Hlavní obsah
Cestování

Noc kostelů, Muzejní noc, otevřené zahrady a další akce na Vysočině

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Koruna Vysočiny

Noc kostelů

Prozkoumejte kulturní bohatství Vysočiny během jednoho víkendu plného akcí, kde na vás čeká Noc kostelů, Muzejní noci, otevřené zahrady i Den Žďáru. Užijte si hudbu, umění a jedinečné prohlídky.

Článek

7.6. Noc kostelů

V pátek večer se v Koruně Vysočiny koná další ročník oblíbené - Noci kostelů. Toto jedinečné setkání nabízí návštěvníkům možnost prozkoumat rozmanitost křesťanství v různých formách a projevech s letošním tématem „srdce“, což symbolizuje hluboké emocionální a duchovní hodnoty. Noc kostelů představuje kostely nejen jako místa náboženského shromáždění, ale také jako centra kulturního a společenského dění. Návštěvníci mohou navštívit například na otevřený poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, kostel sv. Petra a sv. Pavla v Bobrové, kostel sv. Jakuba Staršího v Bukově, nebo kostel Českobratrské církve evangelické v Daňkovicích, kde jsou naplánovány koncerty, umělecká vystoupení, přednášky a prohlídky. Všechny tyto akce jsou zpřístupněny zdarma. Navíc budou mít návštěvníci možnost prozkoumat běžně nepřístupná místa a zapojit.

Program zahrnuje mimo jiné prohlídky kostela v Doubravníku s následným koncertem, nebo večerní program v Jimramově, kde kromě hudby na návštěvníky čeká i výstava fotografií. Obec Nížkov otevírá svůj kostel sv. Mikuláše, kde se konají prohlídky i kostnice, a v Novém Městě na Moravě se může veřejnost těšit na varhanní rozjímání a výstavy v kostele sv. Kunhuty. Každé z těchto míst nabízí jedinečnou atmosféru a program, který osvětluje bohatství místního duchovního a kulturního života.

Foto: Koruna Vysočiny

Noc kostelů v kostele sv. Prokopa ve Žďáře nad Sázavou

7.6. Muzejní noc ve Žďáře nad Sázavou

Oslavte 90. výročí založení žďárského muzea během letošní Muzejní noci, která se koná ve městě Žďár nad Sázavou. Tato kulturní noc nabídne návštěvníkům jedinečný pohled na významné události z historie města prostřednictvím divadelních scének, hudebních vystoupení a řemeslného jarmarku. Akce začíná v 16:00 a pokračuje bohatým programem. Hned na úvod vystoupí Bee Band z Jihlavy, která se specializuje na hudbu 20. a 30. let, včetně jazzu a swingu. Večer pak završí skupina Gnomus s jejich moderním přístupem ke středověké hudbě, která představí staré evropské písně a tance spolu s originální worldmusic.

Kromě hudebních vystoupení si můžete užít sedm divadelních zastavení, která znovu oživí historické postavy a události, jako jsou paní Eufemie a opat Winrich z Waldsassen nebo rychtář Hanuš. Tyto scénky budou probíhat mezi 17:15 a 21:00 a poté znovu od 22:00 do 23:30. Návštěvníci mohou také navštívit fotokoutek a užít si atmosféru dávných dob. Celou noc doplní řemeslný jarmark a občerstvení. Toto vše slibuje nezapomenutelný večer plný historie, umění a zábavy pro všechny věkové kategorie.

Foto: Se souhlasem autora Milana Šustra

Muzejní noc ve Žďáře nad Sázavou

8.-9.6. Víkend otevřených zahrad

Víkend otevřených zahrad je příležitost pro veřejnost nahlédnout do světa zahradního umění a architektury. Tento projekt, který začal v roce 2010 s pouhými třemi zahradami, nyní nabízí komentované prohlídky různých historických, ekologických a významných zahrad a parků po celé České republice. Letošní ročník se zaměřuje na rozšíření povědomí o významu zelených ploch a představí návštěvníkům jak soukromé, tak i veřejné zahrady.

Mezi vybrané lokace patří například ukázková přírodní zahrada Školičky Kamarád v Novém Veselí s programem pro děti, nebo Zahrada Saši Čuprové ve Štěpánově nad Svratkou, kde si návštěvníci mohou prohlédnout unikátní skalku a zúčastnit se dílničky pro děti i dospělé. Další zahrady, jako Potěšení U Jedličků s výhledem na hrad Pernštejn, nabízejí poznávací stezky a středověké akrobatické vystoupení, zatímco v Malé soukromé rodinné zahradě v Řečici se mohou návštěvníci inspirovat moderním řešením zahrady s biobazénem a zelenou střechou. Tato víkendová akce představuje ideální příležitost pro všechny, kteří mají zájem o zahradní design a chtějí se dozvědět více o udržitelných přístupech k práci s rostlinami.

Foto: Se souhlasem autorky Anny Štukhejlové

Chalupa pod lípou

8.6. Den Žďáru

Oslavte historické povýšení Žďáru na město v roce 1607 během Dne Žďáru, který se koná v sobotu na Farských humnech. Tato slavnost navazuje na Muzejní noc z předchozího večera a představí bohatý kulturní program, který zahrnuje vystoupení známých umělců jako je Aneta Langerová, kapela The Doort a Dou na boso. Tento den je také oslavou místního folkloru s vystoupeními folklorních souborů jako Bystřinka, Rozmarýnek a Kamínek společně s Horáckou muzikou. Vedle hudebního programu se návštěvníci mohou těšit na žďárskou Společnost historického šermu Flamberg, která přidá historický nádech akci.

Kromě hlavního programu bude na Farských humnech pořádán i bohatý doprovodný program, včetně řemeslného jarmarku a aktivit pro děti, jako jsou kejklířské vystoupení a různé interaktivní stánky. Neziskové organizace a místní firmy připravují různé stánky a workshopy. Večer vyvrcholí koncertem Anety Langerové, následovaným afterparty s kapelou Hoochachos v klubu Rebel, což zaručí, že atmosféra oslavy bude cítit po celý den až do pozdních nočních hodin.

Foto: Se souhlasem autora Milan Šustr

Den Žďáru

8.6. Muzejní noc v Bystřici nad Pernštejnem

V Bystřici nad Pernštejnem se v sobotu od 17 hodin uskuteční Muzejní noc pod heslem „Opět spolu!“ Tato populární akce nabídne bezplatné prohlídky Městského muzea a Depozitu Tatra muzea, kde můžete obdivovat historické exponáty a vozy z Veterán Tatra klubu. Návštěvníci se mohou těšit na vyhlídkové jízdy historickými automobily, které jsou k dispozici po předchozí rezervaci. Večer bude obohacen koncertem skupiny KROKY a promítáním prvního československého muzikálu „Kdyby tisíc klarinetů“. Pro děti bude připraveno malování na obličej a pro všechny návštěvníky bude k dispozici bohaté občerstvení. Tato kulturně zábavná noc slibuje něco pro každého, od historie po moderní zábavu.

Foto: Se souhlasem Města Bystřici nad Pernštejnem - autor: Michal Mašek

Muzejní noc v Bystřici nad Pernštejnem

Další akce na Vysočině

8.6. Santiniana: Anna Paulová na Zelené hoře - Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ožije večerem plným slavných melodií. Tento koncert představí českou klarinetistku Annu Paulovou a kytaristy Lukáše Sommera. Návštěvníci se mohou těšit na hudbu, která sahá od klasik J. S. Bacha přes strhující Libertango Astora Piazzoly až po skladby filmové hudby od Ennia Morriconeho. Večer nabídne nejen nádherné melodie, ale i interaktivní prvky jako kvíz a možnost zapojení posluchačů do dramaturgie koncertu.

8.6. Pochod srdcem Vysočiny v Novém Městě - Připojte se k oblíbenému „Pochodu srdcem Vysočiny“, který se koná pod záštitou Nadačního fondu Nového Města na Moravě. Tento sportovně-rekreační pochod, inspirovaný historickou Chiranskou padesátkou, nabízí trasy různých délek od 5 do 25 km. Startovné zahrnuje pojištění, medaile, pamětní diplom a příspěvek do nadačního fondu, který v minulosti podpořil nákup zdravotních pomůcek pro místní nemocnici. Pro rodiny s dětmi bude připravený pohybový program včetně kreativních dílniček a skákacího hradu u Lesního klubu Mraveniště, a paralelně se uskuteční Letní dětské párkové závody ve Vysočina Areně.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Pochod srdcem Vysočiny

8.6. Galerijní noc v Galerii na Milovské huti - Připojte se k oslavě českého sklářského umění na vernisáži výstavy „TRIUMPHONY – České sklo pěti století“, která se koná 8. června v 10:30 v Galerii Na Milovské huti. Součástí muzejní a galerijní noci bude speciální instalace „Posluchači/Listeners“ od Gizely Šabókové umístěná přímo v zahradě galerie. Akce je zařazena do programu festivalu Smetanova výtvarná Litomyšl 2024 a nabídne návštěvníkům unikátní spojení hudby a uměleckého skla. Galerijní noc potrvá od 13:00 do 21:00 a během ní se budou konat komentované prohlídky, které osvětlí jednotlivá díla i jejich historický a kulturní kontext.

8.6. Farmářský trh v Novém Městě - Na Vratislavově náměstí v sobotu pokračuje další oblíbený farmářský trh. Návštěvníci se mohou těšit na pestrou paletu čerstvých potravin a produktů od místních výrobců, kde každý kousek zboží nese příběh svého původu. A aby zážitek byl kompletní, trh bude doprovázet Radňovická kapela.

Foto: Se souhlasem autora Miloš Neumana

Novoměstské farmářské trhy

9.6. Den dětí u koní v Kuklíku - Stáj Claudie vás srdečně zve na oslavu Dne dětí, která se uskuteční v neděli od 10 do 17 hodin v areálu Penzionu Marta. Tento den je ideální pro rodiny s dětmi a nabízí širokou škálu aktivit včetně představení stáje a koní, svezení na koních zdarma, skoků ve volnosti, a ukázky haflingerů. Děti se mohou zapojit do vzdělávacích aktivit na naučné stezce, skákacím hradu, nebo si užít malování na obličej. Pro milovníky exotických zvířat bude připravena výstava terarijních zvířat. Celý den doplní bohaté občerstvení. Nechybí ani tombola s losováním v průběhu dne. Vstupné je dobrovolné, takže každý může přispět podle svých možností.

9.6. Ekumenický koncert pro Bystřici - Oslavte spojení hudby a společenství na ekumenickém koncertu v Bystřici nad Pernštejnem, který se koná v neděli v amfiteátru od 15 hodin. Tento unikátní hudební zážitek představí vystoupení pěveckého sboru ČCE a duetu Gina & Kirsten, který přináší melodie, jež odrážejí bohatou kulturu a duchovní hodnoty. Program je doplněn aktivitami pro děti, lukostřelby a tvorby rukodělných výrobků, čímž se stává ideálním místem pro rodinné odpoledne.

Zdroj: regionální web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz/akce-a-udalosti

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz