Hlavní obsah
Nakupování

Najděte ten správný dárek: Vánoční tipy z Vysočiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sklárna Svoboda Karlov

Sklárna Svoboda Karlov

Inspirujte se našimi tipy na vánoční dárky, které nesou ducha Vysočiny a byly vyrobeny s láskou a pečlivostí.

Článek

Vánoce jsou tady a s nimi i hledání toho správného dárku pro naše blízké. Pokud hledáte originální dárky s regionální puncem, zkuste se podívat do regionu Koruny Vysočiny, který je plný šikovných rukou. Talentovaní řemeslníci nabízejí unikátní výrobky, které potěší každého. Zde je pár tipů na vánoční dárky ze Žďárských vrchů.

Bystřice nad Pernštejnem - Ručně malovaná keramika Tržil-Rossi

Pokud hledáte krásnou keramiku, můžete se podívat na výrobky od Kateřiny Rossí a Františka Tržila. V Bystřici nad Pernštejnem najdete jejich prodejnu, kde vzniká ručně malovaná keramika. Každý kousek je originál, pečlivě tvořený od začátku až do konce. Inspirací jsou stará umění, a to italská i moravská fajáns, což se projevuje ve figurálních a ornamentálních motivech.

Foto: TRŽIL-ROSSI

TRŽIL-ROSSI

Karlov - Sklárna Svoboda Karlov

Pokud preferujete skleněné výrobky, můžete zavítat do Sklárny Svoboda Karlov, která se nachází v srdci Vysočiny. Sklárna navazuje na zaniklou tradici výroby Škrdlovického hutního skla a nabízí nádherné skleněné výrobky. Každý kousek je originál a ručně tvarovaný, což dodává výrobkům zvláštní kouzlo.

Foto: Koruna Vysočiny

Sklárna Svoboda Karlov

Kuklík - Ručně řezané svíčky

Svíčky jsou vždy skvělým dárkem, a pokud hledáte něco opravdu originálního, můžete se podívat na svíčky z Kuklíku. Každá svíčka je ručně vyrobena a tvoří se ze základu ve tvaru šesticípé hvězdice. Následně se namáčí do barevného parafínu a jednotlivé hrany se řezají a ohýbají do různých tvarů. Výsledkem jsou krásné barevné svíčky, které vytvoří efektní lampičkový světelný efekt.

Foto: Koruna Vysočiny

Svíčky z Kuklíku

Nové Veselí - Igráček

Pokud vzpomínáte na legendárního Igráčka, se kterým si hrály děti už v sedmdesátých letech, můžete jej znovu objevit. Tato postavička se vyrábí v Novém Veselí. Osmicentimetrový Igráček představující různé profese je skvělým dárkem pro děti. Navíc jej najdete na různých místech v regionu. V Bystřici nad Pernštejnem na vás čeká místní horník a ve žďárském infocentru dokonce můžete vidět světový unikát - Igráčka J. B. Santiniho, který byl vyroben speciálně pro informační centrum. Není sice k prodeji, ale zato zde mají připravenou celou řadu jiných Igráčků, které si můžete odnést.

Foto: Koruna Vysočiny

Igráček

Radňovice - Dřevo voní

Dřevo má své kouzlo, a firma „Dřevo voní“ to skvěle ví. Vyrábí různé dřevěné produkty, a to s láskou k přírodě. V jejich nabídce najdete nejen praktické výrobky, ale i dekorace do domácnosti. Každý kousek je ručně vyroben s precizním zpracováním a láskou k detailům.

Foto: Dřevo voní

Dřevo voní

Rovečné - Slaměné ozdoby

Pokud hledáte tradiční vánoční ozdoby, zamiřte do vesničky Rovečné. Rodina Kratochvílova zde se vytváří ručně vyráběné slaměné ozdoby již 30 let. Nabízejí 45 druhů ozdob, od jednoduchých plochých až po 3D variace v podobě například anděla. Všechny ozdoby jsou vytvářeny s láskou a péčí, musí projít řadou kroků, než ozdoby vzniknou.

Foto: Slaměné ozdoby

Slaměné ozdoby

Škrdlovice - Sklářská huť U Hrocha

Pokud vás zajímá tradiční sklářská výroba, můžete navštívit Sklářskou huť U Hrocha, která navazuje na zaniklou tradici Škrdlovického hutního skla. Zde můžete sledovat tradiční sklářskou výrobu a zakoupit si dárkové předměty a skleněné výrobky denní potřeby.

Foto: Roman Šulc

Sklárna U Hrocha

Vojnův Městec - Království loutek

Začneme tím, co by mohlo potěšit nejen děti, ale i ty, kteří v sobě stále uchovávají kousek dětského srdce. Firma Království loutek sídlí ve Vojnově Městci a již přes dvacet let se věnuje výrobě loutek, maňásků a loutkových divadel. Patří mezi největší výrobce loutek v České republice a nabízí několik set druhů loutek. Mezi nejprodávanější patří marionety jako je Pinocchio, Kašpárek, Klaun, Robin Hood nebo Pipi Punčochatá. Co je skvělé, produkty můžete zakoupit i přímo ve výrobně loutek ve Vojnově Městci.

Foto: Království loutek

Království loutek

Tyto tipy na vánoční dárky z Vysočiny vám mohou pomoci najít správný dárek pro vaše blízké, který bude nejen krásný, ale také unikátní a s regionálním puncem. Vánoce jsou o radosti a dávání, a co by mohlo potěšit víc než darovat něco, co bylo vyrobeno s láskou a pečlivostí regionálních řemeslníků.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz