Hlavní obsah
Cestování

Podzimní slavnost umění - navštivte o víkendu Vysočinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Roman Šulc

Oldřich Šimpach ve sklářské huti U Hrocha

O víkendu na vás čeká jedna z nejkrásnějších kulturních událostí roku - Dny otevřených ateliérů umělců Vysočiny. Přijměte pozvání a nahlédněte do 33 ateliérů rozličných umělců na Žďársku.

Článek

Podzim na Vysočině je v plném proudu a s ním přichází i jedna z nejkrásnějších kulturních událostí roku - Dny otevřených ateliérů. Tato výjimečná akce proběhne letos v sobotu 7. a neděli 8. října 2023 a přinese vám možnost nahlédnout do tajemství 33 umělců Žďárska. Přijměte naše pozvání a staňte se součástí této inspirující slavnosti umění!

Foto: Horácká galerie

Expozice v Horácké galerii

Umění bez bariér

Třináctý ročník Dnů otevřených ateliérů zvěčňuje krásu umění. Nejedná se pouze o profesionální umělce, ale také o nadšené amatéry, pro které je tvorba radostí a potěšením. Všichni tito tvůrci otevřou dveře svých ateliérů, dílen a tvůrčích prostor, aby vám přiblížili své vášně a inspirace. Nenechte si ujít příležitost navštívit muzea a galerie po celém kraji, která vám zprostředkují umělecký zážitek a rozšíří vaše obzory. Nejde pouze o prohlídku uměleckých děl, ale také o setkání s lidmi, kteří stojí za těmito inspirativními kousky.

Foto: Roman Šulc

Můžete nakouknout pod ruce uměleckým kovářům

Umění jako zrcadlo krásy

Mottem letošního ročníku je „Krása umění,“ a slova Umberta Eca nám připomínají, že krása je subjektivní. Každý z nás má svůj pohled na to, co je krásné a co ho oslovuje. Dny otevřených ateliérů jsou skvělou příležitostí pro zkoumání tohoto tématu a hledání odpovědí na otázku: Co je pro vás krásné? Každý návštěvník, ať už ateliéru, anebo výstavy, je do jisté míry kritikem umění. To se mu líbí, to naopak ne. Může se ptát, proč to daný umělec vůbec dělá, když to není hezké. Ale právě v těchto otázkách tkví síla umění. Otevřené ateliéry vám umožní nahlédnout do tvůrčího procesu a pochopit, co stojí za každým dílem.

Kam se vydat?

Na Vysočině na vás čeká více než stovka umělců a tvůrců, jen na Žďársku se otevře 33 ateliérů.

Můžete se vydat třeba za Tomášem Popelou do Bohdalova, který se věnuje kování a na Dnech otevřených ateliérů představí výrobu kované zvoničky. Toto umění spojuje sílu ohně a kovu, vytváří nesmírně působivá díla.

Pokud jste více nakloněni malbě, zavítejte za Milošem Novotným do Svratky, kde na vás čeká více než sto obrazů různých velikostí a stylů. Jeho malby vás zavedou od klasické realistické malby až po abstraktní tvorbu, což ukazuje různorodost a bohatství uměleckého vyjádření.

A pro milovníky skla je tu Sklářská huť U Hrocha, kde vás čeká komentovaná ukázka zhotovení výrobků z ručně tvarovaného hutního skla pod vedením sklářského mistra Oldřicha Šimpacha. V sobotu 7. října 2023 se navíc můžete těšit na setkání Sklářských mistrů, kde se bývalí a aktivní sklářští mistři regionu sejdou přímo u sklářské pece a představí vám svou tvorbu.

Foto: Roman Šulc

Práce sklářského mistra ve sklářské huti U Hrocha

Nenechte si ujít tuto jedinečnou příležitost

Dny otevřených ateliérů na Žďársku jsou jedinečnou příležitostí pro setkání s uměním, tvůrci a jejich příběhy. Staňte se součástí této podzimní slavnosti umění a objevte krásu a různorodost uměleckého světa na Vysočině. Vstup do všech ateliérů je v rámci akce zdarma, takže nemáte žádný důvod nevyrazit a nechat se unést kouzlem umění.

Těšíme se na vás a na společné sdílení krásy umění!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz