Hlavní obsah
Cestování

Kolem říčky Rožínky - tajemný Templ, zřícená kaple i strašidelný zámek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Koruna Vysočiny

Zřícenina kaple Jivina nedaleko Dolní Rožínky

Jaro je období, které vyloženě láká k objevování. My Vysočinu známe dobře a rádi vám doporučíme naše oblíbená místa. Ale pozor! Ukážeme vám místa, která nenajdete je jen tak v nějakém průvodci.

Článek

Trasa výletu zde.

Rožná - Lesopark Templ - Dolní Rožínka - Jívina - Rožná

Neokoukaný výlet začíná v Rožné, u obecního úřadu, kde se říčka Rožínka stýká s Nedvědičkou. Prvním cílem vašeho výletu je zřícenina hradu Rožná, který se kdysi nacházel na kopci nad současnou vesnicí.

Hrad Rožná byl postaven v polovině 13. století a někteří historici jej považují za nejstarší sídlo pozdějších Pernštejnů v této oblasti. Bohužel jsou jeho pozůstatky většinou poškozené - lom na břidlici zničil téměř celou východní polovinu okružního příkopu a část jádra. Do dnešních dnů se zachovaly pouze terénní pozůstatky této stavby.

Foto: Koruna Vysočiny

Pozůstatky hradu Rožná

Od hradu se vrátíte do vesnice, překročíte Nedvědičku a vydáte se po žluté turistické značce kolem kostela sv. Havla do Dolní Rožínky. Vznik kostela je datován do druhé poloviny 13. století, jak dokládají dochovaná mramorová okénka, a má přímou spojitost s výstavbou hradu. Cennou památkou je mramorová křtitelnice s letopočtem 1684.

Foto: Koruna Vysočiny

Kostel svatého Havla v Rožné

Na cestě do Dolní Rožínky určitě nepřehlédnete těžební věže, které jsou dokladem, že zde byl těžen uran. Uranový důl Rožná I. byl v provozu 60 let a jako poslední důl ve střední Evropě byl uzavřen v roce 2017.

Následně vás čeká lesopark Templ, který byl založen na konci 18. století a patřil ve své době k nejkrásnějším parkům na Moravě. Do dnešní doby se zachovaly jen některé objekty, včetně růžové klasicistní kaple s hrobkou Jana Nepomuka Mitrovského nebo empírového egyptského obelisku.

Foto: Koruna Vysočiny

Chrámek Osvícenství v lesoparku Templ

Poté sestoupíte z kopce a dostanete se k Zámku Dolní Rožínka, který vznikl přestavbou tvrze v 16. století a v současné době slouží jako základní škola. Zámek byl zimním sídlem Mitrovských z Nemyšle, které připomíná erb na barokní věžičce s rodovým heslem - Aeternus, quia purus (= Věčný, protože čistý). Doporučujeme projít si zámecký park, který na stavbu bezprostředně navazuje.

Foto: Koruna Vysočiny

Zámek Dolní Rožínka

Z přilehlých hospodářských budov vás zaujme mohutná barokní sýpka, které je dnes využívaná jako Strašidelný zámek Draxmoor. V Draxmooru na vás čekají tři rozsáhlá patra se strašidelně-fantastickou expozicí, 3D kino, strašidelný výtah nebo třeba pohádkovým domečkem na kuřích nožkách.

Foto: Draxmoor

Strašidelný zámek Draxmoor

Nyní sejděte ze žluté turistické značky a vydejte po silnici směrem na Strážek. U začátku lesa odbočte vlevo a pomalu se dostanete k romantické zřícenině kaple Jivina. Kapli nechal postavit v letech 1781 až 1789 majitel rožíneckého panství Jan Nepomuk, hrabě Mitrovský. Původně měla kruhový půdorys a byla zdobena freskami. Jivina sloužila jako romantická kulisa pro výlety panstva po ukončení lovu zvěře.

Foto: Koruna Vysočiny

Zřícenina kaple Jivina

Od Jiviny budeme pokračovat po polní cestě zpátky do Dolní Rožínky, tady odbočte vpravo a běžte po silnici podél toku říčky Rožínky zase zpátky do Rožné, kde váš výlet započal.

I malé vesničky v Koruně Vysočiny nabízí zajímavá místa a historické památky. Vydejte se poznat neznámou Vysočinu a odneste si krásné zážitky. Další neotřelé výlety naleznete zde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz