Hlavní obsah
Cestování

Prázdninový víkend na Vysočině toho nabízí opravdu hodně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Luboš Urbánek

Masopustní veselí v Herálci pod Žákovou horou

Tento víkend slibuje Žďársko mnoho nezapomenutelných zážitků. Připojte se k nám a prožijte víkend plný objevů, chutí a tradic, které spojují minulost s přítomností v srdci Vysočiny.

Článek

Dobrodružství mezi strašidly v Domu přírody Žďárských vrchů

Připojte se do 18. února k unikátnímu putování v Domě přírody Žďárských vrchů, kde se setkáte s bytostmi z českých pohádek a legend. Toto malé dobrodružství s názvem Ohrožené druhy strašidel se odehrává na historickém statku 19. století v Krátké, vesnické památkové rezervaci, a nabídne vám setkání s vílou, vodníkem, raráškem a dalšími.

Hra je zdarma, stačí mít vstupenku do expozice. Prozkoumejte, luštěte hádanky a objevte skrýše strašidel, která hlídají poklady. Každý, kdo se vydá na toto dobrodružství, si může odnést kousek pokladu domů.

Foto: Koruna Vysočiny

Dům přírody Žďárských vrchů

Staročeský masopust v Herálci

V sobotu 10. února se Herálec, malebná obec pod Žákovou horou, probudí k životu v rytmu staročeského masopustu, akce, která je hrdým pokračováním tradičních lidových slavností na Vysočině. Tato výjimečná událost, která nově rozšířila Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury Kraje Vysočina, vás zve, abyste se stali součástí jedinečného dne plného zvyků, hudby a barevných kostýmů.

Masopustní obchůzka startuje již v časných ranních hodinách, kdy dvaatřicet mužů v typických kostýmech a za doprovodu osmičlenné kapely zahájí svůj průvod před obecním úřadem v 7:00. Účastníci v autentických maskách – od pasáčka s krávou přes laufra se svojí ženou, kašpárky, turky, kobyly, rasy, kominíky, židy, slaměné postavy až po policajty – vytvoří pestrý průvod, který bude pro obec a její návštěvníky nezapomenutelným zážitkem.

Tento masopustní průvod je podobný tomu hlineckému, který je pro svou jedinečnost zapsán na seznamu nemateriálního kulturního dědictví UNESCO. Herálecký masopust tak představuje nejen příležitost pro zábavu, ale i pro poznání a uchování bohatého dědictví tradiční lidové kultury.

Foto: Luboš Urbánek

Masopustní obchůzka v Herálci

Food Festival s mezinárodními chutěmi ve Žďáře nad Sázavou

Sobota 10. února se náměstí Republiky ve Žďáře nad Sázavou promění v epicentrum mezinárodní kuchyně. V rámci zimního food festivalu „Zimní futrování“ se zde setkáte s desítkami chutí z různých koutů světa. Tato akce, která si získala srdce mnohých během letních měsíců, nyní překračuje hranice ročních období a přichází vás potěšit i v zimě.

Na své si přijdou i milovníci hudby i folklóru. Vystoupí folklorní soubor Vysočan z Hlinska, hudební skupina Marien z Pardubic a bluegrassové duo Ralph Schut a Radek Vaňkát, což slibuje skvělou atmosféru.

Pro návštěvníky Mistrovství světa v biatlonu máme skvělou zprávu. Od 13 hodin budou ze Žďáru nad Sázavou vyjíždět pravidelné svozy do Nového Města na Moravě, a to ze dvou míst – Obchodního centra Halva a Autobusového nádraží. Po chutném obědě tak můžete pohodlně zamířit na další sportovní zážitky.

Foto: Václav Šubrt

Zimní futrování

Rodinné dobrodružství ve žďárské bazilice

Připojte se k nám na fascinující cestu časem a chutěmi v bazilice Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše ve Žďáře nad Sázavou, kde se otevřou dveře do tajů cisterciácké kuchyně bývalého žďárského kláštera. Tato jedinečná akce „Za poznáním klášterní kuchyně“ je navržena tak, aby oslovila rodiny s dětmi a všechny, kteří mají zájem o historii a kulinářské dědictví kláštera. Prohlídka proběhne 10.2. a 15.2. vždy v 10.30 a 13.30.

Zjistíte, co se pěstovalo na polích a v zahradách kláštera, jaké pokrmy připravovali mniši a jaké ingredience byly základem jejich stravy. Program vás provede historií klášterního ovocnářství, vinařství a chovu ryb. Odhalí, jak vypadala každodenní strava mnichů a jak se proměňovala s ročními obdobími.

Akce je otevřena všem věkovým kategoriím, ačkoliv je speciálně přizpůsobena rodinám s dětmi. Vítáni jsou však i dospělí, které láká historie, kulinářství nebo chtějí prohloubit své poznání o cisterciáckém řádu a jeho vlivu na regionální kulturu a gastronomii.

Foto: Roman Šulc

Bazilika ve Žďáře nad Sázavou

Bystřická tradice ve znamení veselí a pohostinnosti

Bystřice nad Pernštejnem se oživila tradice masopustu a vy jste srdečně zváni, abyste byli součástí již 11. ročníku Bystřického masopustu. Dne 10. února se ve 14.00 sejdeme u Městské radnice, odkud vyrazí pestrý masopustní průvod směrem na náměstí k amfiteátru, který se stane srdcem oslav.

Masopust, s jeho kořeny sahajícími hluboko do minulosti, představuje čas veselí, společenství a především hodování před obdobím postním. Bystřický masopust je příležitostí nejen pro obyvatele města, ale i pro návštěvníky z širokého okolí, aby se spojili v oslavě, která odráží bohatství lidových tradic a kultury regionu.

Foto: Město Bystřice nad Pernštejnem - Michal Mašek

Masopust v Bystřici nad Pernštejnem

Další akce na Vysočině

Noční lázně - 10.2. můžete využít atmosféry večerního koupání i saunování v Městských lázních v Novém Městě na Moravě, které bude zpříjemněno saunovými rituály. Ve 20.30 parní sauna s medovo-kávovým peelingem a ve 22.00 finská sauna.

Doprovodný program MS v Biatlonu - sobota 10.2. nabídne koncert od 13.00 úspěšné české zpěvačky Anny K na Vratislavově náměstí v Novém Městě na Moravě.

Dětské karnevaly - v sobotu 10.2. proběhnou v Rodkově a v Rozsocách. V neděli 11.2. se můžete tešit na karnevaly v Nové Vsi u Nového Města n. M., Herálci a Zvoli.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz