Hlavní obsah
Cestování

Kam o dalším říjnovém víkendu vyrazit na Vysočině za zábavou a zážitky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se souhlasem obce Kuklík, foto: Tomáš Marek

Hubertova jízda v Kuklíku

O víkendu se na Vysočině koná pestrá paleta akcí. Můžete navštívit Bystřické hody, Motokros v Herálci či Hubertovu jízdu v Kuklíku. Chybět nebudou koncerty, farmářské trhy ani cestovatelské přednášky.

Článek

12. - 13.10. Bystřické hody

Bystřické hody proběhnou v sobotu a neděli na Masarykově náměstí v Bystřici nad Pernštejnem. Program začne v sobotu v 17:15 slavnostním stavěním máje za doprovodu Dechové hudby Pavla Slezáka. Od 18:00 se návštěvníci mohou těšit na koncert talentované zpěvačky KACZI, který bude následován ohňovou show v podání Novus Origo od 19:00 hodin.

Nedělní program začne v 9:00 hodovým průvodem, povolením hodů a předáním klíče od města, na což naváže vystoupení dětí z mateřských škol a dechové hudby Bystřická kapela. Dopoledne vystoupí také Dechový orchestr ZUŠ a děti ze zájmových organizací. Odpolední program nabídne koncert kapely Žlutý pes ve 13:00 a tradiční ortel se souzením berana v 14:30. Po celý den budou připraveny různé atrakce pro děti, kejklíři na chůdách, jarmark, občerstvení i projížďky na koních.

Foto: Se souhlasem Města Bystřice nad Pernštejnem, foto: Michal Mašek

Bystřické hody

12.10. Charitativní motokros v Herálci

V sobotu se v Herálci uskuteční jubilejní 10. ročník charitativního motokrosu, na který vás srdečně zve Motorsport Herálec. Letošní ročník nabídne speciální FMX show jako oslavu této významné události. Kromě závodění a adrenalinu se můžete těšit na krásné ceny pro jezdce, občerstvení a kompletní zázemí. Celý výtěžek z akce bude věnován na charitativní účely, a to konkrétně pro podporu Emily Feřtrové, která trpí vzácnými nevyléčitelnými diagnózami – spinální svalovou atrofií 1. typu a Angelmanovým syndromem.

Na závod dorazí také legendární účastník Rallye Dakar Ivo Kaštan, který přiveze svůj tovární motocykl KTM 450, se kterým se účastnil závodů v letech 2005 a 2006. Návštěvníci budou mít jedinečnou příležitost usednout na tento závodní speciál a vyfotit se s devítinásobným účastníkem slavného Dakaru.

12.10. Hubertova jízda v Kuklíku

V sobotu se uskuteční 13. ročník tradiční Hubertovy jízdy Vysočinou okolím Kuklíku. Tato událost slibuje nádherný zážitek nejen pro milovníky koní, ale pro všechny, kteří si chtějí užít krásnou přírodu Žďárských vrchů a sledovat jezdecké umění. Zahájení akce proběhne v 11:45 hodin na Zadním Chobotě, kde jezdci vyrazí na trasu a účastníci si mohou vychutnat bohatý program. Ten zahrnuje jízdu malebnou krajinou, soutěže koní, soutěže pro děti i dospělé a zábavný večer s hudbou.

Hubertova jízda je tradiční událostí, která oficiálně uzavírá jezdeckou sezónu a vzdává hold svatému Hubertovi, patronu jezdců, myslivců a lovců. Vrcholem programu bude hon na lišku, při němž „lišku“ představuje jezdec s liščím ohonem na saku. Návštěvníci se mohou těšit také na hudební doprovod, občerstvení a bohatý společenský program pro všechny věkové kategorie.

Foto: Se souhlasem obce Kuklík, foto: Tomáš Marek

Hubertova jízda v Kuklíku

Další akce na Vysočině

11. 10. Cestovatelská přednáška o Panamě - V pátek v 18 hodin se v sále Active ve Žďáře nad Sázavou uskuteční cestovatelská přednáška manželů Motani, tentokrát na téma Panama. Návštěvníci se vydají na dobrodružnou cestu nádhernou přírodou Panamy, poznají život v džungli mezi mravenci střihači, opicemi a barevnými žabkami, setkají se s domorodými indiány kmene Embera, Ngöbe a Kuna a prozkoumají slavný Panamský průplav. Přijďte si poslechnout spoustu veselých, napínavých i zajímavých příběhů ze světa, který poznal i Kryštof Kolumbus.

11. 10. Varhanní koncert ve Sněžném - Římskokatolická farnost Sněžné pořádá výjimečný varhanní koncert v katolickém kostele Povýšení svatého Kříže ve Sněžném, který se uskuteční v pátek od 18:00 hodin. Historické varhany, které letos slaví 325 let od svého vzniku a byly postaveny varhanářem Abrahamem Starkem z Lokte, zazní v celé své kráse po nedávno dokončené obnově. Tyto unikátní varhany, jediné svého druhu na Moravě, se pyšní zachovaným původním stavem a byly zrestaurovány pod vedením špičkového restaurátora Dalibora Micheka. Nyní je rozezní koncertní varhaník a profesor AMU v Praze Jaroslav Tůma.

Foto: Koruna Vysočiny

Katolický kostel ve Snežném

12. 10. Drakiáda v Zubří - V sobotu se můžete těšit na Drakiádu v areálu rekreačního zařízení Jasenka v Zubří. Od 15:00 hodin se budou konat soutěže o nejhezčího, nejvýše létajícího a největšího draka. Pro tvořivé duše budou připraveny dílničky na výrobu vlastních draků. O občerstvení nebude nouze – čekají na vás guláš, zelňačka, svařák, grog a dětský punč, které zahřejí a dodají energii na celou akci. Vstup je zdarma, tak přijďte s rodinou nebo přáteli strávit zábavné odpoledne pod oblohou plnou barevných draků.

12. 10. Listověj - hudba z Vysočiny - V sobotu od 17 hodin se v kostele sv. Kunhuty v Nedvědici uskuteční koncert kapely Listověj, která přináší hudební ztvárnění básní autorů Vysočiny. Tato hudební skupina interpretuje poezii prostřednictvím své hudby, která spojuje krajinu Vysočiny s mystikou a duchovní hloubkou. Jejich tvorba je inspirována osobnostmi, jako jsou Jakub Deml, Otokar Březina, Anna Pammrová, Jan Zahradníček a Bohuslav Reynek. Koncert slibuje autentický zážitek plný klidu, rozjímání a propojení s nitrem Vysočiny. Vstupné je dobrovolné.

12. 10. Novoměstské farmářské trhy - Vratislavovo náměstí v sobotu opět ožije oblíbeným farmářským trhem. Návštěvníci se mohou těšit na pestrou paletu čerstvých potravin a produktů od místních výrobců, kde každý kousek zboží nese příběh svého původu. A aby zážitek byl kompletní, trh bude doprovázet Hrabě Monte Crazy akustik a tvoření s ekologickou společností Chaloupky.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Novoměstské farmářské trhy

12. 10. Varhanní koncert ve Veselí - Farní sbor Českobratrské církve evangelické ve Veselí vás zve na varhanní koncert, který se uskuteční v sobotu v 16 hodin. Tento koncert je poděkováním všem dárcům, díky jejichž štědrosti se podařilo opravit místní varhany. Během vystoupení zazní skladby velikánů jako J. S. Bach, G. F. Händel, C. Franck, A. Dvořák a dalších významných skladatelů. Na varhany bude hrát Líba Kappelová z Prosetína, která si pro návštěvníky připravila pečlivě vybraný program.

12. 10. Drakiáda na Piláku - V sobotu se v rekreačním areálu Pilák ve Žďáru nad Sázavou uskuteční zábavná Drakiáda, kde se můžete těšit na odpoledne plné zábavy s  moderátorem Milanem Řezníčkem. Děti si budou moci zasoutěžit o hodnotné ceny a společně si všichni užijete aktivní odpoledne plné pouštění létajících draků. Akce je ideální pro celou rodinu a slibuje spoustu zábavy na čerstvém vzduchu.

13. 10. Pochod přátelství z Malé Losenice - V neděli se uskuteční 4. Pochod přátelství Klubu Úsměv a Malé Losenice. Účastníci se sejdou u obecního úřadu v Malé Losenici, odkud v 13:15 vyrazí na pěší trasu do Pořežína a zpět. Pro ty, kteří se chtějí připojit pouze na druhou část, je připraven převoz ostatních účastníků. Po absolvování trasy čeká v cíli občerstvení, tombola, dílničky a živá hudba od OÚ band ML. Přijďte si užít krásné odpoledne s rodinou a přáteli v příjemné atmosféře!

Zdroj: regionální turistický web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz/akce-a-udalosti

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz