Hlavní obsah
Cestování

Místo, kde se s dětmi nudit nebudete: Dolní Rožínka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Svět skřítků a víl

Svět skřítků a víl

Může se zdát, že malé vesničky na Vysočině toho moc nenabízejí, ale opak je pravdou. Třeba v takové Dolní Rožínce na vás čeká strašidelný zámek, pohádková výstava, zřícenina nebo skvělá koupačka.

Článek

Vydejte se do Dolní Rožínky a vstupte do kouzelného Světa skřítků a víl. Autorská výstava Jany Kuchařové vám nabídne nevšední zážitek, který se vryje do paměti vaší rodiny na dlouhou dobu. Více než 1500 maličkých bytostí vás přivítá na této unikátní výstavě. Vstupte do jejich kouzelné říše a obdivujte miniaturní zvířátka, talířky, lopatičky a domečky. Každá postavička, zvířátko, ovoce a zelenina je ručně modelována z polymerové hmoty do nejmenších detailů, což vytváří opravdu autentický dojem. Aby prohlídka byla ještě zábavnější, bude vás provázet zábavný kvíz. Během procházky budete mít možnost odpovědět na otázky a získat tak zajímavé informace o pohádkovém světě.

Foto: Koruna Vysočiny

Autorská výstava plná pohádkových bytostí

Prohlídka začíná u lučních víl, které vás přivítají s úsměvem na tváři a roztančenými kroky. Tyto přátelské víly vám ukážou svůj svět plný krásy a radosti. Ponořte se do jejich vesničky a nechte se unášet jejich kouzelným světem. Ale pozor, cesta pokračuje dál! Z lučních plání se přesunete do temného lesa, kde na vás čekají zlověstné a škodolibé víly. Tato část výstavy nabídne zcela odlišný pohled na víly, které mají svou temnou stránku. Uvědomíte si, že ne všechny víly jsou tak roztomilé a přátelské, jak by se mohlo zdát. Ale nejen víly vás zde čekají. Objevíte také skřítky, kteří pocházejí jak z lesa, tak z okolí lidských obydlí. Každý z nich má svou vlastní osobnost a příběh, který si můžete prohlédnout a přečíst.

Foto: Koruna Vysočiny

Svět skřítků a víl

Další zábava pro celou rodinu na vás čeká v 500 let staré historické sýpce, kde se nachází strašidelný zámek. Tato atrakce nabízí zábavu, dobrodružství a trochu strašidelného vzrušení pro všechny odvážlivce.

Začněte svou prohlídku v 3D kině, kde vás přivítá stará čarodějnice. Krátký film vám představí záhadný zámek a pozve vás na prohlídku. Poté se vydáte na cestu po strašidelném zámku sami. Vydejte se chodbami a schodišti, které vás dokonale zmatou. Až dorazíte k podivnému výtahu, můžete se rozhodnout, zda si užít jízdu strašidelným výtahem, která vám přinese nezapomenutelný zážitek. Možná vás pobaví, možná vystraší, ale určitě vás někam odveze. Na zámeckém nádvoří vás čeká malebné prostředí se skákacím hradem, prodejem strašidelných suvenýrů a občerstvením. Zde si můžete odpočinout a doplnit energii po prohlídce.

Foto: Draxmoor

Budova 500 let staré sýpky

Během prohlídky vás čeká setkání se 86 vystavenými postavičkami a strašidly. Mnohá z nich se pohybují a dokonce mohou na vás i promluvit. To dodává celému zážitku ještě větší autentičnost a interaktivitu. Prohlídka je vhodná pro všechny, kteří se rádi bojí. I malé děti ji zvládnou, ale doporučujeme s nimi nejprve navštívit první tmavou místnost a pak se rozhodnout, zda se prohlídky zúčastníte.

Foto: Draxmoor

Strašidelný zámek Draxmoor

Pokud hledáte další aktivitu v letních dnech, tak vám Dolní Rožínka nabízí možnost koupání v zatopeném lomu na okraji obce. Tato oblíbená vodní plocha je vyhledávaná místními i návštěvníky z okolí.

Lom Dolní Rožínka je známý svou čistou modrozelenou vodou, která zůstává příjemně osvěžující po celou letní sezonu. Okolo lomu se rozprostírá pláž s lavičkami, ideální pro odpočinek a slunění. Parkoviště je situováno nedaleko, což usnadňuje přístup k tomuto přírodnímu koupališti. Areál je rozdělený na dvě části, aby vyhovoval potřebám všech návštěvníků. Pro děti je připraveno brouzdaliště s mělkou vodou, kde se mohou bezpečně plácat a hrát si. Pro plavce pak slouží hlubší část lomu, kde si mohou užít plavání a vodní radovánky. Dospělí i děti se tak mohou společně vydat do vody a užít si příjemného chvíle plného zábavy a osvěžení.

Foto: Koruna Vysočiny

Zatopený lom v Dolní Rožínce

Pokračujeme v našem výletu do okolí Dolní Rožínky, kde nás čeká další zajímavé místo k prozkoumání. Po návštěvě zatopeného lomu se vydáme do lesoparku Templ. Tento park, který byl založen na konci 18. století, patřil kdysi k nejkrásnějším parkům na Moravě. I když se do současnosti zachovaly jen některé objekty, stále je zde spousta zajímavostí k obdivování. Mezi dochované stavby patří například růžová klasicistní kaple s hrobkou Jana Nepomuka Mitrovského nebo empírový egyptský obelisk.

Foto: Koruna Vysočiny

Chrámek v Templu

Sestoupíme z kopce a dojdeme k Zámku Dolní Rožínka, který vznikl přestavbou původní tvrze v 16. století. Dnes slouží jako základní škola, ale stále uchovává svou historickou atmosféru. Zámek byl v minulosti zimním sídlem Mitrovských z Nemyšle, což připomíná erb na barokní věžičce s rodovým heslem „Aeternus, quia purus“ (Věčný, protože čistý). Doporučujeme projít si zámecký park, který těsně sousedí se zámkem a nabízí nádhernou zelenou oázu klidu.

Foto: Koruna Vysočiny

Zámecký park

A poslední zastávka v Dolní Rožínce nás zavede k romantické zřícenině kaple Jivina. Tato kaple byla postavena Janem Nepomukem, hrabětem Mitrovským. Původně měla kruhový půdorys a byla zdobena freskami. Jivina sloužila jako romantická kulisa pro výlety šlechty po ukončení lovu zvěře. Dnes je to místo s kouzelnou atmosférou a zřícenina kaple přináší do krajiny svůj nezaměnitelný půvab.

Foto: Koruna Vysočiny

Zřícenina kaple Jivina

Výlet do Dolní Rožínky vám přinese zábavu, dobrodružství, historii a přírodní krásy. A pokud hledáte další tipy, kam vyrazit s dětmi na Vysočině, podívejte se na naši další nabídku sem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz