Hlavní obsah
Cestování

Nyklovický potok: Kde jaro vítá tisíce květy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Koruna Vysočiny

Bledule jarní v údolí meandrujícího Nyklovického potoka

Objevte tajemství Nyklovického potoka - skrytý poklad, o němž málokdo ví. Podívejte se na tisíce kvetoucích bledulí jarních, které každé jaro vytváří nezapomenutelnou podívanou.

Článek

Jaro je obdobím, kdy příroda opět ožívá, a nabízí ideální příležitost k objevování méně známých, ale o to fascinujících koutů naší krajiny. Jedním z takových míst, které stojí za to navštívit na jaře, je přírodní památka Nyklovický potok, skrytý poklad jihovýchodně od obce Nyklovice v katastru obce Velké Tresné, v okrese Žďár nad Sázavou. Tato oblast je dokonalým příkladem, jak krásná dokáže být příroda, které člověk neškodí.

Foto: Koruna Vysočiny

Nyklovický potok

Nyklovický potok je charakteristický svou meandrující podobou, která se vine krajinou a tvoří přirozené břehové porosty. Tyto porosty a druhově bohaté nivní louky jsou domovem mnoha rostlinných i živočišných druhů, což vedlo k vyhlášení oblasti přírodní památkou v roce 1990 na ploše 11,74 hektaru. Území se pyšní nejen svou přírodní krásou, ale také významným fenoménem – početnou populací bledule jarní, která zde každoročně kvete v tisícových až desetitisícových počtech.

Foto: Koruna Vysočiny

Informační cedule s podorobnostmi o lokalitě

Geologický podklad Nyklovického potoka tvoří horniny poličského a letovického krystalinika, na kterých se vyvinuly glejové půdy a kambizemě, což přispívá k unikátní biodiverzitě oblasti.

Břehy potoka lemují stromy jako je olše lepkavá a vrba křehká, zatímco v keřovém patře převažuje kalina obecná a vrba popelavá. Podrost pak tvoří zajímavé druhy jako je ostřice prodloužená, prvosenka jarní, kokořik mnohokvětý, a dokonce i vzácnější lýkovec jedovatý.

Foto: Koruna Vysočiny

Nyklovický potok

Bledule jarní, která zde kvete, je jedovatá rostlina z čeledi amarylkovitých, charakteristická svými bílými květy s žlutou až zelenou skvrnou. Její přítomnost v tak velkém množství je dokladem zdravého a dobře udržovaného ekosystému oblasti.

V době, kdy hledáme únik od každodenního shonu, nabízí Nyklovický potok klidné útočiště, kde můžeme znovu navázat spojení s přírodou a užít si její neporušenou krásu. Navštívit Nyklovický potok na jaře je nezapomenutelným zážitkem.

Foto: Koruna Vysočiny

Nyklovický potok

Zdroj: regionální web Koruna Vysočiny

https://www.korunavysociny.cz/turisticke-cile/1975-prirodni-pamatka-nyklovicky-potok

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz