Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Jen na jediném místě na Vysočině objevíte šafrány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miloš Neuman (se souhlasem autora)

Šafrány v přírodní památce U Bezděkova

„Je toho jako šafránu,“ říká se, když je něco vzácné a je toho málo. Toto úsloví však ztrácí na pravdivosti na louce u Nového Města na Moravě, kde rostou tisíce kusů této křehké rostliny.

Článek

Představte si místo, kde se čas na okamžik zastaví a příroda ukáže svou nejčistší krásu. Takové místo existuje a nachází se na Vysočině, poblíž Nového Města na Moravě. Malá, avšak výjimečná louka u Bezděkova je domovem tisíců vzácných šafránů bělokvětých, což z ní činí jedinečnou přírodní památku na celé Českomoravské vrchovině.

Foto: Koruna Vysočiny

Přírodní památka U Bezděkova

Šafrány bělokvěté (Crocus albiflorus) jsou vytrvalé byliny, které dosahují výšky zhruba 15 cm. Tyto křehké květy, obvykle zářící v bílé, ale občas i ve fialové či žíhané barvě, najdete obvykle na vlhčích horských pastvinách a loukách na Šumavě nebo v Novohradských horách. Na Vysočině se vyskytují na jediném místě, právě zde u Nového Města na Moravě.

Příběh šafránů bělokvětých u Bezděkova je plný záhad a historie. Zatímco jejich přesné původní rozšíření v České republice je předmětem debat, s největší pravděpodobností nejsou tito šafrány původními obyvateli dané lokality. Pověsti vyprávějí o různých způsobech, jakými se sem mohly dostat – od teorie o jejich vysazení jako vzácného koření v 17. století po romantické příběhy o napoleonských vojácích, kteří sem nevědomky přinesli semena s senem pro své koně.

Foto: Koruna Vysočiny

Šafrán může mít různé barvy květů

Vzhledem k proměnlivému počasí ve Žďárských vrších, kde se střídají slunečné dny s deštěm, se šafrány někdy rozvinou do plného květu až později v sezóně. To však nijak neubírá na jejich kráse, ba naopak, přidává těmto okamžikům na jedinečnosti a kouzlu. Každý rok přilákají tyto křehké krásky k louce u Bezděkova mnoho návštěvníků, kteří si přijedou užít pohled na toto nádherné přírodní divadlo.

Tak neváhejte a přidejte tento výlet do svého seznamu plánovaných dobrodružství. Vysočina vás zve k prozkoumání své nádherné krajiny a k obdivování křehké krásy těchto poslů jara na louce u Bezděkova.

Foto: Koruna Vysočiny

Šafrán bělokvětý

Zdroj: regionální web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz