Hlavní obsah
Cestování

Prozkoumejte okolí Vysočina Areny na kole, trasa bude plná překvapení

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Cyklovýlet do okolí Nového Města na Moravě

Cyklovýlet od Vysočina Areny až k rybníkům a skálám. Vydejte se na trasu ve Žďárských vrších, která spojuje kulturu s relaxací.

Článek

Délka: 29 km

Zhruba za dvě hodiny hypoteticky stihnete projet devětadvacetikilometrovou trasu se startem i cílem v novoměstské Vysočina Areně, která vás provede krásnou přírodou a kolem zajímavostí v okolí Nového Města na Moravě. Ale protože upoutat vás toho může hodně, vyhraďte si na cyklovýlet minimálně půl dne. Než si stihnete všechno prohlédnout, vyfotit a cestou se třeba i vykoupat, vylézt na skálu a samozřejmě se občerstvit, nějaký čas to zabere.

Z Vysočina Areny vyrazte po cyklotrase č. 103 do centra Nového Města, kde můžete vidět náměstí s historickými domy, ale i zavítat do Horáckého muzea nebo Horácké galerie. A nezapomeňte si prohlédnout jednu z plastik žďárského výtvarníka Michala Olšiaka v podobě hydrantu s tváří svatého Floriána, patrona hasičů, který se nachází u vrat hasičské zbrojnice.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Historické centrum Nového Města na Moravě

Z Nového Města vás po cyklotrase č. 19 cesta povede přes vesnici Zubří, kde za návsí odbočíte a dojedete k tamnímu rybníku, který je v létě oblíbeným místem ke koupání. Trasa míří přes hráz do Koníkovského polesí, míst protkaných množstvím pomníčků a památníků připomínajících tragické či jiné události. Jejich objevování je však na samostatný výlet. Cyklotrasa č. 1 protínající Koníkovské polesí vyústí na silnici II/360 a na opačné straně od rozcestníku Pod Pohledeckou skálou pokračuje na rozcestí Pod Studnicemi. Pokud hledáte příjemné místo k odpočinku, tak se ještě předtím asi 700 metrů od rozcestí Pod Pohledeckou skálou dejte po cestě souběžně s modrou turistickou značkou, než dojedete k lesnímu rybníčku s turistickým posezením.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Zuberský rybník

Posezení najdete i na rozcestí Pod Studnicemi. V této fázi výletu stojí za to si udělat malou zajížďku k Pasecké skále, na jejímž vrcholu je vyhlídka skýtající rozhledy po Žďárských vrších. Dáte se vlevo po silnici II/354 až k odstavné ploše pod skálou a pak asi 300 metrů do kopce po zelené turistické značce. Až se vrátíte zpět na trasu, ta vás dovede do Kadova, v minulosti vyhlášeného výrobou takzvané kadovské litiny. Tam máte současně možnost občerstvení třeba v hostinci, kde nabízejí specialitu, jíž je likér Kadovánek. Navazuje na vyhlášený a dnes už neexistující Samotínský vánek, který v samotínské hospodě, taktéž již zaniklé, vyráběl hostinský Tlustoš.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Pasecká skála

Z Kadova se vydejte po cyklotrase č. 103 do Fryšavy pod Žákovou horou. Po levé straně za restaurací U Peňázů vedle dětského hřiště si můžete prohlédnout Houby, další z betonových soch Michala Olšiaka. U pomníku obětem I. světové války odbočte vlevo na cyklotrasu č. 4643, jež vás zavede k Medlovskému rybníku. I ten je v létě oblíbeným místem ke koupání. Hotel Medlov nabízí občerstvení celoročně a v sezoně je hojně navštěvovaný také kiosek.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Medlovský rybník

Trasa z Medlova vede kolem rybníku Sykovec v obci Tři Studně. Sykovec taktéž patří mezi rybníky využívané k letní rekreaci a Tři Studně byly jako letovisko vyhlášené už za první republiky. Na břehu Sykovce, nejvýše položeného rybníku na Vysočině, složil v roce 1954 básník Miloslav Bureš z Poličky Píseň o studánce Rubínce, kterou o rok později další poličský rodák a známý hudební skladatel Bohuslav Martinů zhudebnil do podoby světoznámé kantáty Otvírání studánek. Sám Martinů měl ke Třem Studním silný vztah, neboť tam na pozvání své žačky - brněnské dirigentky a skladatelky Vítězslavy Kaprálové, jejíž rodina do vsi jezdila na letní byt, v létě 1938 strávil několik týdnů. Lesní areál u studánek Barborka a Vitulka se jako připomínka vždy třetí květnovou sobotu rozezní slavnou kantátou při slavnosti Otvírání studánek.

Na náměstí EU ve Třech Studních, které se svého času pyšnilo přívlastkem nejmenší náměstí v ČR, se můžete zorientovat u rozcestníku pražského malíře a grafika Ivana Svatoše a zjistit, jak daleko je to do největších světových metropolí či jaká je v místě povolená rychlost pro přistávání UFO. I ve Třech Studních se můžete setkat s plastikami Michala Olšiaka - před Penzionem Zátiší stojí hejkal Pepino a v běžeckém lyžařském areálu obří Káně. Do Vlachovic vás ze Třech Studní povede trasa naučné stezky Po stopách posledního vlka a z Vlachovic zpět do Vysočina Areny cyklotrasa číslo 103.

Foto: Koruna Vysočiny

Káně od Michala Olšiaka

Zdroj: regionální web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz