Hlavní obsah
Cestování

Na Hubertovy jízdy do podzimní Vysočiny vyrážejí vyšňoření jezdci i koně

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se souhlasem Centra Eden, foto: Miroslav Žváček

Hubertova jízda Bystřicí nad Pernštejnem

Během nadcházejících říjnových sobot se na Vysočině konají hned dvě Hubertovy jízdy. Jako první se představí jezdci na koních v Kuklíku, další víkend zažije Hubertovu jízdu bystřické Centru Eden.

Článek

Na desetikilometrovou vyjížďku koňmo do malebné přírody v okolí Kuklíku se v sobotu 12. října opět vydají účastníci tradiční Hubertovy jízdy. Tu už od roku 2011 pořádá v tamní místní části Chobot Ekofarma manželů Rakových a roubenka manželů Radových ve spolupráci s obcí Kuklík a tamní sborem dobrovolných hasičů.

„Akce se účastní přibližně 30 až 40 jezdců na koních a v průběhu dne ji navštíví kolem 350 až 400 diváků. Letos se uskuteční 13. ročník, protože během covidu se Hubertova jízda jeden rok nekonala. Po slavnostním zahájení a představení jezdců a jejich koní se lot vydává na deset kilometrů dlouhou vyjížďku do okolí Kuklíku. Trasa vede i přes vyhlídku Metodka nad Koníkovem, kde se mají jezdci možnost občerstvit. Než se vrátí z vyjížďky, je pro diváky připraveno občerstvení, hraje kapela Ivanovi kanci a hudba je prokládána diváckými soutěžemi,“ popsal průběh Hubertovy jízdy starosta Kuklíku a současně i její spolupořadatel Ladislav Rak.

Foto: Se souhlasem obce Kuklík, foto: Tomáš Marek

Hubertova jízda v Kuklíku

Tím však program kuklické Hubertovy jízdy zdaleka nekončí. Poté, co se jezdci navrátí, začnou soutěže dovednosti zaměřené právě na ně, takže diváci mohou sledovat třeba oblíbené skoky přes překážky nebo slalom. „Odpoledne bývá zakončeno závěrečným honem na lišku a vyhlášením vítězů v jednotlivých soutěžích a Krále honu,“ doplnil Ladislav Rak.

Foto: Se souhlasem obce Kuklík, foto: Tomáš Marek

Hubertova jízda v Kuklíku

O týden později - v sobotu 19. října - Hubertovu jízdu na počest patrona lovu svatého Huberta chystají rovněž v Centru Eden v Bystřici nad Pernštejnem. Také tam se v souladu s tradicí vycházející z loveckých jízd a poté parforsních honů, díky jimž se z akce stala společenská záležitost a jezdecká slavnost, objeví vyšňoření jezdci na koních. „Jezdce čeká slavnostní nástup na nádvoří, poté projedou městem, v terénu překonají přírodní překážky a jízdu odpoledne zakončí honem na ‚lišku‘, kterou bude představovat jeden z jezdců,“ uvedla Kateřina Hájková z Centra Eden. V areálu budou jezdci či vozatajské kočáry k vidění při nástupu, projíždění i závěrečném honu na lišku. Zájemci z řad veřejnosti, kteří by akci chtěli prožít více zblízka, mají šanci. „Nabízíme možnost jízdy v kočáře přímo s průvodem. Pro více informací a rezervaci nás stačí kontaktovat,“ upřesnila Kateřina Hájková.

Foto: Se souhlasem Centra Eden, foto: Miroslav Žváček

Hubertova jízda v bystřickém Centru Eden

Hubertovy jízdy pojmenované podle patrona lovu sv. Huberta, který má svátek 3. listopadu, pořádá řada stájí, čímž se liší i jejich průběh. Obvykle jsou jezdci rozděleni do lotů - skupin, které vede master, a jízda začíná slavnostním nástupem. Zhruba v polovině vyjížďky bývá pauza na občerstvení, dále se někdy koná hon na lišku (představovanou jezdcem s připnutým liščím ohonem, případně se jezdci snaží získat liščí ohon zavěšený nad překážkou apod.). Další variantou pokračování jízdy může být zkrácená verze parkuru. Jezdce často po trase následují diváci – pěšky či v kočárech - a součástí akce bývá slavnostní večeře se zábavou.

Zdroj: regionální web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz