Hlavní obsah
Cestování

Na návštěvu k sousedům do Žďáru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Koruna Vysočiny

Hvězda Vysočiny - poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře

Klasické pořekadlo hlásá, že všude je dobře, ale doma nejlíp. To je jistě pravda, ale přece není občas na škodu někam vyrazit. Pokud budete mít náladu přejet kopečky, Žďár nad Sázavou vás rád přivátá.

Článek

Poutní kostel na Zelené hoře snad ani není třeba představovat. Tahle památka UNESCO oslavila loni 300 let od svého vysvěcení, interiér dostal pomyslný dárek v podobě rekonstrukce a aktuálně se ještě opravuje ambit. I když „Zelenku“ už dobře znáte, má cenu k ní zajet znovu, protože vylepšená okna, upravený oltář nebo nový vzor podlahy jste rozhodně ještě neviděli.

Foto: Koruna Vysočiny

Naučná stezka Kolem Zelené hory

Naučná stezka kolem Zelené hory by mohla být tou správnou volbou pro návštěvníky, kterým nestačí výšlap jen na „Zelenku“. Tato stezka nabízí procházku po dřevěných chodníčcích a krásné pohledy na Bránský a Konventský rybník, kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře a další stavby Jana Blažeje Santiniho Aichla. Okruh, který začíná u žďárského zámku, nabízí 5 zastavení zaměřených na ochranu přírody a krajiny, stejně jako na další památky Santiniho v  Žďáru nad Sázavou.

Pokud jste spíše fandové sportovních aktivit, Relaxační centrum s tobogánem, dětskými bazény i wellness má otevřeno celý rok. Pár minut chůze odsud najdete Regionální muzeum v historické tvrzi a k němu patřící Moučkův dům. Dozvíte se tu více o historii našeho společného kraje, nahlédnete do historického obchůdku nebo se můžete podívat na některou z krátkodobých výstav. Aktuálně běží Retrohrátky, výstava hraček z dob socialismu, kde si exponáty nejen prohlédnete a také si s nimi pohrajete.

Foto: Koruna Vysočiny

Regionální muzeum Žďár nad Sázavou

Pokud patříte mezi fandy Olšiakových soch, můžete se ve Žďáře a blízkém okolí potkat třeba s Mamlasem, Hamroňem, Mamutem nebo Lvem a Orlicí. Poslední zmíněnou sochu najdete spolu se spoustou zábavy v Rekreačním areálu Pilák. Dají se tam v létě půjčit šlapadla, paddleboardy, zahrajete si diskgolf nebo minigolf a na děti čeká několik hřišť a prolézaček.

Fandové vlaků si mohou „ujet“ v Modelovém království, jednom z největších modelových kolejišť v Česku, to se schovává v suterénu Domu kultury. A i za kulturou má cenu vyrazit právě do Žďáru. Pestrou nabídku divadel, koncertů nebo přednášek najdete na webu Domu kultury. Velké oblibě se stále těší Kino Vysočina. Promítá se tu zpravidla od čtvrtku do neděle a vstupenky si můžete v klidu předem koupit z pohodlí domova.

Foto: Koruna Vysočiny

Modelové království

Našli jste si svůj program třeba na víkendovou návštěvu? Pokud ne, tak další tipy hledejte na www.korunavysociny.cz

Tak na viděnou ve Žďáře, sousedé!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz