Hlavní obsah

Město, kde se s dětmi nudit nebudete: Žďár nad Sázavou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Václav Šubrt

Rekreační areál Pilák

Žďár nad Sázavou není jen místem, kde najdete památku UNESCO, ale nabízí i mnoho míst, kam se vydat na výlet s dětmi. Bude na vás čekat ráj šotoušů, volnočasový areál nebo tajemství starého Egypta.

Článek

Žďár nad Sázavou, město plné překvapení a zábavy pro děti, je skutečně místem, kde se rozhodně nebudete nudit. Kromě toho, že je to město bohaté na historické památky a krásnou přírodu, nabízí také mnoho aktivit, které zaujmou i ty nejmenší návštěvníky.

Jednou z hlavních atrakcí je Poutní kostel na Zelené hoře, který je zapsán na seznamu UNESCO. Tato nádherná stavba slavila nedávno 300 let od svého vysvěcení a nedávno prošla rekonstrukcí, díky čemuž můžete obdivovat nově upravený interiér, včetně oltáře a okenních vitráží. Pro děti je zde připraven zábavný bonus - beránci, kteří se pasou na zatravněném kopci poblíž kostela. Děti se mohou volně mezi nimi pohybovat a užít si tenhle nevšední zážitek se zvířátky.

Foto: Václav Šubrt

Ovce pod Zelenou horou

Dalším neodolatelným místem je okolí Konventského rybníka, odkud si můžete vychutnat jedinečný výhled na Zelenou horuZámek Žďár. Nedávno zrekonstruovaná naučná stezka Kolem Zelené hory vás provede touto malebnou oblastí. Cesta vede po podvalových chodnících a část trasy připomíná opravdovou džungli. Pro děti to bude skvělá příležitost zažít dobrodružství. Možná se vám dokonce podaří zahlédnout bobra, který tu usilovně pracuje a jeho stopy jsou vidět na stromech kolem stezky. Tato stezka je přístupná i pro vozíčkáře, takže se nemusíte obávat, že byste se s kočárkem nevydali na tuto zajímavou výpravu.

Foto: Koruna Vysočiny

Naučná stezka Kolem Zelené hory

Další zastávkou bude úžasný Zámek Žďár nad Sázavou, který je dnes spravován rodinou Kinských a nabízí nepřeberné množství aktivit pro rodiny s dětmi, které vás zcela pohltí. Jednou z nejzajímavějších atrakcí je Muzeum nové generace, které je opravdovým klenotem mezi muzei. Toto unikátní muzeum, oceněné řadou cen, vypráví příběh bývalého cisterciáckého kláštera, který je téměř 800 let starý. Díky multimediálním prvkům se budete cítit jako součást příběhu a vaše děti budou mít možnost ho prožít skrze dotek a vnímání všemi smysly. Chcete-li poznat klášterní areál a jeho život ještě více, můžete se vydat na prohlídku Za zdmi kláštera. Během této prohlídky se prostřednictvím příběhů a architektury dozvíte více o historii areálu a tom, jak v něm život kdysi probíhal.

Foto: Zámek Žďár nad Sázavou

Muzeum nové generace v Zámku Žďár nad Sázavou

Pokud hledáte další zábavné aktivity pro celou rodinu, určitě byste neměli vynechat návštěvu Rekreačního areálu Pilák u Pilské nádrže. Tento skvělý areál nabízí mnoho možností k zábavě a odpočinku. Na nádrži si můžete užít vodní radovánky a prozkoumávat krásy okolní přírody na šlapadlech nebo paddleboardech a proplout se po hladině. Pokud preferujete aktivity na zemi a rádi si zahrajete různé sporty, také vám Pilák nabízí například discgolf nebo minigolf. Pro děti je v areálu připraveno několik hřišť a prolézaček, kde se mohou neomezeně vyřádit a užívat si radost z pohybu. Určitě je potěší také nádherná socha Hraničního kamene se lvem a orlicí, která se nachází právě zde. Tato socha symbolizuje hranici mezi Čechami a Moravou. Nezapomeňte si vzít také inline brusle, protože cyklostezka vedoucí podél nádrže je jako stvořená pro jejich jízdu.

Foto: Michal Mašek

Rekreační areál Pilák

Centrum Žďáru skrývá řadu dalších zajímavých míst, která nejenže potěší děti, ale i dospělé. V Regionálním muzeu v historické tvrzi a přilehlém Moučkově domě se dozvíte více o bohaté historii kraje. Projdete se historickým obchůdkem, který vás vrátí do minulosti, a můžete se také podívat na aktuální výstavu s názvem „Kouzlo objevování: Od hieroglyfů k Tutanchamonovi“. Tato fascinující výstava představuje egyptskou tematiku k připomenutí 200 let od rozluštění hieroglyfů Jeanem-Françoise Champolliona a 100 let od objevu Tutanchamonovy hrobky Howardem Carterem. Na výstavě se můžete těšit na svítící kopii Rosettské desky, která byla klíčovým objevem v rozluštění hieroglyfů. Budete mít příležitost se seznámit s vývojem egyptského písma a s postupem, kterým ho Champollion odhalil. Zajímavou atrakcí je maketa Tutanchamonovy pohřební komory, do které se můžete vkročit a odhalit tajemství mumifikace. Pro malé i velké návštěvníky jsou připraveny interaktivní prvky, včetně zkoušky psaní hieroglyfickým písmem, která jistě zaujme děti.

Foto: Město Žďár nad Sázavou

Aktuální výstava v Regionálním muzeu

Pro fanoušky vlaků je připravena jedinečná atrakce - Modelové království, které se nachází v suterénu Domu kultury. Jedná se o jedno z největších modelových kolejišť v Česku. Kolejiště je inspirováno nejen samotným městem Žďár nad Sázavou, ale také dalšími významnými památkami této oblasti. Můžete spatřit například detailní repliky kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené Hoře, sportovního areálu u hotelu Ski nebo dokonce i hradu Pernštejn, který je považován za jeden z nejkrásnějších hradů v České republice. Na ploše přibližně 55 metrů čtverečních je rozprostřeno celkem 600 metrů kolejí s 168 výhybkami. Toto modelové kolejiště je skutečnou lahůdkou pro všechny milovníky vlaků a modelářství.

Foto: Koruna Vysočiny

Modelové království

V Domě kultury ještě zůstaneme, protože se nachází další zajímavá výstava, která jistě potěší děti i dospělé - LEGO AKTI-VITY. Na této výstavě můžete obdivovat širokou škálu různých staveb, včetně robotů, draků, lodí a známých filmových a pohádkových scén. Navíc se můžete zapojit do hledací hry, kde na vás bude čekat třeba spící panáček nebo hasič, který zachraňuje koťátko z hořícího domu. Součástí této výstavy je také velká LEGO herna, ve které budou mít malí i velcí návštěvníci příležitost vybudovat vlastní město podle své fantazie.

Další zajímavou atrakcí je herna HOPík. Toto herní centrum s kavárnou se nachází přímo v srdci města a je ideálním místem pro rodiny s dětmi. Labyrint prolézaček, který je součástí HOPíku, je určen pro děti ve věku od 1 roku do 14 let, což znamená, že zde najdou zábavu i ti nejmenší návštěvníci. Děti se zde budou moci neomezeně vyřádit a prozkoumat labyrint plný průlezek, tunelů a dalších zábavných prvků. a rodiče si mohou v klidu posedět v kavárně, vychutnat si dobrý šálek kávy a lahodný zákusek.

Foto: Koruna Vysočiny

Herna Hopík

Pokud se nebojíte výšek, rozhodně byste neměli vynechat možnost vystoupat na ochoz věže kostela sv. Prokopa. Garantujeme vám, že děti ještě dlouho budou vzpomínat, jak musely vyšlapat 103 schodů po točitých schodištích z mramoru. Z vrcholu věže se vám naskytne dechberoucí pohled na město Žďár nad Sázavou z ptačí perspektivy. Během prohlídky se dozvíte zajímavosti o historii kostela a města, a to všechno z jedinečné perspektivy věže.

Foto: Koruna Vysočiny

Kostel sv. Prokopa s přístupnou věží

Žďár nad Sázavou je opravdu město, které stojí za to navštívit s dětmi. Nejenže nabízí bohatou historii a přírodní krásy, ale také zábavu a  aktivity, které udrží vaše děti šťastné a nadšené po celý pobyt. Ať už se jedná o procházky po památkách, objevování přírody nebo prosté hrátky na dětských hřištích, Žďár nad Sázavou se postará o to, abyste se s  dětmi nikdy nenudili. A pokud chcete další tipy, kam s dětmi na Vysočině, podívejte se sem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz