Hlavní obsah
Cestování

Prodloužený víkend na Vysočině bude ve znamení mnoha akcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Turistické informační centrum Žďár nad Sázavou

Festival IQ play

Sváteční víkend na Vysočině bude ve znamení ukončení turistické sezóny, zábavy pro celou rodinu nebo prvních adventních trhů.

Článek

Nadcházející prodloužený víkend nabízí řadu zajímavých kulturních událostí, které vám zpříjemní podzimní chvíle na Vysočině.

16. - 19.11. Poslední puchýř

Každý rok je to stejný rituál, kterým se uzavírá hlavní turistická sezóna. 51. ročník turistické akce Za posledním puchýřem je tady a nabízí dobrodružství pro všechny turisty. Pořádá ho Klub českých turistů, a tentokrát se stalo hostitelským městem Žďár nad Sázavou. Zúčastněte se tohoto putování ve Žďárských vrších a zakončete turistickou sezónu stylově!

Zahájení celé akce proběhne ve čtvrtek 16. listopadu od 18:00 hodin v budově Active na žďárském náměstí.

V pátek budou pro vás připraveny tematické výlety, kde můžete objevovat historii a krásu Žďárska. Navštívíte majestátní Pernštejn a vypravíte se na Zubštejn, Aueršperk a Pyšolec. Druhý výlet vám představí lidové stavby Horácka a jeho kulturní dědictví.

Sobota bude vyhrazena pěším turistickým trasám. Vyberte si ze sedmi různých tras s délkou od 6 do 50 kilometrů, které uspokojí zkušené turisty i začátečníky. Během těchto výletů můžete objevovat unikátní místa, jako jsou sochy Michala Olšiaka nebo neuvěřitelný Šlakhamr. Kromě samotných výletů a pěších tras můžete využít bohatý doprovodný program, který zahrnuje komentované prohlídky místních památek a kostelů. Můžete si prohlédnout poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené Hoře, baziliku minor Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše nebo Zámek Žďár nad Sázavou.

Neděle uzavře tuto nádhernou akci komentovanou prohlídkou kostela sv. Prokopa a možností výstupu na věž kostela a výhled na město Žďár nad Sázavou.

Foto: Koruna Vysočiny

Podzimní pohled na Zelenou horu

17. - 19.11. Festival IQ Play

Přijďte se pobavit a potrápit mozek – rozvíjet logické myšlení a kreativitu je důležité v každém věku. O prodlouženém víkendu budete mít také možnost inspirovat se, co by mohl přinést Ježíšek pod stromeček. Stará radnice ve Žďáru nad Sázavou se chystá na zábavu a dobrodružství pro celou rodinu od pátku 17. do neděle 19. listopadu. Do města se vrací oblíbený Festival IQ Play, přinášející putovní hravou výstavu od Inspirace Zlín, která potěší všechny věkové kategorie.

Na co se můžete těšit? Festival IQ Play představí širokou škálu her a hraček s edukativním charakterem. Zde najdete smyslové hračky, Montessori pomůcky, dřevěné hračky, logické hry, stavebnice a zvětšeniny oblíbených her. Tato akce není jen o tom, co uvidíte, ale hlavně o tom, co si sami vyzkoušíte. Přijďte se pobavit, prověřit své logické myšlení a rozvíjet kreativitu, a to v každém věku.

Otevřeno bude vždy od 9:00 do 20:00 v pátek a v sobotu, v neděli pak zavírá v 17:00. Vstupné pro celou rodinu je 200 Kč. Přijďte se nechat inspirovat, zábavy a učení je vždy dost!

Foto: Turistické informační centrum Žďár nad Sázavou

IQ play na Staré radnici

Další akce na Vysočině

18.11. Farmářský trh - přijďte ochutnat, nakoupit a podpořit místní farmáře a výrobce do Nového města na Moravě. Třináctý ročník farmářských trhů přinese masné výrobky a speciality, čerstvá vejce a drůbež, lahodné mléčné výrobky, voňavé pečivo z rodinné pekárny, med a medové produkty, nakládané sýry a utopence, Prosetínské trubičky, rakytníkové výrobky, koření, čaje, sirupy a mnoho dalších lahůdek.

18.11. Vánoční jarmark ve Vojnově Městci - je tady, aby vám ulevil od starostí o vánoční dárky. Od 10:00 do 16:00 hodin můžete navštívit vojnoměstskou sokolovnu a vybrat si z mnoha krásných výrobků na prvním ročníku vánočního jarmarku. Kromě široké nabídky výrobků bude k  dispozici tombola, jejíž výtěžek bude věnován mateřské školce, která vás překvapí svými vlastními výrobky. Samozřejmostí je i občerstvení.

18.11. Počítský vánoční jarmak - v sobotu od 14:00 do 17:00 hodin se můžete připravit na Vánoce na tradičním jarmarku, který se koná v kulturním domu v Počítkách nedaleko Žďáru nad Sázavou. Zde budete mít příležitost zakoupit originální, ručně dělané dárky od výrobců z Vysočiny a zároveň pro děti budou připraveny tvořivé dílničky, aby si užily zábavný čas.

18.11. Štístko a Poupěnka - od 10:00 si přijděte užít nejtanečnější představení se Štístkem a Poupěnkou, nazvané Velká oslava. Tato akce se uskuteční v Kulturním domě na Novém Městě na Moravě. Budete zpívat, tančit a těšit se na Ňufáčkovu oslavu.

Foto: Miloš Neuman

Adventní trhy

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz