Hlavní obsah
Cestování

Poslední dubnový víkend na Vysočině slibuje zajímavé akce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Koruna Vysočiny

Pochod za krásami okolí Nedvědice

Vysočina na konci dubna nabízí mnoho zajímavých akcí! Poznáte historii, vydáte se do okolí Nedvědice, užijete si koncert v Horácké galerii, podíváte se na traktory nebo si koupíte regionální potraviny.

Článek

26.4. Přednáška o obnově kaple ve Švařci

Ve Štěpánově nad Svratkou se v pátek 26. dubna koná přednáška o historii a rekonstrukci kaple Nejsvětější Trojice ve Švařci, hostem bude Jan Večeřa, starosta obce Koroužné, které památka patří. Akce začíná v 17:30 v zasedací místnosti Úřadu městyse a slibuje zajímavý pohled na historii i nedávnou rekonstrukci této jedinečné sakrální stavby.

Kaple Nejsvětější Trojice ve Švařci je významnou kulturní památkou, kterou pravděpodobně vystavěli horníci z německých zemí ve 13. století. Její současný vzhled je výsledkem kompletní rekonstrukce, která byla dokončena v roce 2022. Na přednášce se dozvíte více o zajímavé historii této stavby a jak byla kaple obnovena do své původní podoby. Pokud máte zájem o historii a architekturu, tato beseda bude určitě stát za to.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Hornická kaple ve Švařci

27.4. Pochod za krásami okolí Nedvědice

V sobotu 27. dubna 2024 se uskuteční 51. ročník turistického pochodu Za krásami okolí Nedvědice, který je tradiční akcí pořádanou Klubem českých turistů​​. Registrace účastníků proběhne v nedvědické sokolovně mezi 6. a 13. hodinou a účastníci s platným průkazem Klubu českých turistů mohou získat 50% slevu na zápisné, které činí 30 Kč.

Tento ročník nabídne účastníkům výběr z šesti různě dlouhých tras, které se rozprostírají kolem malebného hradu Pernštejna a krásného okolí údolí řeky Svratky. Účastníci mohou očekávat různé úrovně náročnosti, což zaručuje, že každý si najde tu pravou trasu podle svých schopností a zkušeností.

Nejkratší sedmička povede z Nedvědice do Černvíru a po cestě nabídne krásné pohledy na mramorový hrad Pernštejn. V Černvíru turisté poznají nejstarší dřevěný krytý most na Moravě nebo kostel Nanebevzetí Panny Marie s unikátní freskovou výzdobou a vybavením z kostela v Mušově, který stojí na ostrově střední novomlýnské nádrže.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Kostel v Černvíře

27. 4. Farmářský trh v Novém Městě na Moravě

Na Vratislavově náměstí v Novém Městě na Moravě budete mít v sobotu 27. dubna možnost nakoupit potraviny s jasným původem. Uskuteční se totiž oblíbený farmářský trhy. Můžete se těšit na pestrou paletu čerstvých potravin a produktů od místních výrobců, kde každý kousek zboží nese příběh svého původu. Nebudou chybět ani potraviny s certifikací Regionální potravina Vysočina.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Trhy v Novém Městě na Moravě

28.4. Bohuňovská traktoriáda

Bohuňov u Bystřice nad Pernštejnem bude hostit v neděli 28. dubna již 10. ročník tradiční bohuňovské traktoriády. Tato oblíbená akce láká fanoušky zemědělské techniky a traktory všech typů. Tento rok se akce zaměří především na výstavu traktorů, ale nechybí ani další soutěže a atraktivní program pro celou rodinu. Vstup je dobrovolný a občerstvení je zajištěno.

Program začíná od 9:30 do 11:30 prezentací a ve 12:00 se uskuteční spanilá jízda obcí. Od 13:00 následují soutěže pro malé i velké traktoristy. Tato akce je otevřená pro různé typy traktorů, včetně sériových strojů až do roku výroby z 90. let, domácích výrobků i dětských šlapacích traktorů. Bohuňovská traktoriáda je skvělou příležitostí pro rodiny a příznivce zemědělské techniky setkat se, bavit se a obdivovat historické traktory.

28.4. Charitativní koncert BROLN pro novoměstskou nemocnici

Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů (BROLN) se chystá na charitativní koncert ve prospěch novoměstské nemocnice. Akce se uskuteční v neděli 28. dubna v Horácké galerii v Novém Městě na Moravě, kde orchestr vystoupí od 18 hodin. Vstupné je dobrovolné, takže každý může přispět podle svých možností a podpořit nemocnici.

BROLN je známý pro svůj jedinečný styl, který kombinuje cimbál, smyčce, klarinety a další lidové nástroje. Od svého založení v roce 1952 orchestr získal širokou fanouškovskou základnu díky množství rozhlasových nahrávek, koncertů a zájezdů po celém světě. Spolupořadatelem akce je Horácká galerie, která poskytuje ideální prostředí novoměstského zámku pro tento charitativní koncert.

Foto: Se souhlasem Horácké galerie

BROLN v Horácké galerii

Další akce na Vysočině

26.4. Ochutnávka vín v Bystřici nad Pernštejnem - Kulturní dům v Bystřici nad Pernštejnem bude v pátek hostit ochutnávku vín, která začne od 19 hodin. Prezentace bude zaměřena na rodinné vinařství Forman z Perné, jehož historii a výrobní postupy návštěvníci blíže poznají. Součástí večera bude také hudební vystoupení Cimbálové muziky Klaret z Mikulova, která se postará o příjemnou atmosféru.

26.4. Koncert komorní hudby v Horácké galerii - V pátek zazní v Horácké galerii v Novém Městě na Moravě koncert komorní hudby, kde zazní skladby z různých koutů světa, od Argentiny přes everské země až k české národní tvorbě. Tento pestrý program nabídne díla E. Griega, A. Dvořáka a A. Piazzolly, interpretovaná talentovanými studenty akademií z Prahy i Brna. Vystoupí violoncellistka Štěpánka Plocková, houslistka Vendula Boštíková a klavírista Marek Peňáz. Koncert začíná v 17:00 a vstupné je dobrovolné, což umožňuje všem milovníkům klasické hudby vychutnat si jedinečné představení a zároveň podpořit mladé umělce.

27.4. Znovuotevření Horníku ve Vlachovicích - V hotelu Horník ve se v sobotu uskuteční znovuotevření, doprovázené hudebním vystoupením Martina Maxy & TRIO. Akce nabídne pestrý doprovodný program od 11:00, který zahrnuje hudební zábavu, malování na obličej, disk golf na dvou koších, grilované ryby a kotlíkové maso, a prodej domácích specialit Martina Hájka. Na závěr večera se uskuteční pálení místní čarodějnice. Vstupné na tuto událost je 250 Kč, což zahrnuje nejen koncert, ale také pestrou škálu aktivit a zábavy pro všechny věkové kategorie.

Zdroj: regionální web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz/akce-a-udalosti

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz