Hlavní obsah
Cestování

Objevte krásu přírody v blízkosti měst Vysočiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Koruna Vysočiny

Přírodní zahrada ve Svratce

Najděte odpočinek v unikátních parcích a zahradách, která najdete ve městech nebo v jejich blízkosti. Doslova na dosah ruky bude mít tyto úchvatné lokality, které nabízejí oddech, krásu a klid.

Článek

Pokud toužíte po odpočinku v přírodě, aniž byste museli cestovat daleko za hranice města, pak máme pro vás skvělou zprávu. V Koruně Vysočiny, což je turistická destinace od Žďárských vrchů až po hrad Pernštejn, naleznete řadu takových úchvatných míst.

Oázy klidu v Novém Městě na Moravě

První z nich je Arboretum v Novém Městě na Moravě. Toto příjemné místo plné rostlin je volně přístupné návštěvníkům od 7 do 21 hodin v létě a od 7 do 19 hodin na jaře a v podzimních měsících. Arboretum se nachází hned za Vratislavovým náměstím a stačí projít průchodem na jeho jižní straně.

Druhé krásné zákoutí najdete v areálu novoměstské nemocnice, která ukrývá jeden z nejkrásnějších nemocničních parků u nás. Zvláště na jaře, kdy jej zdobí rozkvetlé zlaté deště, rododendrony, kdouloně, magnólie a další keře a stromy, je doslova pastvou pro oči. Podle mínění místních je ale úžasný v každém ročním období. Už od roku 2001 roste v nemocničním areálu i „dcera“ slavné Zpívající, nebo také Lukasovy lípy.

Foto: Miloš Neuman

Arboretum Nové Město na Moravě

Závan orientu ve Sněžném

Kam dál? Pokračujte zhruba o dvanáct kilometrů do městyse Sněžné, kde při hlavní silnici naleznete pozoruhodnou kamennou japonskou zahradu, kterou její tvůrce rozšiřuje už více než čtvrt století. Tato zahrada následuje budhistické a šintoistické tradice a je rozdělena na suchou a mokrou část. Dvě japonské sochy draků, samec Pratonda v suché části a samice Klotilda v části mokré, střeží tento klenot. Zahrada je známá nejenom svými bonsaji, ale také až několikatunovými balvany ze svratecké ruly. Kontrast mezi horskou scenérií, pramenem řeky a jezerem vás pozve k relaxaci a meditaci. Zahrada je otevřená denně od devíti do devatenácti hodin.

Foto: Miloš Neuman

Japonská kamenná zahrada ve Sněžném

Niva řeky uprostřed města

Přírodní zahrada ve Svratce také na první pohled nevypadá, že se nachází ve městě, byť malém. Zahrada je oblíbeným místem pro odpočinek místních i turistů. V zahradě nechybí mokřady kolem řeky Svratky, povalové chodníčky, jezírka s lavičkami i rostliny poskytující něco jedlého k ochutnání. Nově vás zde provede i naučná Malířská stezka, která zavede turisty po nejzajímavějších místech městečka a umožní jim porovnat, jak se proměnil pohled na krajinu od doby vzniku obrazů slavných malířů, kteří zde tvořili.

Foto: Koruna Vysočiny

Přírodní zahrada ve Svratce

Račí rybníky a tůně

Milovníci nenáročných procházek budou nadšeni revitalizovanými rybníky a tůněmi v Bystřici nad Pernštejnem, konkrétně v lokalitě Rácová. Tato oblast, i když nedaleko frekventované silnice I/19, slouží jako příměstská odpočinková zóna s rybníky Müllerák a Rácovák. Polní cesty a pěšinky vás zavedou k rybníkům a tůním s lavičkami, kde si můžete odpočinout a vychutnat si klidnou atmosféru přírody.

Foto: Lenka Mašová

Rácová u Bystřice nad Pernštejnem

Kamožrout, houby a bonsaje v Kněževsi

Pokud jste nadšenci bonsají, pak vás jistě zaujme Bonsai zahrada v Kněževsi, která je vzdálená patnáct kilometrů od okresního města Žďár nad Sázavou. Toto místo nabízí prohlídku asi osmdesáti bonsají, některé z nich jsou staré více než sto let. Kromě toho zde najdete vodopád a jezírko s rybami a dozvíte se více o japonském umění suiseki. Bonsai zahrada je běžně přístupná v období od června do září každou sobotu od 13 do 17 hodin, ale lze si domluvit návštěvu i jindy. Nedaleko Kněževsi se nachází fascinující Hřibový háj s dřevěnými houbami různých druhů a velikostí. A pokud máte chuť na výhled, můžete se vydat na vyhlídku na střeše vodojemu nebo prozkoumat bývalý lom střežený sochou Kamenožrouta.

Foto: Koruna Vysočiny

Bonsai zahrada v Kněževsi

Za buky do Bukové

Jestliže toužíte poznat unikátní místo, okterém se téměř neví, tak byste měli navštívit osadu Buková, což je místní část obce Nížkov, asi patnáct kilometrů od Žďáru nad Sázavou. Zde naleznete volně přístupné Bukové arboretum se čtyřiceti kultivary buku lesního. Inspirací pro jeho vznik byl právě název vsi. Stačí se jen posadit na trávník na okraji lesa, zavřít oči a nechat se unášet šuměním listí.

Foto: Koruna Vysočiny

Bukové arboretum v Bukové

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz