Hlavní obsah
Cestování

Oslavy, pohádky, trhy a festivaly: Vysočina vítá léto!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Nova Civitas v Novém Městě na Moravě

Užijte si víkend plný zajímavých akcí a zábavy na Vysočině. Od městských oslav v Novém Městě na Moravě, přes pohádkový les a country festival až po tradiční jarmark. Víkend nabídne každému něco!

Článek

14. - 15. 6. Nova Civitas - oslavy Nového Města na Moravě

Nova Civitas, městská slavnost s bohatou tradicí a odkazem k roku 1293, kdy bylo Nové Město na Moravě pod tímto názvem poprvé zmiňováno, se uskuteční v pátek a sobotu. Centrem dění bude Vratislavovo náměstí, kde návštěvníci zažijí víkend plný kulturních aktivit, hudby, tance a historie. Slavnost zahájí průvod gymnázia, následovat bude bohatý program s vystoupeními školních souborů, street dance, žákovské orchestry a významní umělci jako Martin Sedlák & Zázrak a Jamaron. Sobota přinese ještě více hudby s kapelami jako Hrabě Monte Crazy a Highland, zatímco náměstí ožije prezentacemi neziskovek, hasičskými ukázkami a festivalovou atmosférou.

Kromě hudebních a tanečních vystoupení se návštěvníci mohou těšit na volný vstup do Horáckého muzea a galerie, což umožní hlubší poznání místní kultury a historie. Dále budou moci vyrazit i na Lunch Meet, food festival, který zpříjemní chuťové pohárky různorodým jídlem. Celá akce slibuje být nejen oslavou města a jeho dědictví, ale i příležitostí pro setkání a sdílení radosti z umění, historie. Celá akce je přístupná zdarma.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Nova Civitas

15. 6. Den dětí a myslivecko-zemědělský den v Řečici

Myslivecko-zemědělský den se i letos v sobotu vrátí do sportovního areálu v Řečici. Tato akce, určená pro rodiny s dětmi, slibuje nabitý program plný edukativních i zábavných aktivit, které spojují přírodu, zemědělství a myslivost. Návštěvníci se mohou těšit na ukázky hospodářských zvířat, živé zvěře a ryb. Dále budou prezentovány dovednosti sokolníků a kynologů, a nebudou chybět ani ukázky loveckého troubení a včelaření.

Pro děti je připravena řada atrakcí, včetně jízdy na koni, králičího hopu, slámového bludiště, skákacího hradu a skluzavky. Pro milovníky dobrého jídla bude připraveno prase na rožni a různé domácí klobásky a speciality zvěřinové kuchyně. Celý den bude moderovat Simona Šimková z TV Nova, což dodá akci profesionální atmosféru. Akce se bude konat za každého počasí a vstup je zcela zdarma.

15. 6. Festival Čtyři tváře Country rádia v Zubří

Na výletišti v Zubří se v sobotu uskuteční druhý ročník country festivalu Čtyři tváře Country radia. Akce otevře své brány již od 16 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na vystoupení čtyř renomovaných country kapel, které jsou zárukou skvělé hudby a nezapomenutelné atmosféry. Večerem provedou kapely Veget, Zelenáči, Pacifik a Pozdní sběr, přičemž každá z nich se představí v hodinovém setu.

Festival nabídne nejen skvělou hudbu, ale po 22. hodině se přímo na místě rozjede taneční zábava s kapelou Mayday, která zaručeně roztančí všechny přítomné. Tento festival slibuje být skvělým zahájením letní country sezóny pro všechny fanoušky tohoto žánru.

Foto: Se souhlasem autora Jiřího Havlíčka

Country festival v Zubří

16.6. Jarmark tradičních řemesel ve Sněžném

V neděli se v městském parku ve Sněžném koná Jarmark tradičních řemesel, slibující den plný umění, řemeslné zručnosti a nostalgické atmosféry. Tento festival, zaměřený na představení starých řemeslných tradic, přivítá řemeslníky, jako jsou švadlenky, hrnčíři, řezbáři a košíkáři, kteří předvedou a nabídnou k prodeji své unikátní výrobky. Návštěvníci budou mít jedinečnou příležitost nejen zakoupit originální a ručně vyrobené předměty, ale také se zúčastnit různých ukázek a workshopů, kde se mohou dozvědět více o jednotlivých technikách.

Kromě tradičních řemesel bude program doplněn bohatým kulturním obsahem. Od 10:00 do 16:00 hodin se návštěvníci mohou těšit na vystoupení Marka Pochtiola, který předvede své exhibiční triálové jízdy, či na hudební produkci Zelenohorských muzikantů. Odpoledne oživí také slavnostní odjezd traktorů a konvoje Veterán klubu. Děti si užijí jízdu na koni a celá rodina může ochutnat speciality místní kuchyně, včetně prasete na rožni. Tento jarmark nabízí ideální příležitost strávit neděli v příjemném prostředí ve Sněžném, kde se snoubí historie s moderní zábavou.

Foto: Se souhlasem autorky Anny Holešové

Jarmark tradičních řemesel ve Sněžném

Další akce na Vysočině

15. 6. Pohádkový les na Pikárci - V sobotu se od 12:30 opět otevírá brána do kouzelného světa pohádek. Tato tradiční akce přináší jedinečnou příležitost pro rodiny s dětmi prožít odpoledne plné fantazie a zábavy. Les bude oživen oblíbenými pohádkovými postavami, které budou děti provázet na cestě plné dobrodružství a her. Navíc, po skončení procházky je pro všechny návštěvníky připraveno občerstvení na výletišti Pod Křibem.

15. 6. Kolem Doubravníku pěšky i s kolem - V sobotu se v Doubravníku uskuteční 16. ročník oblíbeného turistického pochodu a cyklojízdy Kolem Doubravníku pěšky i s kolem, který pořádá místní Klub českých turistů. Akce startuje v budově úřadu městyse na náměstí, kde se účastníci mohou od rána do dopoledne vydat na jednu z pěti pěších tras o délce 12 až 46 kilometrů nebo na cyklotrasy. K dispozici bude také speciální dětská trasa vhodná pro kola i kočárky. Zajímavostí bude prohlídka nedávno opraveného kostela Povýšení svatého Kříže, která přidává na kulturním bohatství této akce.

15. 6.Žďárský farmářský trh - V sobotu se na náměstí Republiky ve Žďáru nad Sázavou koná další farmářský trh, ideální příležitost pro všechny, kteří chtějí začít víkend příjemně a užitečně. Představte si ranní kávu s čerstvě upečeným koláčem v ruce, zatímco kolem vás zní živá hudba a setkáváte se s přáteli a známými. Trh nabízí nejen skvělou atmosféru, ale i široký výběr čerstvých farmářských produktů od místních dodavatelů. K dostání budou uzenářské a mléčné výrobky, čerstvé ovoce a zelenina, a různé druhy koření. Tento trh je nejen o nákupu potravin, ale především o zážitku z příjemného společenského setkání ve městě.

Foto: Se souhlasem autora Václava Šubrta

Žďárský farmářsky trh

15. 6. Santiniana: Karolína Cingrošová - Přijďte prožít kouzelnou „Španělskou noc“ s Karolínou Cingrošovou, která se uskuteční v sobotu od 19:00 hodin v kostele sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Sopranistka vás zavede do světa španělské hudby skrze díla M. de Fally a J. Rodriga a přidá i podmanivou Ave Marii od W. Gomeze. Na návštěvníky čeká také stylový welcome drink, který dokonale doplní atmosféru večera.

16. 6. Pohádkový les Domanín - V neděli se koná již patnáctý ročník Pohádkového lesa v Domaníně u Bystřice nad Pernštejnem, kde čarokrásný areál u Borovinky ožije pohádkami. Malí návštěvníci spolu s rodiči se mohou těšit na pohádkovou cestu lesem, během které se setkají s oblíbenými pohádkovými postavami. Děti na trase budou plnit úkoly, účastnit se her a soutěží a jako odměnu za své snažení získají na konci malý dárek. Tato kouzelná akce slibuje nezapomenutelný den plný zábavy a dobrodružství pro celou rodinu, a to za každého počasí.

16. 6. Nedvědické divadlo - Městys Nedvědice zve všechny malé i velké diváky na pohádkové divadelní představení „O Cukrovém království“, které se uskuteční v neděli od 17:00 hodin. Příběh, který vás zavede do království, kde jsou zdravé bílé zoubky předností, vypráví o dobrodružstvích dvou princezen, zkažených zubech a lásce, která dokáže zvítězit nad každým zlem.

Zdroj: regionální web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz/akce-a-udalosti

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz