Hlavní obsah
Cestování

Město, kde se s dětmi nudit nebudete: Nové Město na Moravě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miloš Neuman

Expozice v Horáckém muzeu

Nové Město na Moravě je tradičním centrem Žďárských vrchů, které nabízí mnoho míst, kam se můžete vydat na výlet s dětmi. Bude na vás čekat Strašidelné podzemí, skvělý bazén nebo obrázková cesta.

Článek

Ne každé město je ideální pro rodiny s dětmi, ale to se netýká Nového Města na Moravě. Bez ohledu na to, zda jste sportovní nadšenci nebo preferujete jiné druhy zábavy, toto město nabízí pro každého něco.

Jednou z nejoblíbenějších atrakcí v Novém Městě na Moravě nalzente v Horáckém muzeu, které skrývá „Mlejnek z Víru“ Jde o pohyblivý figurální soubor, který představuje pracovní a žertovné scény. Je poháněn vodním kolem a spouští se každou půlhodinu. Děti se zde také mohou těšit na Strašidelné podzemí, které je věnováno pověstem z Novoměstska, a na dvůr, kde se nachází nejatraktivnější exponát. Prohlídka muzea samotného rozhodně také stojí za to. Děti se mohou podívat do staré školy, dozvědět se více o lidové kultuře na severním Horácku, sklářství, železářství, historii města a dokonce i o lyžování. Horácké muzeum sídlí v budově původní renesanční radnice ze 16. století na Vratislavově náměstí.

Foto: Miloš Neuman

Mlejnek z Víru

Nové Město na Moravě je známé také svou uměleckou výzdobou, mezi charakteristické prvky patří sgrafita vytvořená všestranným umělcem Karlem Němcem. Tyto barevné a detailní malby zdobí fasády domů, muzea i kostela a tvoří nedílnou součást místního rázu. Ať je můžete objevit zábavně a poutavě, je pro rodiny s dětmi připraven Questing. Leták s hledačkou můžete získat v tištěné podobě v informačním centru v Novém Městě na Moravě. Questing je zážitková procházka, který kombinuje objevování, zábavu a hledání indicií. Během putování po stezce budete mít možnost pozorovat a detailně si prohlédnout sgrafita Karla Němce. Tyto malby zachycují různorodá témata, od historických událostí až po lidové zvyky a pověsti města. Každé sgrafito je unikátní a skrývá v sobě příběh či symboliku, kterou můžete odhalit prostřednictvím hledání indicií.

Foto: Koruna Vysočiny

Sgrafita Karla Němce

Městské lázně nabízejí rozmanité sportovní i relaxační vyžití pro všechny generace, Jejich atraktivita spočívá v rozmanitosti aktivit, které zde můžete podniknout. Jednou z nejvíce vyhledávaných částí lázní je bazénová část. Zde se nachází 25metrový plavecký bazén s čtyřmi drahami pro sportovní nadšence, relaxační bazén s masážními lavicemi, chrliči, vzduchovači a divokou řekou pro ty, kteří si chtějí užít relaxaci a zábavu, dětský bazének se skluzavkou pro malé vodní nadšence a vířivka pro ty, kteří si chtějí dopřát příjemnou masáž. Je také důležité zmínit, že všechny bazény s výjimkou plaveckého mají slanou vodu, což je prospěšné pro pokožku. Pro rodiče, kteří chtějí na chvíli vypnout a zrelaxovat, je v Městských lázních k dispozici wellness centrum. Zde si mohou vychutnat různé odpočinkové aktivity, jako jsou sauny, Kneippova lázeň nebo si dopřát osvěžující nápoje v mokrém baru.

Foto: Koruna Vysočiny

Městské lázně Nové Město na Moravě

Jen kousek od náměstí objevíte Novoměstské hasičské muzeum, které se nachází v budově hasičské zbrojnice v ulici Školní. Otevřeno je při příležitostných akcích a každou první sobotu v měsíci nebo také po domluvě. Tady si na své přijdou kluci i tatínci, když budou zkoumat tři místnosti plné zajímavých exponátů. Navíc se zde dozvíte o hasičské historii prostřednictvím vybavení, fotografií a dokumentů. Uvidíte unikátní přilby, uniformy, odznaky, historické přístroje a mnoho dalších artefaktů. Muzeum stále roste, a tak si přijdou na své i „hasičští fajnšmekři“.

Foto: Koruna Vysočiny

Novoměstské hasičské muzeum

V Novém Městě na Moravě se nachází zookoutek, který se stal oblíbeným místem pro procházky rodin s dětmi. Zvířecí expozice byla založena Aloisem Šaclem a nabízí možnost vidět alespoň na chvíli lamy, pštrosy, klokany a další zajímavá zvířata. Zookoutek disponuje výběhy a ohradami, kde žijí různé druhy zvířat, a také okrasnými jezírky s rybami. Návštěvníci mají možnost přijít se podívat na tyto zvířecí obyvatele a procházet se po areálu, který vypadá jako zelená oáza na okraji města. Zookoutek bývá přes letní období přístupný zhruba od 8.00 do 21:00 a je zdarma. Jedná se o soukromý projekt místního nadšence, prosíme tedy o ohleduplnost.

Foto: Petra Vince

Zookoutek

Pokud hledáte dobrodružství a tajemno, můžete se vydat na procházku do lesa Ochoza a objevit Obrázkovou cestu. Tato jedinečná trasa vás zavede do světa místních pověstí a legend prostřednictvím osmi poutavých obrázků, které jsou inspirované historií, příběhy a mýty tohoto regionu. Trasa je jasně značená žlutočervenými čtverci, takže se nemusíte obávat, že byste se ztratili. Pokud si přejete mít podrobnější informace o jednotlivých obrázcích a jejich historickém kontextu, doporučuje se zakoupit průvodce, který je k dispozici v turistickém informačním centru.

Foto: Horácké muzeum

Öbrázková cesta Ochozou

Ve Vysočina Aréně, která je známým centrem sportovních událostí, najdete Cyklo arénu Vysočina, což je rozsáhlá síť singletracků, která nabízí trasy s pěti stupni obtížnosti. Bez ohledu na to, zda jste začátečník nebo profesionál, zde si každý cyklista najde ideální trasu. Pro rodiny s dětmi jsou k dispozici technicky nenáročné a zábavné trasy, zatímco handicapovaní cyklisté mohou využít přírodní stezky. Všechny trasy jsou dobře značené, takže se nemusíte bát ztratit se nebo zabloudit na jinou trasu. U Ski hotelu vznikl i nový dětský trail, kde si to děti mohou vyzkoušet, než se vydáte do lesů. A pokud zůstanete v okolí, určitě si vyzkoušejte i pumptrack, který patří mezi největší v Česku.

Foto: Cyklo aréna Vysočina

Cyklo aréna Vysočina

Přijďte do Nového Města na Moravě a nechte se unést do světa poznání, inspirace a zábavy. Zažijte nezapomenutelný den plný objevů a nových dojmů. A pokud chcete další tipy, kam s dětmi na Vysočině, podívejte se sem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz