Hlavní obsah
Cestování

Kolem rybníka v Křižánkách projedou historické kočárky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Koruna Vysočiny

Křižánky

Historické dětské kočárky se v sobotu předvedou na stezce u Kyšperského rybníka v Křižánkách během Nostalgické chvilky. Součástí bude i jarmark nebo retro módní přehlídka.

Článek

Desítky historických dětských kočárků v sobotu 6. července ve 13 hodin projedou po stezce kolem Kyšperského rybníka v Křižánkách. Netradiční akce nazvaná Nostalgická chvilka s retro kočárky je součástí už od začátku června probíhající výstavy těchto vozítek v prostorách komunitního centra, kterou pořádá tamní organizace Českého svazu žen.

Foto: Se souhlasem autorky Lenky Zdražilové

Historické kočárky v Křižánkách

„Výstavou kočárků se inspirovala Dana Vítková ve Velkém Meziříčí a hned začátkem roku jsme začaly shánět kočárky k vypůjčení. K tomuto účelu nám také byly přislíbeny výstavní prostory v komunitním centru. Současně jsme měly ohromné štěstí, když jsme se náhodou dozvěděly o paní Nedělové z Daňkovic, která měla na půdě sbírku asi sedmdesáti kočárků, a když jsme ji oslovily, byla moc ráda, že se některé z nich vystaví. Pak ještě máme asi šest kočárků zapůjčených od sběratelky ze Skutče a další nám půjčili místní lidé, kteří je třeba měli dlouhá léta doma na půdě,“ popsala jedna z organizátorek akce Lenka Zdražilová.

Výstava kočárků, jež je v komunitním centru k vidění až do 14. července, se hned od počátku setkala s nevšedním zájmem návštěvníků všeho věku. Upoutala děti ze škol či školek i celé rodiny. „Na výstavu chodí rodiče s dětmi i prarodiče s vnuky a je úžasné, když uvidí kočárek, ve kterém kdysi sami jezdili nebo v takovém vozili svoje potomky. Děti se jich pak vyptávají a oni jim vyprávějí svoje vzpomínky – je s tím spojeno mnoho zajímavých příběhů a celkově neopakovatelná atmosféra, jak jsou lidé z výstavy nadšení,“ uvedla Lenka Zdražilová. Vystavené kočárky, z nichž některé jsou skutečné historické unikáty, doplňují dobové panenky, ale i kolébky a podobná zařízení. K vidění je tak i zhruba půldruhého století stará houpací labuť coby variace na asi nejznámější dřevěné houpací kohouty.

Foto: Se souhlasem autorky Lenky Zdražilové

Výstava historických kočárků v Křižánkách

Kolik kočárků se při netradiční procházce v Křižánkách objeví, není ještě přesně stanoveno, protože „řidiči“ vozítek se dosud přihlašují, ale s určitostí jich bude několik desítek. Součástí akce se stanou už od deváté hodiny řemeslné trhy, v poledne proběhne hudební produkce, a po projížďce s kočárky se od 14 hodin před obecní kavárnou uskuteční oblíbená retro módní přehlídka v podání Svrateckých Valkýr následovaná losováním tomboly.

Zdroj: regionální web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz