C

Rybník Sykovec, umístěný v malebných Žďárských vrších nedaleko Tří Studní, je ideálním místem pro osvěžující letní koupání. Tento nejvýše položený rybník na Vysočině, který se nachází ve výšce 724 metrů nad mořem, má bohatou historii sahající až do roku 1587. Nedávná revitalizace vodního prostředí zlepšila kvalitu vody, což umožňuje bezstarostné plavání ve vodě výborné kvality. Travnatá pláž s pozvolným písčitým vstupem do vody je zvláště vhodná pro rodiny s dětmi.

Pro návštěvníky, kteří chtějí strávit u rybníka více času, je k dispozici široká nabídka rekreačního ubytování. Můžete si vybrat z kempů, hotelů a penzionů, které nabízejí pohodlné ubytování v těsné blízkosti rybníka. Dále je zde možné si půjčit šlapadla, pro děti je připraveno dětské hřiště a pro ty, kteří hledají trochu vzrušení, je k dispozici lanový park, který nabízí zábavu pro celou rodinu.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Sykovec u Třech Studní

Medlov

  • Kvalita vody: 1
  • Průhlednost: 1,2 m, bez viditelného znečištění
  • Teplota: 21,1 °C

Rybník Medlov, jeden z největších a nejvýše položených rybníků na Vysočině, se rozkládá nedaleko Fryšavy pod Žákovou horou. Byl založený v 16. století Vilémem z Pernštejna, tento rybník představuje idylické místo pro relaxaci a rekreaci.

V severní části rybníka se nachází hotel Medlov a autokemp s travnatými břehy, pozvolným písečným vstupem do vody a písčitým dnem, což láká k pohodlnému koupání. Rybník je obklopen lesy, což návštěvníkům nabízí klid a soukromí. U rybníka je dostupné občerstvení a hygienické zázemí, což zvyšuje komfort pobytu. Pro ty, kteří preferují aktivní odpočinek, jsou k dispozici šlapadla, pohádková stezka, nový lanový park nebo minigolf.

Foto: Se souhlasem autorky Kláry Piskořové

Koupání na Medlově

Domanínský rybník

  • Kvalita vody: 1
  • Průhlednost: 1,0 m, bez viditelného znečištěníní
  • Teplota: 21,9 °C

Domanínský rybník, nacházející se na říčce Bystřici v rekreační oblasti nedaleko Bystřice nad Pernštějnem, je ideální volbou pro rodinnou rekreaci. Historie rybníka sahá až do 15. století, kdy byl založen Pernštejny, ale po zničení hráze povodní v roce 1883 byl obnoven až v roce 1976.

Dnes rybník nabízí pečlivě udržované travnaté pláže a středně strmý vstup do vody, což vyhovuje všem věkovým kategoriím. K dispozici je kemp, několik bungalovů, stánek s občerstvením a hygienické zázemí. Pro milovníky aktivního odpočinku jsou připraveny loďky a vodní šlapadla. Na začátku pláže se nachází dětské prolézačky a hřiště na nohejbal. Z Bystřice nad Pernštějnem vede k hrázi rybníka asfaltová cyklostezka, což zpříjemňuje přístup k vodě.

Foto: Koruna Vysočiny

Domanínský rybník

Koupaliště Nové Město na Moravě

  • Kvalita vody: 1
  • Průhlednost: 1,2 m, bez viditelného znečištěníní
  • Teplota: 21,9 °C

Přírodní rybník Koupaliště, obklopený lesy a s hloubkou dosahující až 6,5 metru, se nachází 2 km severně od centra Nového Města na Moravě a 1 km východně od Vysočina Areny. Toto místo poskytuje návštěvníkům dětské brouzdaliště, hřiště, převlékárny, toalety a stánek s občerstvením.

Rybník byl zbudován v 60. letech 20. století jako rekreační oblast a od té doby si udržuje velkou popularitu mezi místními i turisty. Koupaliště nabízí rozlehlou travnatou plochu, která je ideální pro pikniky, slunění a relaxaci.

Foto: Koruna Vysočiny

Koupaliště v Novém Městě na Moravě

Zdroj:

Regionální web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz

Krajská hygienická stanice Kraje Vysočiny - www.khsjih.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz